elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

VÍDEO | Un tornado marí recorre el Port de València de matinada

Un tornado marí recorre el Port de València de matinada
Un tornado marí recorre el Port de València de matinada
  • Les mànigues marines són fenòmens que, malgrat l'impactant que pugui resultar, no solen arribar a terra ja que s'esvaeixen abans

La costa de València i Alacant estan aquest dijous en alerta per fortes pluges i tempestes que podrien ruixats molt intensos. Aquesta matinada s'ha pogut veure al port de València una màniga marina recorrent la zona propera a la costa.

Però, en què consisteix aquest fenomen? Una màniga marina és un remolí de vent que es desenvolupa sobre una gran superfície d'aigua com un llac o el mar. És una mena de tornat sobre l'aigua, i realment les seves característiques són força semblants al terrestre.

Aquest fenomen es desenvolupa en cinc fases, com van revelar els estudis realitzats per Golden als Cayos de Florida i recollits a Temps.com. Les cinc fases són les següents:

  • La taca fosca: Sobre la superfície de l'aigua es forma una mena de disc de color molt fosc.
  • L'espiral: Al voltant de la taca es desenvolupen unes bandes espirals.
  • L'anell d'escuma: A sobre de la taca es comença a formar un remolí d'escuma. En aquesta fase comença a créixer “la tuba” de la màniga marina.
  • Maduresa: Els dos elements esmentats a la fase anterior assoleixen la seva màxima grandària.
  • Dissipació: El fenomen es dispersa, de vegades de manera brusca.

Aquests tornados poden arribar fins a la riba, causant desperfectes en zones costaneres o, en aquest cas, el port de València, encara que normalment quan arriben a la costa solen esvair-se.

Cal destacar que aquest fenomen sol donar-se a Espanya a Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears o les Illes Canàries. Precisament la costa mediterrània és la més propensa al fet que es manifesten les mànigues marines i, més en concret, a la tardor, ja que en aquest moment les aigües estan a una temperatura més alta i les borrasques típiques de l'època comencen a fer acte de presència.

Pujar