elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València demana al Congrés que aborde de manera urgent la recuperació del dret civil valencià

València demana al Congrés que aborde de manera urgent la recuperació del dret civil valencià
  • Pere Fuset, ha demanat “respecte als drets històrics i al nostre futur”

El Ple de l’Ajuntament de València ha aprovat reiterar la sol·licitud als grups parlamentaris del Congrés, representats en la Comissió Constitucional, per tal que “aborden la tramitació conjunta i de forma urgent de la reforma plantejada per a recuperar el dret civil valencià de forma efectiva, així com la proposició de reforma constitucional de l’article 49, justa reclamació de les persones amb discapacitat”. Així es recull en la moció conjunta presentada per l’equip de govern i que ha tingut el suport de tots els grups municipals llevat de Vox, que ha votat en contra.  

La moció aprovada per l’Ajuntament es produix l’endemà que govern central i Partit Popular pactaren ahir al parlament espanyol la reforma concreta d’un article de la Constitució per eliminar el mot “disminuït” referit a les persones amb discapacitat però deixaren fora incloure també la recuperació del dret foral valencià, com demanen des de fa anys entitats socials i partits polítics valencians.

Així, el regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, ha demanat “respecte als drets històrics i al nostre futur” i ha recordat que la recuperació del dret foral “és una discriminació històrica que, a més, no lleva drets de ningú ni tampoc no costa diners”. Fuset s’ha preguntat “què faria un dia com hui Francesc de Vinatea si baixara del pedestal” i s’ha contestat que “el poble valencià va tindre furs i tindrem també de nou dret foral”.

D’altra banda, el plenari municipal ha aprovat també, en la mateixa moció, el manteniment de l’escultura del jurat de València, Francesc de Vinatea, en la mateixa plaça de l’Ajuntament una vegada culmine la remodelació urbanística pendent. 

 

Pujar