elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València i els pobles de l'Horta Sud estaran units per un carril per a ciclistes i vianants

València i els pobles de l'Horta Sud estaran units per un carril per a ciclistes i vianants
  • Un projecte de quasi sis milions d'euros i que respon a una demanda històrica en la zona

  • La via, que podria estar oberta en uns dos anys, beneficiarà a uns 100.000 habitants

MÉS FOTOS
València i els pobles de l'Horta Sud estaran units per un carril per a ciclistes i vianants  - (foto 2)
València i els pobles de l'Horta Sud estaran units per un carril per a ciclistes i vianants  - (foto 3)
València i els pobles de l'Horta Sud estaran units per un carril per a ciclistes i vianants  - (foto 4)

Arribar des de València a Benetússer, Alfafar o Catarroja amb bicicleta o a peu, i viceversa. La capital del Turia i els pobles de l'Horta Sud estan hui separats pel llit del riu, un obstacle infranquejable excepte en vehicle o per un carril bici en males condicions, però aquesta realitat podria ser ben diferent en dos anys gràcies al nou carril per a ciclistes i vianants que la Generalitat va a construir.

El projecte s'ha presentat aquesta setmana i consisteix a unir tots dos costats mitjançant una via ciclopeatonal contínua i segura -per aquesta no passaran vehicles- d'uns 1.700 metres, concretament des de la rotonda d'inici de la CV-400 al costat del barri de Sant Mercelí (prop de la ronda Sud) i a l'altre costat del riu per la CV-407 (a l'altura de la pedania la Torre).

Tal com explicava la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, es tracta d'una actuació que pretén donar resposta a una demanda històrica: "Amb aquesta actuació tornem a unir la ciutat amb alguns dels seus barris, la seua horta i les localitats del sud. És un vincle social i cultural i una unió amb els espais naturals de l'entorn".

En l'acte de presentació, que va tenir lloc en la seu l'associació de veïns de Sant Marcelí, van estar també presentes el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, els regidors de l'Ajuntament de València Vicent *Sarrià i Giuseppe Grezzi, així com alcaldes de l'Horta Sud, agents socials i veïns de la zona: "Portàvem molt temps esperant aquesta construcció, creiem que serà alguna cosa bé", valorava Salvador González, president de l'associació de veïns, en declaracions a elperiodic.com.

I és que els barris de la Torre i els municipis de l'Horta Sud sumen uns 100.000 habitants que han de recórrer fins a sis quilòmetres per a arribar a València. Per a poder desplaçar-se amb bicicleta entre tots dos costats s'ha de fer a través del pont del carrer José Soto Micó, amb accessos molt perillosos. Per tant, efectivament es tracta d'una construcció molt bé rebuda per totes les parts.

Com s'uniran tots dos costats?

El projecte inclou la construcció de dues estructures. D'una banda, es construirà un pas inferior sota la plataforma de la carretera CV-407, que permetrà connectar amb el Tram 2 de l'Anell Verd Metropolità de València i amb la via ciclopeatonal CR-400, i per una altra, una passarel·la de 300 metres de longitud sobre el Nou Llit del Riu Turia i l'autovia V-30.

La passarel·la de 300 metres de longitud sobre el conjunt que conformen el Nou Llit del Riu Túria i l'autovia V-30 disposarà tant de rampes adaptades com d'escales. L'amplària lliure de la plataforma és de 5 metres i la secció transversal està projectada amb un calaix mixt d'acer i formigó. En la marge sud de la passarel·la es desprenen dos brancs, un per a connectar amb La Torre i un altre per a donar continuïtat a l'andana ciclopeatonal paral·lel a la CV-400.

S'ha projectat l'enllumenat de tot l'itinerari que complirà la normativa d'accessibilitat amb limitació de pendents i replanells en les rampes d'accés a estructures, baranes, etc. També s'han previst punts de descans en la passarel·la, dotats amb ombra, i en la resta de l'itinerari, així com bandes separades per a ciclistes i vianants. A més s'ha tingut en compte la integració urbana de l'itinerari tant en La Torre com en el Barri de Camí Real.

Aquesta nova infraestructura que compta amb un pressupost de més de 5,9 milions d'euros. Una actuació que podrà ser cofinançada per la Unió Europea dins del Programa Operatiu del Fons de Desenvolupament Regional de la Comunitat Valenciana (*Feder) 2014-2020. Les obres començaran "en el menor temps possible", ha assegurat la consellera i té un període d'execució de 24 mesos.

Pujar