elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València reconeix la presència de María Moliner en la ciutat i el seu compromís i difusió de la cultura

València reconeix la presència de María Moliner en la ciutat i el seu compromís i difusió de la cultura
  • Dos professores de la Universitat de València han impulsat el reconeixement que se celebra dimarts amb un acte d’homenatge i el descobriment d’un monolit

María Moliner, lexicògrafa i autora del Diccionario de uso del español rep el proper dimarts 20 d’octubre un homenatge i reconeixement en València, ciutat on va residir des de 1930 a 1946.

L’acte està previst que s’inicie en el saló d’actes de las Escuelas de Artesanos a partir de les 17 hores i compatarà amb les intervencions de la regidora d’Igualtat i Politiques de Gènere i LGTBi, Lucía Beamud; la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenbilitat de la Universitat de València, Elena Martínez; la professora de Filologia Espanyola de la Universitat de València, Mercedes Quilis; i el net de Maria Moliner, Pedro Pitarch.

En l’acte està prevista l’assistència també de diverses besnétes de la lexicògrafa, la seua biògrafa, Inmaculada de la Fuente i la documentalista que va treballar sobre la vida i obra de María Moliner, Vicky Calavia.

I és que a iniciativa de les professores de Filologia Espanyola de la Universitat de València, María José Martínez Alcalde i Mercedes Quilis Merín, es va presentar a l’Ajuntament de València ara fa 2 anys la conveniència de reconéixer la presència de María Moliner en la vida de la nostra ciutat i de poder fer-ho mitjançant un agraïment públic i visible.

La segona part de l’acte serà, de fet, el descobriment del monòlit en la seua memòria instal·lat davant de l’edifici on va residir a la Gran Via.

María Moliner ja casada i amb fills es va traslladar a València en els anys de la II República, on va ser directora de la biblioteca universitària de València i del projecte de biblioteques populars. Va col·laborar així mateix amb l'Escola Cossío, inspirada en la Institució Lliure d'Ensenyament i especialment en l'organització de les Biblioteques Rurals.

Va residir, així, a València i en aquest temps va desenvolupar una important carrera professional sempre inclinada a la difusió de la cultura.

València tenia un homenatge pendent, un reconeixement públic a María Moliner. El seu nom està present en carrers, biblioteques, escoles i instituts, però faltava un reconeixement públic per a visibilitzar el seu pas per la nostra ciutat, on va residir 16 anys i on va estar compromesa amb la difusió de la cultura particularment en l'àmbit valencià.

Pujar