elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els valencians entre 25 i 39 anys se situen com el grup d'edat amb la taxa de VIH-SIDA més alta

Els valencians entre 25 i 39 anys se situen com el grup d'edat amb la taxa de VIH-SIDA més alta
  • La Comunitat Valenciana va registrar 464 nous casos en 2022 i la majoria dels diagnòstics estan relacionats amb la transmissió sexual

La Conselleria de Sanitat posa èmfasi, amb motiu del Dia Mundial del VIH-SIDA, que se celebra cada 1 de desembre, en la importància que tenen les mesures de prevenció per a evitar el contagi del VIH, i en cas de pràctiques de risc acudir com més prompte millor als recursos assistencials per a realitzar-se una prova de detecció del VIH. Durant l'any passat, els laboratoris públics de la Comunitat Valenciana van realitzar 467.429 proves per al diagnòstic de VIH, de les quals el 1,22% van resultar positives.

Representants de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat han participat en la jornada organitzada per CALCSICOVA, Coordinadora d'Associacions de VIH i Sida de la Comunitat Valenciana, en la plaça de la Verge de València amb motiu del dia mundial.

La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha ressaltat la importància de les proves de detecció, “ja que són crucials per a obtindre un diagnòstic precoç del VIH, per la qual cosa en el cas de ser positiva es pot iniciar com més prompte millor el tractament antiretroviral, a més d'ajudar a frenar la transmissió del virus i evitar futurs contagis”.

Del total de proves realitzades, 176.859 es van realitzar en el Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana i 290.570 als hospitals. D'estes últimes, 44.988 s'han realitzat en hospitals de Castelló, 150.036 en hospitals de València i 95.546 en hospitals d'Alacant.

Durant l'any passat, en la Comunitat Valenciana es van diagnosticar 464 nous casos de VIH enfront dels 438 de 2021, per la qual cosa la taxa global ha passat de 8,6 casos per 100.000 habitants a 8,9.

Quant al perfil del pacient diagnosticat, hi ha un major predomini de casos en homes, 399 casos enfront de 65 casos diagnosticats en dones. Per grups d'edat les taxes més altes es registren entre els 25 i 39 anys.

D'altra banda, el 84,2% dels nous diagnòstics de 2022 tenen el seu origen en la transmissió sexual, en les relacions no protegides, sent la més freqüent la transmissió homo/bisexual (57,3%), seguida de l'heterosexual (26,9%).

Així mateix, del total de nous diagnòstics de VIH, el 7,76% van derivar en casos de SIDA. Es tracta de 36 pacients dels quals el 83,33% són homes.

Segons ha recordat la directora general de Salut Pública “la infecció de VIH es pot evitar, ja que la majoria dels nous casos es transmeten per via sexual, en concret a través de relacions sexuals no protegides”.

“Per això, des de la Conselleria de Sanitat estem insistint a la població juvenil en la importància de l'ús del preservatiu a través de la nova campanya que hem posat en marxa esta mateixa setmana per a conscienciar sobre els riscos de contraure o transmetre una Infecció de Transmissió Sexual”, ha afegit.

Més de 14.000 pacients en tractament

Actualment, existeixen tractaments antiretrovirals que permeten millorar de manera considerable la qualitat de les persones diagnosticades de VIH. De fet, els actuals tractaments són capaços de reduir la càrrega viral fins a nivells indetectables, la qual cosa evita la transmissió.

Durant l'any passat, 14.317 persones van rebre tractaments antiretrovirals: 1.195 pacients de Castelló, 7.752 de València i 5.370 d'Alacant. En un any el nombre de pacients tractats amb estos fàrmacs s'ha incrementat en un 6,77%.

La directora general ha recordat que este tipus de tractament “evita la multiplicació del VIH i permet que el sistema immunològic de la persona es recupere, supere les infeccions i evite el desenvolupament de la SIDA o d'altres efectes a llarg termini causats per la infecció de VIH”.

D'altra banda, la Comunitat Valenciana compta amb recursos específics per a la prevenció, el diagnòstic i tractament de la infecció per VIH i ITS, com és el cas de les Unitats de Prevenció del VIH/SIDA i ITS (UPS/ITS), també conegudes com CIPS. Per això, davant qualsevol exposició de risc és important acudir a estes unitats per a la valoració per part del personal especialitzat.

En concret, durant el 2022 s'ha registrat un increment de quasi un 20% del total de consultes (primeres, successives i telefòniques) que han sigut ateses en les Unitats de Prevenció del VIH/SIDA i ITS. Així, l'any passat es van atendre 16.758 consultes enfront de les 13.986 consultes ateses en 2021.

Pujar