elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València engega el projecte de reintroducció d'envasos PlastiCircle

    La ciutat de València serà el 20 i 21 de juny la seu de la reunió de llançament del projecte europeu PlastiCircle, en què participa el Ajuntament de València a través de Las Naves. El pilot d'aquest projecte es desenvoluparà durant els pròxims tres anys en el barri de Sant Marcel·lí.

    Dins de l'estratègia municipal de fomentar una ciutat cada dia més sostenible, València participa en el projecte europeu PlastiCircle, que el seu objectiu és donar-li una segona vida als envasos rebutjats de plàstic a través de l'economia circular.

    València tindrà dins d'aquest projecte un paper molt actiu, així com la seua ciutadania, ja que és una de les tres ciutats europees seleccionades com a "pilot", al costat de les ciutats d'Utrech (Holanda) i Alba Iulia (Romania).

    D'aquesta manera, València provarà en el barri de Sant Marcel·lí els dissenys aprovats pel projecte i podrà compartir les conclusions amb la resta de socis així com els resultats de les fases de recollida de residus, transport, classificació i recuperació.

    CONTENIDORS INTEL·LIGENTS I RETRIBUCIÓ A LA CIUTADANIA

    La durada del projecte és de 4 anys. Enguany es procedirà a impulsar tot el procés de disseny i estudi del projecte, que es posarà en pràctica al 2018, 2019 i 2020.

    En la fase de la recollida es preveu implantar un sistema que permeta identificar la quantitat i qualitat d'envasos generats per família per mitjà del disseny de contenidors que identifiquen als usuaris, i complementant l'acció de dipòsit dels envasos amb un sistema de retribució a la ciutadania per a incentivar una recol·lecció òptima.

    La fase del transport és la que ocasiona major despesa. Per açò, es preveu dotar els contenidors de sensors que reconeixeran els nivells d'ompliment a temps real, per a optimitzar les rutes de recollida; i es dotarà els camions amb un sistema de premsatge de residus per a maximitzar la seua capacitat, amb el conseqüent estalvi de combustible.

    Les millores en la classificació preveuen accions com la realització per mitjà de flux d'aire (actualment es realitza en cinta transportadora), i la separació en les fraccions òptimes que es recuperaran posteriorment. I quant a la recuperació de material, es pretén el desenvolupament de productes innovadors en les fraccions prèviament classificades: plaques d'escuma per a aerogeneradors, estructures d'aïllament, per a-xocs, borses de fem, làmines d'asfalt o mobiliari urbà (tanques, bancs, murs de protecció).

    En aquesta iniciativa innovadora, que serà finançada amb fons europeus en un 90% del pressupost total, participen 9 estats de la Unió Europea. Els socis espanyols del consorci són: ITENE (Institut Tecnològic de Recerca d'Embalatge, Transport i Logística), que actua com a coordinador, Las Naves, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries termoplàstiques valencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona).

     

    Pujar