elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Valencia-Valéncia: la capital del Túria serà de nou bilingüe però amb un xicotet matís

Valencia-Valéncia: la capital del Túria serà de nou bilingüe però amb un xicotet matís
  • El ple ha aprovat l'inici de l'expedient perquè el nom de la ciutat siga tant en valencià com en castellà

 L'Ajuntament de València ha acordat iniciar este dimarts el procediment per al canvi de denominació de la ciutat per la versió bilingüe “Valencia – Valéncia”. El Ple municipal, en sessió ordinària, ha acceptat una esmena presentada pel Grup Vox, pel qual s'ha retirat de la proposta inicial, elevada per la comissió informativa de Cultura, la referència a les anomenades Normes del Puig i les entitats Real Academia de Cultura Valenciana (RACV) i Lo Rat Penat.

D'esta manera, seran els servicis tècnics de l'Ajuntament de València els que instruïsquen, a partir d'ara, el corresponent expedient administratiu, una vegada acordat este dimarts pel Ple que el nom oficial de la ciutat siga tant en castellà com en valencià, amb la grafia de l'accent tancat en este segon cas.

Ha sigut en el punt número 50 de l'ordre del dia, quan els 33 regidors de l'Ajuntament, agrupats en els seus quatre grups polítics, han debatut llargament sobre el futur nom de la ciutat. En representació de l'equip de govern ha intervingut la primera tinenta d'alcalde, María José Ferrer San Segundo, qui ha volgut destacar que el que s'aprovava era “una moció impulsora, perquè després s'inicie l'expedient”. “És un expedient nou, que passarà pels mecanismes preceptius i s'incorporaran els informes elaborats pels acadèmics de la llengua”, ha detallat la representant del Grup Popular.

Ferrer San Segundo ha recordat que la proposta de denominació bilingüe de la ciutat estava en el programa polític de María José Catalá i ha relatat que el suport a la grafia de la ciutat en valencià, amb accent tancat, ve determinat perquè “volem que la fonètica coincidisca amb el llenguatge escrit, com s'ha fet tota la vida”. Per a això, la primera tinenta d'alcalde ha recordat que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua “recomana la pronunciació del nom de la ciutat amb la vocal tancada”.

Prèviament, Pere Fuset, en representació del Grup Compromís, havia demanat la retirada d'este punt del dia, cosa que no s'ha produït per la majoria dels vots del Grup Popular i el Grup Vox. Fuset, en el seu torn d'intervenció, ha defensat l'actual denominació de la ciutat, en valencià i amb l'accent obert, i ha qualificat la proposta d'“empastre i cutre”, en considerar que està en contra de l'Estatut i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El Grup Socialista ha plantejat igualment una esmena a la proposta inicial per la qual proposaven que el nou nom de la ciutat fora bilingüe i amb el binomi “Valencia – València”, amb l'e oberta en valencià. Ha sigut desestimada pels vots de l'equip de govern i els Grups Compromís i Vox. La regidora socialista Nuria Llopis ha qualificat el seu oferiment de “consens”, ja que considera que l'opció en valencià amb l'accent tancat és una falta d'ortografia. Tant el Grup Socialista com Compromís s'han referit a un informe de l'Assessoria Jurídica municipal en què, segons ells, qualificaven la proposta a debat “d'incoherent i il·legal”.

Per part del Grup Vox, el regidor Juan Manuel Badenas ha defensat la denominació en castellà de València “perquè la toponímia de la ciutat ha d'adaptar-se a la Constitució espanyola, ja que la llengua d'Espanya és l'espanyol o castellà”. D'igual manera, Badenas ha afegit que la denominació en valencià ha de ser “en la llengua dels valencians” i no, segons ell, amb les Normes de Castelló, “perquè es correspon amb el que dicta l'Institut d’Estudis Catalans”.

Després del debat, dirigit per l'alcaldessa de València, María José Catalá, l'aprovació de l'“inici del procediment, d'acord amb el Decret 69/2017, de 2 de juny, per al canvi de denominació del municipi per la versió bilingüe Valencia/Valéncia”, amb la citada esmena del Grup Vox, ha tirat avant amb els 17 vots del Govern municipal i Vox. Han votat en contra els 16 regidors dels Grups Compromís i Socialista.

 

 

Pujar