31 de maig de 2020 31/5/20

Més de 3.400 vila-realencs participen en la campanya de reciclatge de la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic

Més de 3.400 vila-realencs participen en la campanya de reciclatge de la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic - (foto 1)

  Més de 3.400 veïns i veïnes han participat en la campanya de reciclatge impulsada per la Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Vila-real durant els mesos de març i abril.

  Així ho ha donat a conéixer el regidor de l'àrea, Josep Pasqual Sancho, que ha recordat que al llarg d'aquest període s'ha instal·lat un estand en el mercat dels dimecres i dissabtes, en el qual s'han repartit kits amb tres bosses per a la separació domèstica del plàstic, el paper i cartó i el vidre. A canvi, els participants han hagut d'emplenar una enquesta, que ha llançat resultats “molt positius”.

  El qüestionari comptava amb quatre preguntes sobre la percepció dels ciutadans de l'existència del canvi climàtic o un problema mediambiental; l'ús que fan dels contenidors; possibles millores del servei de reciclatge, i dubtes o suggeriments.

  “Un 88% de les enquestades han sigut dones, enfront d'un 12% d'homes, que han emplenat l'enquesta tant en els dies de mercat, com en les instal·lacions de la Regidoria”, explica Sancho, al mateix temps que indica que, dels prop de 3.500 kits entregats, 2.500 van ser en el mercat i la resta en les dependències municipals.

  “Excepte tres persones, tots els enquestats reconeixen l'existència del canvi climàtic i assumeixen que hi ha un problema mediambiental i tots en general asseguren que usen correctament els diferents contenidors situats en la via pública”, manifesta.

  Entre les millores que proposen els veïns, es troben un augment dels contenidors; major freqüència en el buidatge i neteja; concentrar els diferents tipus de contenidors en una sola zona per a facilitar el seu ús; a més de demanar algun recipient més per a desfer-se de l'oli usat i dels tòners de tinta; també sol·liciten més informació sobre l'ecoparc; més contenidors a una alçada assequible per a les persones amb mobilitat reduïda; augmentar les campanyes de conscienciació; arreglar o substituir els contenidors desgastats o en mal estat i solucions per a la recollida de plàstics i cartons. En aquest sentit, Sancho assegura que “ja existeixen nou zones de recollida de xicotets artefactes electrònics i tòners de tinta repartides per tot el poble i també espais per a l'oli usat” i demana als veïns que pleguen bé les caixes i altres envasos, per a evitar que els contenidors de plàstic i cartó se saturen massa prompte.

  No obstant això, l'Ajuntament pren nota de totes les propostes, que arriben de residents de tots els punts de la ciutat. “Estan representades totes les àrees”, apunta. A més, alguns d'ells es queixen que molts veïns incompleixen l'horari per a tirar el fem i sol·liciten mesures. “Podem dir que la campanya ens ha donat molta informació valuosa per a actuar juntament amb altres departaments municipals”, assegura.

  A més, Sancho ha oferit dades sobre el reciclatge de l'any 2017 al 2018, que s'ha saldat amb un augment de 10.500 més en paper i cartó i 34.320 quilos més d'envasos. No obstant això, la recollida de vidre descendeix uns 3.000 quilos respecte a l'any anterior, “possiblement perquè ara no s'usa tant cristall”, i apunta que el mes amb major quantitat d'envasos recollits va ser octubre.

  L'edil recorda que encara queden kits de reciclatge, que es poden recollir fins a esgotar existències en la Regidoria (carrer Ponent Baix, 65, en horari de 9.00 a 14.00 hores) i anuncia que durant les festes, amb la col·laboració de Junta de Festes i la Comissió de Penyes i Ecovidrio, es tornarà a convocar una nova campanya de reciclatge de vidre per a penyes, que comptarà amb iglús en les zones de festa el primer i segon dissabte i el dimarts 14. “Les penyes sempre compleixen amb aquesta campanya i esperem que tornen a respondre de forma tan positiva com en ocasions anteriors”, conclou.

  Pujar