elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València insta el Govern a votar a favor de la Declaració de Nacions Unides pels Drets dels Llauradors

    L'Ajuntament de València ha sol·licitat el vot favorable de l'Estat espanyol per a l'adopció de la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Llauradors i altres persones que treballen en àrees rurals a l'Assemblea General per a Assumptes Socials, Humanitaris i Culturals, que tindrà lloc a la seu de l'ONU a Nova York el pròxim 19 de novembre.

    A través de la regidora de Cooperació i Migració, Neus Fábregas Santana, i la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, l'Ajuntament ha instat el govern de l'Estat perquè done el seu suport a la declaració de Nacions Unides en favor dels drets dels llauradors. El document defensa el dret a la terra, a l'aigua i a les llavors davant de l'aclaparament especulatiu, així com el dret a uns preus justos per dignificar el treball i les rendes de l'agricultura familiar i social.

    El text no solament afecta els llauradors, tant si són treballadors sense terra com si són contractats, sinó també pescadors, pastors, caçadors, recol·lectors i artesans de xicoteta escala, pobles indígenes i comunitats locals que treballen la terra, comunitats transhumants, nòmades i seminòmades.

    L'esperit de la declaració és ser el més inclusiu possible i que la protecció dels drets humans en les zones rurals siga veritablement universal. Es fa referència explícita a: el dret d'accés als recursos naturals, la terra, l'aigua, el pasturatge, la identitat cultural, l'agroecologia, els coneixements tradicionals, la protecció social de la població rural i la igualtat de gènere.

    Neus Fábregas Santana ha explicat que «actualment els instruments legals existents a tot el món no són suficients per protegir els llauradors i els treballadors i treballadores rurals de la discriminació i els abusos sistemàtics en curs, sent les dones rurals particularment afectades per esta situació. L'objectiu del procés cap a una Declaració sobre els drets dels llauradors i altres persones que treballen en àrees rurals és abordar estos aspectes». L'edil ha afegit que «estes causes fan que les persones hagen de fugir de les seues comunitats i desplaçar-se del seu medi ambient. Una vegada més, allò que ocorre en altres llocs del món repercutix directament en les nostres societats».

    Per la seua banda, Consol Castillo ha manifestat que «els reptes de l'agricultura local són compartits amb l'agricultura internacional. Hem de posar en primer pla a les persones que habiten el món rural i que es dediquen a treballar en l'agricultura. Des del Govern de la Nau farem una defensa convençuda dels agricultors i agricultores tant a nivell local com internacional».

    Tant Fábregas Santana com Castillo han destacat que el compromís dels països de les Nacions Unides pot tindre un gran impacte en la vida dels llauradors i les àrees rurals, però també en la lluita contra la fam, la inseguretat alimentària, la malnutrició i la promoció de maneres de producció que protegixen el medi ambient. Totes dos regidores han posat l'accent que ara és el moment que els Estats membres de les Nacions Unides voten a favor de la declaració en este comité perquè siga remesa per a una votació final a l'Assemblea General de l'ONU al desembre de 2018.

    Pujar