elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València es prepara per a la “gran festa” del Centenari de la Coronació de la Verge dels Desemparats

València es prepara per a la “gran festa” del Centenari de la Coronació de la Verge dels Desemparats
  • La ciutat celebra la festivitat de la seua patrona amb una àmplia programació

MÉS FOTOS
València es prepara per a la “gran festa” del Centenari de la Coronació de la Verge dels Desemparats - (foto 2)
València es prepara per a la “gran festa” del Centenari de la Coronació de la Verge dels Desemparats - (foto 3)

L'Any Jubilar del Centenari de la Coronació Canònica de la Verge dels Desemparats finalitzarà el segon cap de setmana de maig amb una programació d'actes que inclouen les celebracions tradicionals de la festa de la Mare de Déu, el diumenge 14 de maig, i altres extraordinàries, com una Vigília mariana en la Catedral i l'acte commemoratiu en el Pont del Real, tots dos amb la presència de la imatge original de la Patrona.

La presentació de la programació conjunta dels actes finals del Centenari de la Coronació, juntament amb els de la Festa de la Patrona, ha tingut lloc aquest matí en el Museu Marià (MUMA) de la Basílica de la Verge amb la presència del bisbe auxiliar emèrit de València, monsenyor Javier Salines, que és el president de la Comissió organitzadora del Centenari de la Coronació; el rector de la Basílica, Melchor Seguí; i el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament, Pere Fuset.

Monsenyor Salines ha destacat “els nombrosos actes que s'han celebrat fins al moment en aquest any Jubilar” i ha agraït la col·laboració de totes les entitats en la seua organització, entre elles l'Ajuntament, “per a aconseguir una gran participació en aquesta gran festa, el lema de la qual, ‘Sempre en el cor’, és real, perquè la presència de la Verge és una realitat permanent. És necessària aqueixa dimensió artística i cultural entorn de la festa, perquè la celebració és polièdrica, però tots aqueixos vessants estan enfocades en una mateixa dinàmica: exaltar a la Verge dels Desemparats”.

El rector de la Basílica ha convidat “a tota València, en general, a preparar-nos per a la festa” i en concret a les persones que viuen en el centre de la ciutat “a decorar i adornar les seues cases, els balcons i façanes, per on passarà la Verge dels Desemparats, una cosa en la qual també està implicat l'Ajuntament i el Gremi de Floristes, entre altres col·lectius”.

Per part seua, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha assenyalat que es tracta d'una “data històrica”, un centenari “molt especial”, amb el qual “l'Ajuntament vol contribuir perquè la ciutat puga celebrar actes extraordinaris”. En la roda de premsa, Fuset ha presentat l'esbós del tapís dedicat a la Mare de Déu que el Consistori instal·larà l'11 de maig en la Plaça de la Verge amb motiu de la festa de la Patrona.

Eixida extraordinària de la imatge original de la Verge

El divendres, 12 de maig, a les 20 hores, tindrà lloc un dels actes principals de la recta final de la commemoració de l'Any Sant Marià: l'eixida de la imatge original de la Mare de Déu des de la seua Basílica a la Catedral, en processó amb el res del Rosari, ha explicat Melchor Seguí.

Es tracta d'un esdeveniment especial, organitzat amb motiu d'aquest any Jubilar, ja que la imatge original ix del seu santuari en comptades ocasions: l'última vegada va ser fa 9 anys, el 5 d'abril de 2014, amb la “Missió Magnificat”, i la penúltima, al maig de 1961, amb motiu de la seua proclamació com a Patrona principal de la Regió valenciana, també en el Pont del Real.

Seguint amb els actes organitzats, el divendres, 12 de maig, a les 23 hores, se celebrarà una Vigília mariana en la Seu, "que romandrà oberta tota la nit per a l'oració i veneració de la imatge de la Patrona per part dels devots que vulguen acudir”, ha explicat el rector. Igualment, “s'impartiran catequesis marianes durant la nit i matinada, a càrrec de diferents bisbes valencians, i es realitzaran torns d'oració davant la Mare de Déu per part de la Cort d'Honor i entitats de la Basílica així com de grups de diferents realitats de la Diòcesi”.

Fins al Pont del Real “pel mateix recorregut que en 1923”

El dissabte, 13 de maig, les celebracions començaran a les 9.30 hores en la Catedral amb la missa commemorativa del Centenari de la Coronació Pontifícia -entre altres intencions-, amb la imatge original, presidida per l'arquebisbe de València, monsenyor Enrique Benavent, que serà cantada per l'Escolania i la Coral Catedral.

Posteriorment, a les 11 hores, la imatge original serà traslladada al Pont del Real, el lloc en el qual va ser coronada el 12 de maig de 1923, i on se celebrarà l'acte commemoratiu del Centenari. “Seguirà el mateix recorregut que fa cent anys”, ha indicat Seguí, acompanyada per autoritats religioses, polítiques i civils, i banda de música, i abrigallada per tots els valencians i devots que vulguen sumar-se a la celebració.

La imatge eixirà per la Porta dels Apòstols de la Seu i passarà per la Plaça de la Verge, carrers de L’Almoina, El Salvador i Trinitaris i per la Plaça del Temple arribarà fins al Pont del Real.

L'acte commemoratiu inclourà el cant de l'Himne del mestre Serrano “València canta”, el de la Coronació i l'estrena de l'Himne del Centenari de la Coronació. A més, es pronunciaran diversos parlaments -un d'ells de l'Arquebisbe- i tindrà lloc l'oferiment de la “Corona de Caridad” a la Patrona, per part del rector de la Basílica “i en nom de tots els valencians i devots que han realitzat donatius per a l'obra social de la Basílica”.

Una vegada finalitze l'acte, la imatge original “serà traslladada en processó de nou fins a la Basílica, des de la Plaça de Tetuan, passant pel carrer de la Pau, Plaza de la Reina i el carrer de la Barchilla” i en acte privat tornarà al seu Cambril. Des d'aqueix moment, la festa de la Verge dels Desemparats serà l'habitual -“encara que amb major solemnitat en aquest any Sant”- i aqueixa vesprada se celebrarà la Salve solemníssima, a les 20 hores, en la Basílica.

De la mateixa manera, el rector també ha anunciat dos nous actes del programa del Centenari de la Coronació: el Festival de l'Art dels Pobles, el dissabte, 6 de maig, a les 22 hores, en la Plaça de la Verge, patrocinat per la Diputació de València; i la representació teatral “La Verge dels Folls”, sobre la història de la devoció a la Mare de Déu i el seu impulsor, el Pare Jofré, el dissabte 11 de maig, a la mateixa hora i en el mateix lloc.

Implicació de l'Ajuntament per a “estar a l'altura d'aquesta cita històrica”

En la presentació dels actes finals del Centenari, el regidor Pere Fuset ha recordat que la imatge de la Verge dels Desemparats “transcendeix l'òbvia i innegable esfera religiosa i també connecta amb la cultura identitària del poble valencià”.

Per això, l'Ajuntament de València està implicat perquè aquesta ciutat “estiga a l'altura d'aquesta cita històrica i fa una crida perquè puguen participar els valencians i valencianes”.

Així, el Consistori contribuirà amb una decoració ornamental i floral “extraordinària” pels carrers per les quals transcorrerà la processó ordinària i els actes commemoratius “que tractarà de connectar, també, amb l'ornamentació que va tindre lloc fa cent anys.”

El tapís floral -que s'instal·larà en la Plaça de la Verge el dijous 11 de maig- reproduirà, com a homenatge, la imatge del tapís floral que es va instal·lar en la Coronació de la Verge en 1923. A més, romandrà més dies col·locat per a “allargar la celebració d'aquests actes extraordinaris”.

Per a l'Ajuntament, “és una data important, estarem al costat d'aquesta festivitat”. De fet, en breu s'instal·laran cartells a València per a animar a tots a participar en aquest “intens programa d'actes”. Igualment, “ens sumem a la crida de la Basílica per a l'ornamentació dels balcons de la ciutat, especialment del centre històric, per al recorregut de la processó i que aquesta data històrica no passe desapercebuda”.

“Agraïm el millor esperit de col·laboració que hem trobat en la Basílica de la Verge amb el desig que aquesta celebració arribe a bon port”, ha assenyalat.

Canvi en alguns horaris per a afavorir la participació del públic

Enguany, l'Ajuntament, de manera extraordinària, “ha triplicat la inversió en el conveni signat amb la Basílica per a poder oferir activitats extraordinàries organitzades per la pròpia Basílica”, ha explicat Fuset.

La programació de l'Ajuntament començarà el dijous, 11 de maig, amb una “Dançà infantil”, a les 20 hores, amb la participació de la Fallera Major Infantil de València i la seua Cort d'Honor, interpretada per la “Colla de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera”.

El divendres, 12 de maig, serà la “Dançà dels Falles”, presidida per la Fallera Major de València i la seua Cort d'Honor, que s'avançarà a les 22 hores per a no interrompre altres actes, com la Gran Vigília mariana de la Catedral (23 hores).

En els actes extraordinaris del 13 de maig també col·labora l'Ajuntament i incorpora novetats en els horaris per a afavorir al màxim la participació del públic. A la vesprada serà la “Dançà dels grups de ball del pobles”, a les 18.30 hores; a les 22 hores, el concert de la Banda Simfònica Municipal de València en la Plaça de la Verge; i “mascletà” nocturna a les 23.30 hores en la Plaça de l'Ajuntament. I, després, la “Dançà” dels grups de ball de la ciutat de València.

El diumenge, 14 de maig, a més dels actes religiosos, hi haurà una “mascletà” en la Plaça de l'Ajuntament, ha afegit el regidor Fuset.

Diumenge 14 de maig: Festa de la Mare de Déu i clausura de l'Any Jubilar

Els actes oficials de la festa de la Mare de Déu començaran el divendres, 12 de maig, en la Basílica, a les 17 hores, amb les solemnes Vespres Pontificals, amb el Cabildo, Clergat Catedral i l'Escolania.

El dia de la festa, el diumenge, 14 de maig, se celebrarà en la Basílica la “Missa de Descoberta”, a les 5 hores, i la missa pelegrins de Paterna i Sueca, a les 6 hores.

La Plaça de la Verge acollirà, a les 8 hores, la tradicional “Missa d’Infants”, en la qual serà clausurat l'Any Jubilar del Centenari de la Coronació per part de l'Arquebisbe de València “encara que les celebracions continuaran durant tota la jornada”.

Després es realitzarà el trasllat de la imatge processional, a les 10.30 hores, des de la Basílica a la Catedral, on se celebrarà la Missa de Pontifical, a les 12 hores.

A la vesprada, la processó general començarà amb l'eixida de les comissions falleres, a partir de les 18 hores, i l'eixida des de la Seu de la imatge, per la Porta dels Apòstols, a les 19 hores.

València dedica el mes de maig a la Mare de Déu

La Basílica acollirà durant tot el mes de maig misses dedicades a la Mare de Déu oferides per associacions, gremis i famílies valencianes, dins dels actes amb motiu de la festivitat de la Patrona, que en aquest any Sant incorporen, a més, peregrinacions per a guanyar el Jubileu parteix de parròquies, col·legis, falles i particulars, de manera individual i en grups.

El diumenge, 7 de maig, tindrà lloc el Rosari de l'Aurora, a les 7 hores, i l'eucaristia, a les 9.30 hores, a intenció de les Empleades de la Llar, amb “descoberta” de la imatge i amb la participació de la congregació de religioses de María Inmaculada de València. A més, a les 11.30 hores serà la missa solemne cantada per l'Escolania de la Verge en la Festa de l'Antiga i Real Arxiconfraria.

Entre altres misses i actes del mes de maig destaquen el solemne Novenario (a les 19.30 hores, res de vespres i missa amb predicació i presència de l'Escolania) del 15 a 23 de maig; la Ronda de Tunos a la Verge, el 18 de maig, a les 21 hores; i el Besamans públic, el 24 de maig.

Pujar