elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València espera rebre a multitud de pelegrins en el segon any Jubilar del Sant Calze

València espera rebre a multitud de pelegrins en el segon any Jubilar del Sant Calze
  • Des d'aquest mes d'octubre, la ciutat atraurà a pelegrins i amants de la història interessats a descobrir les petjades d'aquest objecte sagrat custodiat per la Catedral de València

A partir del pròxim 29 d'octubre, València celebrarà el segon Any Jubilar del Sant Calze, la relíquia considerada per referències arqueològiques i documentals com el got que va utilitzar Jesucrist en l'Últim Sopar, i que actualment forma part del tresor de la Catedral de València.

A més de València, només sis ciutats del món acullen a perpetuïtat anys jubilars (Santiago de Compostel·la, Camaleño, Ordisca, Caravaca de la Cruz, Roma i Jerusalem), una distinció que concedeix el Vaticà per la importància religiosa d'aquests llocs i que la capital del Túria aprofitarà per a descobrir les diverses facetes d'aquest objecte sagrat, des del seu valor religiós i artístic, fins a les llegendes i els mites construïts entorn del seu origen, passant pel seu paper en la història de la ciutat i la regió.

El Sant Calze es pot visitar en la magnífica capella que porta el seu nom en la Catedral de València, d'on sale dues vegades a l'any, en Dijous Sant, per a ser traslladat processionalment a l'Altar Major; i l'últim dijous del mes d'octubre, durant la seua festa gran.

Però per a conéixer bé la seua història, la millor opció és fer la Ruta del Greal i l'Art Religiós, organitzada per Visit València, que recorre llocs d'interés religiós, artístic i patrimonial de València relacionats amb aquest objecte sagrat. Aquesta visita guiada inclou l'Església de Sant Joan de l'Hospital, la més antiga de València; la Catedral, per a admirar la seua arquitectura exterior i conéixer el Museu Catedralici Diocesà i la Capella del Sant Calze; i conclou a l'Església de Sant Nicolás, coneguda com la Capella Sixtina valenciana pels seus espectaculars frescos barrocs.

Fins a arribar a la Catedral, el Sant Calze ha passat per alguns punts d'interés de la ciutat que es poden visitar en l'actualitat, com els Jardins del Real, primer lloc que va acollir aquest objecte sagrat a València; la Casa de Sabina Suey, on es va amagar el calze durant la Guerra Civil espanyola; o l'Església i Palacio del Temple, sobre els quals sobrevolen relats i llegendes de cavallers.

El Sant Calze també ha permeat en la cultura i l'art valencians. En el Museu de Belles arts de València, la segona pinacoteca més important d'Espanya, es poden contemplar tres obres que reprodueixen la copa sacra, la història religiosa de la qual es narra en el Museu del Corpus o l'Església de Sant Martí Obispo i sant Antoni Abat. A més, el Sant Calze té la seua pròpia melodia, que interpreta el grup musical Capella de Ministrers en diversos recitals de música espanyola antiga.

Una ruta a l'aire lliure després de les petjades del Sant Calze

Més enllà de la capital llevantina, el Sant Calze també ha deixat la seua petjada en tota la Comunitat Valenciana, un rastre que es pot explorar en una ruta que recorre deu municipis valencians en els quals es poden gaudir d'experiències úniques, com dormir en el monestir del Sant Esperit de Gilet, fundat en 1403, en ple cor de la Serra Calderona.

Encara que es pot completar amb cotxe, els més aventurers poden fer aquest circuit caminant, en 17 etapes de 12 quilòmetres cadascuna que travessen parcs naturals, vestigis romans i medievals, i pobles amb encant en els quals descobrir festejos i especialitats culinàries locals de quilòmetre zero.

El Sant Calze ha sigut testimoni de l'evolució de València des dels estrets carrerons de l'antiga metròpoli valenciana fins a la moderna i cosmopolita urbs actual, segles d'història que han mesclat els camins de la fe, la cerca i l'interés arqueològic amb el patrimoni cultural vinculat a aquesta relíquia d'incalculable valor, que serà la protagonista de diversos actes en aquest any Jubilar, incloent la missa solemne en la Catedral (diumenge 25 d'octubre) o la festa del Sant Calze (dijous 29 d'octubre), entre altres esdeveniments.

Pujar