21 de gener de 2021 21/1/21

València modernitzarà l'estació d'autobusos

Google Maps
Google Maps
  • Així ho han acordat l'Ajuntament i la Generalitat en una reunió en la qual també s'han abordat altres assumptes de mobilitat i transport

MÉS FOTOS
València modernitzarà l'estació d'autobusos - (foto 2)
València modernitzarà l'estació d'autobusos - (foto 3)

La necessitat d'una nova estació d'autobusos «com la ciutat es mereix», d'una mobilitat sostenible «descarbonitzada» que prevalga els vehicles híbrids i elèctrics «que a València estaran exempts del pagament de l'ORA», un transport metropolità que complisca amb les necessitats de connexió de València amb les poblacions i els polígons industrials metropolitans. Estes són les prioritats de l’Ajuntament de València abordades en la reunió que este matí han mantingut l'alcalde de València, Joan Ribó, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Arcadi España.

«Un dels objectius del Govern del Rialto és la millora de l'estació d'autobusos. Per això és important començar a plantejar-nos que l'actual estació s'ha de transformar i millorar significativament, perquè ara per ara no és una estació d'autobusos per a una ciutat com València», ha afirmat l'alcalde després d'esta trobada, «profitosa per a molts reptes que té la ciutat de València, en els quals comptaran amb el suport de la Generalitat», segons ha manifestat el conseller Arcadi España, que ha compartit la necessitat d'escometre conjuntament eixa iniciativa.

Ribó ha explicat que «l'Ajuntament de València és propietari dels terrenys i les concessions les atorga la Generalitat. Estudiarem les possibilitats per a fer una estació d'autobusos com es mereix la nostra ciutat, molt millor de la que tenim, i per a això estudiarem totes les possibilitats de viabilitat».

D’altra banda, Joan Ribó ha destacat algunes de les mesures preses per l'Ajuntament de València per a impulsar els vehicles híbrids i elèctrics endollables, amb etiqueta Zero Contaminació, com les bonificacions fiscals, i ha aprofitat per anunciar l'exempció de pagament d’estos vehicles en les zones regulades per l'ORA a partir del pròxim 1 de gener, així com la instal·lació de carregadors elèctrics, com ja existeixen en l'aparcament de la plaça de Bruges, en tots els aparcaments públics, i en la via pública.

UNIFICACIÓ TARIFÀRIA

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha expressat en nom de l'Ajuntament «el nostre total acord i col·laboració i el nostre entusiasme» després que el conseller Arcadi España s'ha referit al pla de mobilitat per a València i la seua àrea metropolitana que la conselleria d’Obres Públiques està elaborant, i en eixe sentit l’alcalde ha assenyalat la importància de «definir una targeta única de transport i establir mecanismes perquè la mobilitat a l'entorn de la ciutat siga cada vegada més sostenible. La conselleria comptarà amb la nostra ajuda perquè per a nosaltres és fonamental treballar en un pla de mobilitat que d'alguna forma augmente la mobilitat sostenible quant al transport públic, i per a aconseguir-ho és fonamental la integració tarifària de tots els mitjans de transport .La integració tarifària és un bon primer pas».

Arcadi España ha emplaçat a «fer fàcil als veïns i veïnes de València i la seua àrea metropolitana utilitzar els mitjans de transport públic», mentre que Ribó ha recordat que «el nombre de cotxes que circulen per la ciutat baixa, però el nombre d'entrades augmenta. Per tant per a nosaltres és fonamental treballar en un pla que augmente la mobilitat sostenible».

En este sentit, un altre aspecte abordat és el projecte per a posar autobusos llançadora als principals polígons industrials per a l’any que ve. Per a escometre esta i altres mesures han coincidit a recalcar la necessitat de rebre recursos del govern central com ja ocorre, per exemple, amb les àrees metropolitanes de Madrid i Barcelona

DESCARBONITZAR EL PORT

En esta reunió s'ha parlat del Port i de «la millora de la seua integració a la ciutat» i s'han abordat els nomenaments pendents. Ribó ha afirmat que queden molts assumptes a tractar: «en citaré només tres: el Parc de Desembocadura, arreglar les platges tant del Nord com del Sud, unes duent arena i altres precisament per un excés d'arena, i fer una nova delimitació d'espais i usos portuaris».

L’alcalde ha assenyalat que ja ha demanat informes per a fer al·legacions a l'ampliació del Port. De fet, Ribó ha insistit en la necessitat d'una Declaració d'Impacte Ambiental davant la modificació de l'ampliació del Port de València. Acte seguit, ha continuat: «durant el passat mandat arribàrem a acords, i hem de continuar en eixa línia». Seguidament ha parlat de la necessitat «d'anar a poc a poc descarbonitzant el funcionament del Port, per exemple introduint l'electricitat en les connexions dels vaixells perquè apaguen els seus motors i introduint noves formes d'energia».

Tant Ribó com Arcadi España han coincidit en la seua valoració positiva i fructífera d'esta reunió «Este tipus de trobades són una mostra de com funciona la bona política basada en el consens i el diàleg. Som un exemple de diàleg exportable a tota Espanya perquè aconseguim arribar a acords ben profitosos per a tots els valencians i valencianes».

Pujar