elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València descobrix l'origen del seu Excalibur, una espasa islàmica única en España

València descobrix l'origen del seu Excalibur, una espasa islàmica única en España
  • Els nous estudis han pogut determinar que es tracta de l'arma d'un genet de l'època de Balansiya

MÉS FOTOS
València descobrix l'origen del seu Excalibur, una espasa islàmica única en España - (foto 2)
València descobrix l'origen del seu Excalibur, una espasa islàmica única en España - (foto 3)
València descobrix l'origen del seu Excalibur, una espasa islàmica única en España - (foto 4)
València descobrix l'origen del seu Excalibur, una espasa islàmica única en España - (foto 5)
València descobrix l'origen del seu Excalibur, una espasa islàmica única en España - (foto 6)

 

El Servici d’Arqueologia (SIAM) de l’Ajuntament de València ha datat com a islàmica una espasa localitzada al carrer de l’Historiador Chabàs, al barri de la Seu, l’any 1994. Es tracta d’una espasa del segle X que va ser localitzada en una llar islàmica i en un context domèstic. L’arma estava clavada dempeus en l’interior d’una fossa, que havia estat reblida amb d’altres materials. Esta circumstància ha fet que els tècnics l’anomenen Excalibur. La llar on apareix l’arma estava ubicada al nord de l’antic fòrum romà, en una zona que ha estat ocupada per les successives cultures de la ciutat al llarg de l’Història.

Excalibur és una espasa curta de ferro que fa 46 centímetres amb un puny ornat amb plaques de bronze i xicotetes escotadures que n’afavorien l’ús. La fulla, de tamany moderat, es corba lleugerament cap a la punta, el que n’ha generat una certa confusió sobre l’exacta cronologia ja que les espases visigodes presentaven una forma semblant. Els estrats sedimentaris, però, permeten datar-la en època islàmica. La grandària de l’arma i l’absència d’una guarda per a la mà suggereixen que podria haver estat emprada per un genet de l’època califal andalusina. És probable també que siga una evolució dels models visigòtics però, per als tècnics municipals, no hi ha dubte que pertany al període islàmic de Balansiyya.

És la primera espasa islàmica que apareix a la ciutat i només n’hi ha una de semblant que va ser trobada a les excavacions de Madinat al-Zahra, la ciutat califal d’Abd al-Rahman III, a Còrdova. A més, les espases ben conservades d’esta època són escasses a Espanya i més encara a la ciutat de València, on les característiques del sòl en dificulten la conservació.

L’espasa, que ha estat restaurada, ha pogut ser datada en el marc de la beca d’arqueologia que, anualment, convoca l’Ajuntament de València. En l’edició 2023-2024, la beca ha estat dedicada íntegrament a l’anàlisi d’objectes metàl·lics. El fet que el beneficiari d’esta beca fóra un arqueòleg especialitzat en metalls ha afavorit la datació exacta de l’espasa.

El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha assegurat que “gràcies a la beca d’arqueologia que convoca l’Ajuntament de València, l’arqueòleg José Miguel Osuna està realitzant un estudi minuciós d’anàlisi d’objectes metàl·lics que van de l’època romana a l’etapa baixmedieval i on s’ha descobert una troballa nova i excepcional, que hem anomenat l’Excalibur de Roc Chabàs per ser molt semblant a l’espasa llegendària del rei Artús”. Segons el regidor, “esta espasa té un disseny únic que li atorga un gran valor arqueològic i patrimonial, així que tenim un nou tresor en esta Excalibur islàmica i un llegat històric de l’antiga Balansiyya”.

L’anàlisi de la peça també s’emmarca en els treballs de catalogació i revisió que el Servici d’Arqueologia municipal està fent amb motiu del seu 75 aniversari, que se celebra en este 2024, i que culminarà en una mostra que podrà vore’s en passar l’estiu en la sala d’exposicions de la Casa Consistorial.

 

 

 

Pujar