elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València demanarà que l'Albufera siga Reserva de la Biosfera de la UNESCO

València demanarà que l'Albufera siga Reserva de la Biosfera de la UNESCO
  • L'Ajuntament exigirà el cabal necessari en els períodes de major necessitat per a salvar el paratge

MÉS FOTOS
València demanarà que l'Albufera siga Reserva de la Biosfera de la UNESCO - (foto 2)
València demanarà que l'Albufera siga Reserva de la Biosfera de la UNESCO - (foto 3)

La declaració de L’Albufera com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO és un de les fites emmarcades en la Capitalitat Verda Europea 2024 de València. Per això, l'Ajuntament ha acordat este divendres donar un impuls administratiu en l'obtenció d'un guardó “que reforçarà els valors naturals i culturals d'este espai natural, al mateix temps que encoratjarà i potenciarà el desenvolupament socioeconòmic de la ciutat i de la resta de municipis implicats amb este entorn de gran valor”.

Així ho ha decidit la Junta de Govern Local a través d'una moció en la qual, a més, sol·licita a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori "el seu suport i compromís per a donar suport a esta iniciativa, facilitant el suport necessari per a l'obtenció d'informació així com per al desenvolupament d'aquelles accions que resulten necessàries per a la tramitació de la sol·licitud".

L'òrgan col·legiat municipal ha aprovat designar a Juan Carlos Caballero, regidor delegat de Relacions Institucionals i amb altres Administracions, representant de l'Ajuntament “per a totes aquelles actuacions de comunicació i col·laboració amb la resta de municipis interessats per a la presentació conjunta de la iniciativa”.

Tal com ha destacat l'alcaldessa de València, María José Catalá, convertir a L’Albufera en Reserva de la Biosfera “és un dels reptes de la capitalitat i, per a això, a més dels recursos, treballarem en clau institucional per a aconseguir el suport que es requerix dels 13 municipis de L'Horta i La Ribera que tenen el privilegi d'estar al costat d'este enclavament natural únic a nivell internacional”.

L'acord de la Junta de Govern Local d'este divendres ha coincidit amb la celebració del Dia Mundial dels Aiguamolls, convocat per la Convenció dels Aiguamolls d'importància Internacional. Per a l'Ajuntament de València, L’Albufera és un aiguamoll de rellevància mundial, un dels recursos naturals de major rellevància per a la ciutat i “element nuclear de la candidatura de València com a Capital Verda Europea”.

Per a l'Ajuntament de València, la Capitalitat Verda Europea 2024 “aspira a ser molt més que un conjunt d'esdeveniments i actes per a convertir-se en un espai de definició, construcció i desenvolupament” d'un model de ciutat que pretén “desplegar la transició ecològica de la mateixa des d'una perspectiva que inclou l'equitat i la justícia social, a través de la sostenibilitat i la innovació”.

Les Reserves de Biosfera són zones d'ecosistemes terrestres o costaners/marins, o una combinació d'estos, reconegudes com a tals en un pla internacional en el marc del Programa MAB de la UNESCO, que servixen per a impulsar harmònicament la integració de les poblacions i la naturalesa, a fi de promoure un desenvolupament sostenible mitjançant un diàleg participatiu, l'intercanvi de coneixement, la reducció de la pobresa, la millora del benestar, el respecte als valors culturals i la capacitat d'adaptació de la societat davant els canvis.

En la Comunitat Valenciana, els enclavaments de l'Alt Túria i la Vall del Cabriol han rebut tal reconeixement mundial. En tota Espanya són un total de 53 els paratges declarats com a Reserva de la Biosfera, entre els quals destaquen Sierra Nevada, els Pics d'Europa, Ordesa, la Meseta Ibèrica i les illes de La Palma, Lanzarote, Menorca, El Hierro, Gran Canària, Fuerteventura i La Gomera, entre altres.

Formar part de les Reserves de la Biosfera suposa participar en una xarxa dinàmica i interactiva de llocs d'excel·lència que fomenten l'harmonia entre les persones i la naturalesa per al desenvolupament sostenible a través del diàleg participatiu; l'intercanvi de coneixements; reducció de la pobresa i millores del benestar humà; el respecte pels valors culturals i la capacitat de la societat per a fer front al canvi.

S'exigirà l'aigua que siga necessària

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Aiguamolls que se celebra este divendres 2 de febrer, el regidor de Devesa-Albufera, José Vicente Gosálbez Payá, ha acudit al Tancat de la Pipa on, en la seua condició de gestor del llac, propietat de l'Ajuntament de València, ha intervingut en un acte protocol·lari al costat dels representants del Govern d'Espanya i la Generalitat.

En la seua intervenció, Gosálbez ha recordat als presents el “enorme valor ambiental que té el llac de l’Albufera, que constituïx un dels principals ambientes cassetons costaners existents al Mediterrani”.

El responsable de Devesa-Albufera ha mostrat la seua “preocupació per la falta d'aportacions hídriques” i ha demandat “l'enviament efectiu del cabal ambiental recollit en el pla de conca. Igualment, Gosálbez ha declarat que “des de la delegació de Devesa-Albufera he posat tot el que era a les meues mans per a augmentar el cabal, acordant amb la Generalitat l'enviament de pràcticament tota l'aigua disponible de la compensació per la modernització de la Séquia Real del Xúquer i participant d'acords amb regants amb la finalitat de garantir la supervivència de l’Albufera”.

Així mateix, Gosálbez ha anunciat “que este mateix matí la Junta de Govern Local ha aprovat una moció d'este regidor per a impulsar i donar suport a la declaració del Parc Natural de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera, per a integrar i protegir la naturalesa, el desenvolupament econòmic i la cultura existent al voltant de la llacuna”.

“El que demostra”, ha prosseguit l'edil de Devesa-Albufera, “que l'Ajuntament de València està en la primera línia de defensa de l'Albufera”.

Finalment, el regidor ha manifestat que “continuarà exigint els necessaris cabals de la màxima qualitat i en els períodes de major necessitat, per a cobrir les necessitats ambientals de l’Albufera, de l'agricultura i de la resta de l'aiguamoll protegit”.

 

Pujar