elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València se situa en la primera línia de cerca de solucions davant qualsevol futura pandèmia

València se situa en la primera línia de cerca de solucions davant qualsevol futura pandèmia
  • La I Cimera Internacional sobre gestió de pandèmies ha comptat amb la participació de Fernando Simón i Margarita del Val, entre altres

MÉS FOTOS
València se situa en la primera línia de cerca de solucions davant qualsevol futura pandèmia - (foto 2)
València se situa en la primera línia de cerca de solucions davant qualsevol futura pandèmia - (foto 3)
València se situa en la primera línia de cerca de solucions davant qualsevol futura pandèmia - (foto 4)

València celebra hui la I Cimera Internacional sobre gestió de pandèmies amb l'objectiu de “situar-se en la primera línia i ser part activa de la cerca de solucions que ens ajuden a estar previnguts davant qualsevol futura pandèmia”. Així ho ha explicat este dimecres la vicealcaldessa i delegada de Desenvolupament i Renovació Urbana sostenible, durant l'obertura de la jornada, una iniciativa que es desenvolupa a través del projecte europeu STAMINA, amb el suport de la Policia Local. Gómez ha participat en l'obertura de la sessió, juntament amb el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, en un acte que ha presidit la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero.

L'objectiu de la jornada, ha exposat Sandra Gómez, és “trobar les eines per a afrontar en el futur, de la millor manera possible, una crisi sanitària com a la que ens hem enfrontat estos últims anys”. De fet, l'objectiu del projecte STAMINA és, precisament, desenvolupar solucions tecnològiques que augmenten la capacitat de resposta davant futures pandèmies, i fins i tot anticipar qualsevol crisi sanitària. En semblants termes s'ha manifestat el regidor Aarón Cano, qui ha destacat el fet que durant tot este procés de crisi sanitària, “la ciència ens ha servit per a poder emergir, recomençar i retornar a una certa normalitat, gràcies a les vacunes, gràcies al coneixement dels contagis, gràcies en definitiva a la investigació científica”.

L'obertura de la jornada ha comptat també amb la participació de la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, i del comissari principal cap de la Policia Local de València, José Vicente Herrera. El consorci STAMINA integra un total de 37 organitzacions de tota la Unió Europea i de tercers països, units per a dur a terme un projecte d'innovació Horitzó 2020, amb una duració de dos anys. El mètode STAMINA consisteix a recopilar dades per a predir possibles amenaces, avaluar l'impacte a nivell financer i social, i recomanar accions de mitigació. El resultat principal del projecte serà un conjunt d'eines intel·ligents de suport a la presa de decisions amb una interfície basada en mapes.

Les jornades reuneixen els principals experts de l'àmbit internacional en gestió de pandèmies, com els espanyols Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, o Margarita del Val, investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques d'Espanya. Junt amb ells, prenen part en les sessions experts internacionals com ara John Simpson, director del Departament de Respostes a Emergències i Protecció de la Salut Pública del Regne Unit; Nikos Bakalos, de l'Institut de Comunicacions i Sistemes Informàtics, ICCS, de Grècia; Paolo Guidici, professor d'Estadística de la Universitat de Pavia (Itàlia); Souha Bougatef, directora adjunta de Vigilància Epidemiològica de l'Observatori Nacional de Malalties Noves i Emergents de Tunísia; o Anne Simon, directora de l'Oficina d'Emergències Sanitàries de la Comissió Europea, entre altres.

“És clau estar preparats, perquè hi haurà una altra pandèmia”

Fernando Simón ha atés els mitjans de comunicació abans de l'obertura de la jornada, i ha explicat que, “amb la situació sanitària en la qual estem ara, es pot anar reprenent moltes coses, i una d'elles és desenvolupar els projectes i programes de preparació i resposta. És clau estar preparats per a la següent crisi, perquè no sabem quan, però sí que sabem que n’hi haurà una següent. I les crisis sanitàries no són una qüestió únicament de sanitat, sinó de tots els sectors, agricultura, educació, sanitat…pel que projectes com este són molt importants”, ha afirmat.

L'expert en emergències sanitàries ha defensat que “davant problemes globals cal donar respostes coordinades globalment; cada país és una peça del puzle, però el treball ha de ser coordinat entre tots els països –ha explicat- perquè el que fa un país incideix en els altres. El món té la mateixa grandària, però amb la tecnologia l'hem fet cada vegada més pròxim, no estem aïllats de la resta. I si entenem això, en la següent pandèmia la nostra resposta serà millor”.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha subratllat esta idea, i ha destacat els dos factors que han permés donar una resposta eficaç davant la crisi del covid-19: “d'una banda, el treball col·lectiu, des del públic, i la solidaritat d'una societat que no va dubtar a assumir sacrificis per a protegir els més vulnerables. I en segon lloc, gràcies a la ciència, que ha sigut, és i serà sempre la millor manera d'afrontar els problemes sanitaris”.

Pujar