elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
CALOR VALENCIA

València eleva l'alerta per calor: s'esperen diverses nits tropicals consecutives

València eleva l'alerta per calor: s'esperen diverses nits tropicals consecutives
  • L'Ajuntament alerta la ciutadania davant l'onada de calor i la successió prevista de “nits tropicals”

El Protocol de comunicació i coordinació en cas d'onada de calor del municipi de València corresponent a la temporada 2023 introduix la novetat d'un sistema d'avisos davant la previsió que es produïsquen les conegudes com a ‘nits tropicals’. Quan s'esperen nits equatorials, tòrrides i/o la predicció siga de tres nits tropicals consecutives, està previst que els servicis municipals corresponents intensifiquen les accions informatives amb recomanacions sanitàries, especialment dirigides a les persones i grups més vulnerables.

Des de la Regidoria de Sanitat i Consum a través de l'app de l'Ajuntament VLC (avisos temàtics, editar alertes, salut), s'informa de la previsió de nits equatorials i/o tòrrides, així com quan la predicció siga de 3 nits tropicals consecutives. Diàriament es mostra en cada municipi, mitjançant llegendes de colors, la previsió de les temperatures nocturnes: normal quan la temperatura és menor o igual a 20 °C; tropical, quan és major de 20 °C; equatorial, més de 25 °C; i tòrrida si sobrepassa els 28 °C.

Tal com es pot comprovar en la web de l'Ajuntament, que remet diàriament als mapes de temperatures i risc elaborats des de la Conselleria, que s'actualitzen cada dia, i que proporcionen informació per a tres dies consecutius en funció de les temperatures llindars, en estos moments les condicions atmosfèriques assenyalen la persistència de nits tropicals al municipi. Estos mapes, d'àmbit autonòmic, presenten una coloració dels municipis en funció dels seus respectius nivells de risc.

Nivell de risc “alt”

S'establixen quatre nivells de risc: 0 normal, 1 moderat, 2 alt, i 3 extrem; que porten associats quatre colors (0=verd; 1=groc; 2=taronja; 3=roig). L'activació de l'alerta sanitària per onada de calor en Salut Pública per part de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions (Butlletí Roig), es realitza en funció del nivell de risc. En estos moments, la previsió per a València és “taronja”, la qual cosa suposa un nivell de risc “alt”.

En funció d'estos quatre paràmetres, el protocol municipal definix una sèrie d'accions, que van des de donar informació a la població general sobre els riscos per a la salut, en el cas del nivell més baix; a realitzar tallers de prevenció a les escoles esportives d'estiu, en el nivell de risc moderat; o impulsar mesures per a minimitzar el risc en les activitats d'oci i pública concurrència i evitar les hores de més calor en la realització d'activitats que suposen un esforç físic més intens, en el cas d'alerta màxima, entre moltes altres iniciatives.

En tots els casos, es preveuen accions concretes i individualitzades, dirigides als col·lectius més vulnerables, com el protocol específic per al Servici de Teleassistència, d'informació i seguiment especialitzat davant situacions meteorològiques, que incidix, per exemple, en les habituals telefonades de seguiment que es realitzen a les persones usuàries; o la labor del Servici d'Atenció a Urgències Socials i col·laboració en Emergències (SAUS) en col·laboració amb l'Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil, en relació amb l'augment de les temperatures i l'exposició a les radiacions solars.

 

Pujar