elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Visita institucional del ministre Pedro Duque a la Universitat

    El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha realitzat una visita a l’històric edifici de La Nau, on ha sigut rebut per la rectora Mª Vicenta Mestre i pel president de la Generalitat, Ximo Puig, amb la fi de promocionar el paper de la dona en el món universitari i de recerca.

    A l’acte també han assistit el rector de la Universidad Miguel Hernández d’Elx, Jesús Tadeo Pastor; la rectora de la Universidad Internacional Menéndez y Pelayo (UIMP), Mª Luz Morán Calvo-Sotelo; la secretaria general de la Universitat, Mª Elena Olmos; la vicerectora d’Innovació i Transferència. Mª Dolores Real; la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat. Elena Martínez i la delegada de la Rectora per als estudiants i estudiantes, Mercedes Elizalde.

    Així mateix, també han estat presents destacades investigadores i professores de diferents àmbits acadèmics com la Premi Jaume I d’Investigació Mèdica i catedràtica de la Facultat de Medicina de València, Dolors Corella; la Medalla de la Universitat per l’àrea Jurídica, Julia Sevilla; la vicepresidenta de la Fundación Española de Historia Moderna, Mónica Bolufer; i el Premi Nacional d’Investigació de la Real Acadèmia Nacional de Farmàcia, Teresa Barber.

    Tampoc han faltat a la visita la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler, i el subdelegat del Govern, José Roberto González.

    El vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño, els ha acompanyat en el recorregut explicant-lis algunes de les instal·lacions més representatives i valuoses de La Nau, seu original de la Universitat de València que enguany compleix el seu 520 anys d’història, com són el Claustre, la Biblioteca Històrica, el Paranimf o la Capella. A la Biblioteca Històrica han pogut visitar l’exposició actual sobre els llibrets de falla titulada ‘Cinc cèntims valia el llibret!’, on han pogut contemplar alguns dels llibrets fallers amb més de cents anys d’història, a més d'alguns dels incunables que s'allotgen entre les seues prestatgeries i que el personal de la Biblioteca els ha mostrat.

    La rectora Mª Vicenta Mestre ha destacat, que malgrat que hui en dia encara existeixen desigualtats a nivell de càtedres i màximes responsabilitats acadèmiques al sistema universitari, ‘les universitats han sigut el motor que ha impulsat la incorporació de la dona al món laboral’. Mestre ha elogiat algunes de les mesures del Ministeri com la darrera disposició aprovada per a que les dones arriben a llocs directius en l’àmbit de la ciència i la universitat. A més, no ha volgut deixar de remarcar que ‘n’hi ha que donar suport a les xiquetes del futur a creure que les dones podem, en igualtat amb els homes, transformar la societat’.

    'Som ací per donar suport a les rectores de les universitats públiques, perquè hem de treballar intensament per a que arribe el dia en què haja el mateix nombre d'homes i dones en els llocs de responsabilitat', ha afirmat el ministre. Pedro Duque ha asseverat que des del Ministeri s'han aprovat diverses reformes i decrets per promocionar el paper de la dona a la universitat i la ciència, 'i que no vegen frenat el seu ascens professional per disposicions o burocràcies'.

    El president Ximo Puig ha assegurat que ‘és una satisfacció poder comptar hui amb el ministre de Ciència, Innovació i Universitats en la seua visita a la històrica seu de la Universitat de València i treballar junts per una societat més inclusiva; perquè només comptant amb les dones i lluitant contra la discriminació que encara pateixen moltes d'elles, la universitat en particular i la societat en general pot avançar'.

    Per la seua banda, la catedràtica de Medicina Dolors Corella ha destacat que, tot i que hi han hagut importants avanços en els darrers anys com millores en el sistema de beques, 'segueix havent-hi molts obstacles per a la dona'. 'S'ha de reconèixer que les dones tenen més dificultats com pot ser la maternitat; per això s'han de posar mesures efectives i reals, com pot ser sistemes de quotes o valorar la perspectiva de gènere', ha destacat Corella.

    Pujar