elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València visibilitza les dones “que, amb el seu grandiós llegat, augmenten el patrimoni festiu”

València visibilitza les dones “que, amb el seu grandiós llegat, augmenten el patrimoni festiu”
  • L’alcalde qualifica de “justa reivindicació” el reconeixement institucional a cinc dones pel seu treball en favor de la cultura festiva de la ciutat

MÉS FOTOS
València visibilitza les dones “que, amb el seu grandiós llegat, augmenten el patrimoni festiu” - (foto 2)

El Saló de Cristall ha sigut hui l’escenari del reconeixement institucional a cinc dones “pel seu treball en favor de la cultura festiva de la ciutat”. En este acte, que s’emmarca en la festivitat del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i de les festes falleres, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha considerat este dia “clau en la necessària i justa reivindicació per la igualtat real en la societat entre dones i hòmens”. També ha agraït “el treball i grandiós llegat de les dones homenatjades, que han augmentat el patrimoni festiu de València”, i ha reclamat “igualtat i visibilitat per a les dones en els diferents àmbits de la ciutat i, principalment, en les Falles”.

Concretament l’Ajuntament ha homenatjat l’actriu i directora del grup de teatre de la Falla La Vall de Laguart-Pare Ferris, Empar Brisa, “qui amb les seues interpretacions i direcció ens ha apropat a obres d’autores i autors contemporanis del teatre valencià”. També han rebut una distinció Rosana Mateo i Mari Carmen Casat, organitzadores i coordinadores de la festa "que, des de la Junta Central Fallera, han posat especial atenció a la potent xarxa associativa de les comissions falleres"; Un altre guardó ha sigut per a la llicenciada en Belles Arts i membre del Gremi d’Artistes Fallers, Marisa Falcó, que ha dissenyat i construït més d’un centenar de falles; I per últim ha rebut un aplaudiment la dolçainera Susana Díaz Tejedor, membre de la directiva de la Federació Valenciana de Dolçaineres, Dolçainers, Tabaleteres i Tabaleters que, a més, impartix formació sobre música tradicional des d’una perspectiva feminista.

A totes elles s’ha dirigit l’alcalde per celebrar que “són dones lluitadores i valentes, cinc donasses que obrin camins i prenen la metxa del canvi per a l’avanç de la igualtat real, la visibilitat i el reconeixement del talent femení”. Ribó també ha recordat que “estes dones se sumen altres referents femenins, un exemple que obri el camí per a les xiquetes que en el futur també faran festa i tradició en la nostra ciutat”.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat en este acte institucional acompanyat de la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènero i LGTBI, Lucía Beamud, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i altres membres de la corporació. En la celebració també ha estat present la fallera major de València, Carmen Martín i la seua cort d’Honor, així com representants d'entitats falleres.

L’alcalde ha assegurat que “València ja està contant els dies que resten per a tornar a viure amb més normalitat la festa que ens definix com a poble, les Falles”; i ha explicat que este acte és fruit de la coordinació entre la Regidoria de Cultura Festiva i la d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, que treballa coordinadament amb totes les delegacions per a dotar de transversalitat a les polítiques i accions municipals. De fet, enguany l’Ajuntament celebra el Dia de les Dones sota el lema “Feminisme per a totes!”, i convida, un any més, a la reflexió “sobre les distintes formes d’opressió i desigualtat” amb diferents activitats impulsades per diferents Servicis i Regidories.

Referents femenins

“El moviment pel reconeixement de les dones en les Falles és molt ampli, ja que totes les dones, en èpoques i contextos diferents, són diverses”, ha continuat l’alcalde en reiterar que hui, amb este acte, “l’Ajuntament vol reconéixer esta encomiable labor a cadascuna d’elles en el seu àmbit d’acció”.

Per últim, Joan Ribó ha evocat la tradició i la cultura fallera, “que ens han deixat grans aportacions”. I ha concretat en el llegat de les cinc “donasses –entenent el concepte com a dones que destaquen per les seues aportacions intel·lectuals, artístiques o cíviques– que hui han sigut reconegudes pels seus oficis i per transmet a totes i a tots un grandiós llegat que augmenta el patrimoni festiu de la nostra ciutat”.

Abans de la intervenció de l’alcalde, ha parlat la regidora d'Igualtat i Políticas de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, qui ha assegurat que per a “rellegir la història de les Falles cal comptar amb l’aportació de les dones”, i ha parlat de “les polítiques transversals de l’Ajuntament per arribar a una igualtat real”. Per la seua banda, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha reconegut “que al món de les Falles, com a la resta dels àmbits, queda molt de camí per recórrer per aconseguir eixa igualtat, tot i que esta festa ja es caracteritza per ser inclusiva i igualitària”. I ha manifestat el seu desig de “continuar treballant de valent perquè este tipus de reconeixement siga inncesari”

En l’acte també ha participat la fallera major, Carmen Martín, qui ha defés el paper de les dones “preparades i compromeses” i ha aprofitat l’oportunitat “per a demandar igualtat per totes les dones del món”. Per últim, les premiades han agraït el guardó per un treball “en moltes ocasions invisibles”, i ho han rebut com “una empremta per continuar treballant per la igualtat”, i amb l’objectiu de “reivindicar la seua presencia i la de les seues predecessores en la memòria col·lectiva, amb el corresponent reconeixement professional”.

Altres referents femenins reconeguts en edicions anteriors han sigut periodistes, presidentes, orfebres, músiques, indumentaristes, artistes falleres, pirotècniques i dones pertanyents a altres àmbits de les falles.

Pujar