elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València doblega la seua aposta per l'eficiència energètica: obri la segona Oficina de l'Energia

València doblega la seua aposta per l'eficiència energètica: obri la segona Oficina de l'Energia
  • L'alcalde ha assenyalat que “estem transformant la ciutat per a fer-la més verda, amable, sostenible i humana”

MÉS FOTOS
València doblega la seua aposta per l'eficiència energètica: obri la segona Oficina de l'Energia - (foto 2)

L'Ajuntament de València ha posat en marxa la segona Oficina de l'Energia de la ciutat. Aquest nou centre està situat en el Parc de l'Oest i compartirà espai amb la seu de la Federació d'Associacions Veïnals de València (FAVV). Pròximament el Mercat de Torrefiel comptarà amb una altra i es posarà en marxa una ambulant que recorrerà tots els barris i pobles. L'alcalde, Joan Ribó, ha assenyalat que “estem transformant la ciutat per a fer-la més verda, més amable, més sostenible i més humana, i l'oficina de l'energia és una eina bàsica”.

En 2021 més de 4.000 persones es van beneficiar directament dels serveis que presta l'oficina pionera del districte de Camins al Grau i més de 7.000 van participar de manera directa o indirecta de les seues activitats. Recentment ha sigut reconeguda amb els premis nacionals de l'Associació d'Agències Espanyoles de Gestió de l'Energia (Eneragen) i a l'octubre va rebre en el Museu Reina Sofia de Madrid el premi Sustainability Actions 2022 per a impulsar l'estalvi energètic en centres educatius.

“L'èxit és incontestable”, ha assegurat l'alcalde durant la visita a les instal·lacions. “Fa dos anys parlar de transició energètica, d'emergència climàtica o d'estalvi d'energia no estava en l'agenda pública” i “actualment, amb la guerra d'Ucraïna, la crisi energètica i l'augment dels preus de l'energia, tots i totes hem posat la qüestió energètica en les nostres converses diàries, sabem que l'aposta de l'Ajuntament anava en la bona direcció i per això hui és moment de fer un pas més i redoblar-la”.

Les oficines de l'energia constitueixen una finestra única per a impulsar la transició energètica i estan obertes a qualsevol persona. Ofereixen assessorament gratuït i personalitzat als veïns i veïnes perquè entenguen les factures, coneguen els seus drets com a consumidors o les ajudes a les quals poden optar. A més, desenvolupen tallers i activitats sobre eficiència energètica i energies renovables.

La que es posa en marxa al Parc de l'Oest comparteix dependències amb la Federació d'Associacions Veïnals de València, la qual cosa suposa, en paraules de Ribó, “una oportunitat per a aprofitar sinergies i acostar més als veïns i veïnes a aquesta institució”. El màxim responsable municipal ha posat en valor el paper de l'oficina de l'energia en la missió de convertir València en ciutat climàticament neutra en 2030 i exercir de Capital Verda Europea en 2024. “Aquest consistori està compromés amb la transformació energètica de la ciutat i hui fem un pas més en aquesta direcció”, ha manifestat.

L'alcalde ha estat acompanyat del regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i la presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de València, María José Broseta, entre altres. Ramon ha indicat que “València ja és vista fora com un referent en polítiques mediambientals i energètiques” i ha recordat els objectius d'aquesta iniciativa: garantir el dret a l'energia, promoure l'eficiència energètica, fomentar les energies renovables i impulsar una cultura de transició. “Però aquests grans objectius ambiciosos”, ha manifestat l'edil, “tenen darrere centenars d'històries de proximitat, d'històries personals, que són, en realitat, l'objectiu final de les nostres polítiques: millorar la vida de les persones”.

En aqueix sentit, Ramon s'ha referit al recent conveni que l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Benestar Social, i la Fundació València Clima i Energia han signat perquè les famílies més vulnerables del municipi reben formació i atenció per part de les oficines de l'energia. També ha esmentat un projecte europeu que lidera València, denominat Wellbased, mitjançant el qual s'està fent un estudi amb 130 famílies en risc d'exclusió per a comprovar com afecta la pobresa energètica a la salut i prestar-los una atenció personalitzada. Igualment ha apuntat la creació de la comunitat energètica local de Castellar-l’Oliveral i la futura comunitat energètica del col·legi Ballester Fandos del Marítim.

Per part seua, María José Broseta, ha expressat satisfacció per compartir espai amb la nova oficina de l'energia, ja que facilita que “la informació puga fluir d'un costat a un altre, la qual cosa redunda en benefici de cadascuna de les parts”. Aquest recurs és gestionat per la Fundació València Clima i Energia, una fundació municipal que depén de la Regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, que també s'encarrega de l'Observatori del Canvi Climàtic municipal i part dels projectes europeus relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica en els quals participa el consistori.

Les instal·lacions

L'equipament es localitza al Parc de l'Oest, un terreny on abans estava una antiga caserna de l'exèrcit de l'aire, en un xalet que es destinava a ús militar. L'any 1995 la parcel·la va passar a formar part de la infraestructura verda de la ciutat i ara s'ha convertit en “un dels parcs més populars i volguts per la ciutadania”, segons ha assenyalat l'alcalde. L'edifici on es troba s'ha rehabilitat amb criteris d'eficiència energètica i de sostenibilitat ambiental, i s'ha fet ús de materials reciclats i reciclables.

Pujar