elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cau una xarxa internacional de tràfic de drogues després de la confiscació d'11 tones d'haixix

Cau una xarxa internacional de tràfic de drogues després de la confiscació d'11 tones d'haixix
Cau una xarxa internacional de tràfic de drogues després de la confiscació d'11 tones d'haixix
  • Van intentar introduir la droga en el Port de València però van ser rescatats després d'estar a punt de naufragar

L'Agència Tributària i els Mossos d'Esquadra han aconseguit la desarticulació d'una important organització criminal internacional dedicada al tràfic de drogues. L'operació, denominada ‘Zori’, s'ha desenvolupat al llarg de més d'un any, sota la direcció del Jutjat d'Instrucció 1 de Tortosa, portant a la confiscació de dos velers carregats amb més d'11 tones d'haixix, altres dues embarcacions més i divers material electrònic i documentació, així com a l'ingrés a la presó de 16 membres de l'organització, incloent als seus líders.

La investigació va començar a mitjan desembre de 2018, quan es va tindre coneixement que una organització criminal dedicada al tràfic de drogues intentava establir contactes amb persones que tingueren la capacitat i l'experiència per a dur a terme un transport de gran quantitat d'haixix des de les proximitats de les costes marroquines fins al Delta de l'Ebre. Les primeres perquisicions policials van conduir a un home resident a Tortosa, que tenia l'experiència i els mitjans necessaris per a dur a terme una transacció d'aquestes característiques.

Primera fase de la investigació

L'organització tenia una gran preparació logística i capacitat per a utilitzar diversos transports marítims. La investigació ha posat en relleu que havien planificat des de rescats en alta mar per a enviaments de cocaïna transportats en mercants, fins a transports transoceànics des de Sud-amèrica, amb velers amb capacitat per a allotjar centenars de quilos de cocaïna.

També podien portar tones d'haixix en vaixells de càrrega, pesquers, llanxes semirrígides o velers. Finalment, aquest va ser el sistema triat i que es va aconseguir interceptar fins a dues ocasions.

Com sovint ocorre en les transaccions a gran escala vinculades al narcotràfic, va haver-hi una sèrie d'incidències que van obligar l'organització criminal a demorar en el temps els transports: la situació de tensió que es vivia al Marroc relacionada amb operacions antidroga, la qual cosa desaconsellava intentar qualsevol transport, o la presència de vaixells de guerra de països de la UE que feien maniobres en la zona.

Aquesta demora en el transport la van poder aprofitar els investigadors per a identificar a diversos membres de l'organització que preparaven un enviament en un veler d'uns 19 metres d'eslora. Els investigats assumien diferents funcions: contracte de la tripulació, l'elecció de l'embarcació i la persona que tancava acords per a dur a terme l'operació.

Els investigadors van poder esbrinar que el primer transporte estava previst des del Port de València per a la matinada del 10 de maig de 2019. L'objectiu dels traficants era arribar a la Mar de Alborán per a rebre la droga i entregar-la posteriorment a Líbia.

Tres dies més tard a la vesprada dos patrullers de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, el ‘Paíño’, amb seu a Palma, i el ‘Albatros’, amb seu a València, van aconseguir interceptar el veler, amb nom ‘Open Siga’, en un moment que estava sent crític per a la tripulació.

La sobrecàrrega de droga, amb prop de 6.000 quilos d'haixix, havia posat en serioses dificultats l'embarcació, que es trobava ja en risc d'afonar-se. Els tres tripulants van ser detinguts i el jutjat va acordar el seu ingrés a la presó. El preu de la droga en el mercat il·lícit hauria tingut un valor pròxim als 35 milions d'euros.

A pesar que s'havia aconseguit avortar amb èxit aquest primer enviament encara no s'havia aconseguit identificar als principals integrants de l'organització i els agents tenien constància que estaven preparant altres enviaments.

Segona fase de la investigació

En aquesta nova fase els investigadors van detectar l'aparició de nous membres en l'organització que, juntament amb els integrants inicials, ja estaven planificant un nou enviament d'haixix. Els funcionaris de Vigilància i agents dels Mossos d'Esquadra van esbrinar que el principal investigat, un home de nacionalitat marroquina establit a Argentona (Barcelona), seria l'encarregat de coordinar les actuacions al Marroc.

En aquest cas, havia de carregar la droga en una llanxa en un punt de la costa marroquina, traspassar-la a un veler i portar-la fins a Líbia. Una altra vegada van sorgir diverses complicacions que van retardar el transport.

Els investigats van tractar d'executar sense èxit l'enviament fins a tres ocasions: la pressió de les autoritats marroquines, una avaria i un temporal, van posar de nou en dificultats l'enviament. Finalment, la matinada del 26 de març de 2020 van aconseguir posar rumb cap a Líbia.

Només unes poques hores després del transvasament, el patruller ‘Abanto’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb base en Cartagena, va aconseguir abordar el veler, amb nom ‘Long Less’, va detindre als tres ocupants i va confirmar que transportaven 161 fardells que contenien 5.280 kg d'haixix valorat en uns 31 milions d'euros. Els detinguts, de nacionalitats tunisiana, algeriana i espanyola van passar a la disposició del jutjat de guàrdia de Cartagena, que va acordar l'ingrés preventiu a la presó.

Al poc temps de finalitzar el registre del veler l'equip conjunt d'investigació, en coordinació amb el Jutjat Instructor i la Fiscalia, van posar en marxa un ampli dispositiu, dissenyat per fases, amb l'objectiu d'assegurar la detenció de la resta d'investigats i els indicis que es pogueren localitzar en diversos immobles.

Fase d'explotació de la investigació

La fase final de la investigació perseguia un doble objectiu: d'una banda, la detenció dels investigats i la preservació d'indicis, i per un altre, establir criteris operatius de seguretat i salubritat tenint en compte l'estat d'alarma decretat per la pandèmia del COVID-19. Per aquest motiu el dispositiu es duguera a terme en quatre fases:

-Fase 1, el 27 de març: es van practicar sis entrades i registre, dos a València i una a Cabanes (Castelló), Cambrils (Tarragona) i Rubí i Argentona (Barcelona). Es va procedir a la detenció de quatre persones, una de nacionalitat algeriana, una espanyola i dues del Marroc, principals líders de l'organització. Van ingressar els quatre a la presó.

-Fase 2, el 8 d'abril: es van realitzar quatre entrades i registre, a Sueca (València), Vinaròs (Castelló), Sant Carles de la Ràpita i Tortosa (Tarragona), en les quals es van detindre a quatre persones. A més, es va detindre a dues persones més a Menorca i a Cambrils. En aquesta ocasió van entrar cinc a la presó.

-Fase 3, el 14 d'abril: es van realitzar set entrades i registre, una a València, i dues a la província de Tarragona, en les localitats de l'Ametlla de Mar i cinc a Roquetes i es va arrestar a cinc persones, una de les quals va entrar a la presó.

-Fase 4, el 21 d'abril: es va detindre a València a dos integrants de l'organització i es va escoltar en declaració a onze persones com investigades. En la fase d'explotació de la investigació s'han intervingut quatre embarcacions: els dos velers carregats amb droga, un pesquer i una llanxa semirrígida que els investigats havien comprat i equipat amb quatre motors de 300 cavalls amb l'objectiu de realitzar transports d'haixix i que ja tenien preparades per a traficar.

També es van intervindre tres vehicles, diners, droga, telèfons mòbils, dispositius electrònics i abundant documentació. L'operació en el seu conjunt ha comptat amb la participació de les unitats regionals de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Catalunya, València, Balears, Múrcia i Andalusia, i amb la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Mossos d'Esquadra.

Pujar