elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vestit de fallera reciclat: un projecte sostenible i creatiu

Vestit de fallera reciclat: un projecte sostenible i creatiu
  • Tres valencianes dissenyen el vestuari amb botelles, gots de plàstic, bosses o capsulas de cafè i els seus complements decoratius, a partir de pots de llanda o llavors

MÉS FOTOS
Vestit de fallera reciclat: un projecte sostenible i creatiu - (foto 2)
Vestit de fallera reciclat: un projecte sostenible i creatiu - (foto 3)
Vestit de fallera reciclat: un projecte sostenible i creatiu - (foto 4)
Vestit de fallera reciclat: un projecte sostenible i creatiu - (foto 5)

Les Falles poden ser molt innovadores i inesperades en estètica, desenvolupament i usos de materials. I els vestits de fallera, encara més. En aqueix avanç cap a una societat i una culturalidad més sostenible, divertida i creativa la dissenyadora valenciana Rosa Montesa i la fotògrafa Eva Ripoll han fet un pas més en el seu procés creatiu i de col·laboració per a fer un volt de rosca al disseny de vestuari. Per a això van crear el vestit de fallera realitzat únicament amb materials reciclats. Tal ha sigut el seu èxit que la prestigiosa publicació nord-americana “National Geographic” l'ha triat com a model singular i sobretot nou per a la seua inclusió en l'últim número de la seua publicació “Kids vs Plastic” orientat a sensibilitzar mundialment als més joves en l'univers de la reutilització de materials i la preservació del medi ambient.

I és que Falles, reciclatge i dones treballadores són tres aspectes que avui estan a l'ordre del dia i queden reflectits en aquest projecte. El vestit de valenciana està confeccionat a partir de gots de plàstics i botelles d'aigua mentre que els complements decoratius com a pintes i altres elements de l'adreç s'han creat a partir en pots de llanda, llavors o cápsuslas de cafè. Les sabates estan confeccionades també a partir de botelles de plàstic de color blau i rosa.

Va ser al març de 2015 quan Rosa Montesa va començar a dissenyar al costat de la seua mare Rosa Andrés el conjunt. D'aqueixa manera va poder unir passions i habilitats, amb l'únic objectiu de gaudir juntes.

“Va caldre trobar un tema relacionat amb la creativitat i el reciclatge, en el qual la meua mare tinguera molt a aportar. Li vaig proposar fer un vestit de valenciana, perquè ha cosit molts en la seua vida, i finalment vaig aconseguir convèncer-la”, recorda Rosa Montesa.

El resultat de la unió de mare i filla es va acostar molt al que volien aconseguir, ja que Rosa Andrés volia un vestit que fóra respectuós amb la tradició i Rosa Montesa, que estiguera embellit amb material reciclat.

Per a la seua elaboració es va utilitzar una infinitat de materials que moltes persones veuen com a simple fem, però que la recicladora considera “tresors”. Garrafes, botelles de plàstic, envasos de productes de neteja, bosses de creïlles fregides, càpsules de cafè, pots de llanda, bosses de plàstic o corfes de pipes, entre altres han sigut els triats. Un projecte que va portar mesos de treball i esforç i que completa un catàleg creatiu que inclou tot tipus d'objectes d'ús diari, decoratius, vestits i complements.

El disseny ha saltat a tothom, i més encara en aquests temps difícils, gràcies a les pàgines de la prestigiosa editorial i el canal youtube de Rosa Montesa que compta amb 140.000 subscriptors i més de 28 milions de visites des del qual ensenya nous processos de creació utilitzant elements de deixalla com a filosofia de treball. Des de la seua posada en marxa en 2013, han sigut múltiples els treballs de creació que han aconseguit conquistar la sensibilitat de consumidors sostenibles, joves i adolescents.

Pujar