elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap”

València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap”
  • El regidor de Festes, Santiago Ballester, ha presentat este dijous els projectes triats per a les festes de l'any que ve

  • El monument principal serà obra dels artistes Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer

  • La falla infantil anirà a càrrec de l'artista José Gallego

“Fauna fallera” i “Anem de cap”. Estos són els noms dels projectes de la falla municipal gran i de la falla infantil, que elaboraran, respectivament els artistes Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer, en el monument principal, i José Gallego, en l'infantil. El regidor delegat de Festes, Santiago Ballester, ha presentat este dijous els dos projectes que van resultar guanyadors en la convocatòria realitzada des de la Regidoria de Festes i al qual van concórrer set propostes en total (cinc per a la falla gran i dos per a la infantil).

Tal com ha destacat el regidor Ballester, tots dos projectes han sigut triats per unanimitat dels membres del jurat. L'edil ha assegurat que hui és “un dia gran per al món faller”, i ha destacat la trajectòria i la professionalitat dels artistes que s'encararan dels monuments gran i infantil. La falla gran té una dotació pressupostària de 239.000 euros, i la infantil, de 36.000 euros. “Són dos falles que jo crec que agradaran molt i que donaran molt a parlar”, ha assegurat el regidor Santiago Ballester, que ha destacat, “l'enginy i la gràcia de la falla gran”, i “la gran faena plantejada en la falla infantil, molt pròxim a les xiquetes i xiquets de València”.

Fauna fallera

Sota el lema “Fauna fallera”, els artistes Alejandro Santaeulalia i Vicente Llàcer proposen un monument “divertit i satíric, tornant a l'origen de l'essència de les falles que és l'humor”. Tal com expliquen en el projecte presentat, el tema que han triat és “la pròpia festa fallera”, perquè, es pregunten, “què és més faller que riure'ns de nosaltres mateixos?”. I per a això plantegen una jungla en la qual tots els personatges són animals humanitzats, com a fórmula per a parodiar “els diferents i variats 'pelatges' que la festa ens oferix”.

En centre de la composició presenta, com a grup principal, a una família de felins fallers que es prepara per a l'ofrena. I, sobre ells, un enorme bou que toca la dolçaina mentres unes aus falleres esperen pacients el seu torn. Acompanyant al bou dolçainer, hi ha un gran hipopòtam al tabalet. I en l’altre costat de la composició, una cocodrila bunyolera oferix moltes delícies. Davall d'esta, subjecte en una branca, un pirotècnic representat com un peresós, encén la mascletà, “sense presses, ja que coneix el seu treball perfectament, el domina i no li fa gens de por la pólvora en la qual tant d'afecte deposita”, expliquen els autors.

Rematen el conjunt dos mandrils: un d'ells representa a l'inspirat artista que es deixa un tros d'ànima en cadascuna de les seues creacions, i l'altre representa el president de la falla que agita a l'aire el cobejat ‘palet' de primer premi per a la seua comissió. Quant als baixos, afigen els autors del projecte, tracten en clau d'humor no sols aspectes directament relacionats amb el món faller, sinó d’allò que viu la ciutadania estos dies de festa, es pertanga o no a alguna comissió fallera. En esta àrea, el turisme, les festes en els casals i els personatges claus de la festa seran protagonistes.

El monument, que sumarà un total de 135 ninots en 7 escenes, tindrà una altura de 20 metres, i una superfície en planta de 13x10 metres. S'utilitzaran materials diversos en la construcció, especialment fusta i cartó, i neops o similar (poliestiré expandit sostenible, d'origen vegetal).

Anem de cap

El projecte de José Gallego es titula “Anem de cap” i, tal com ha explicat el seu autor, presenta un conjunt d'imatges que juguen amb la polisèmia del terme valencià “cap”, que oferix nombroses possibilitats segons els seus diferents significats, l’ús en frases fetes, o com a síl·laba integrant de noms propis molt recognoscibles. Així, el monument infantil presenta a la Caputxeta Roja, la capella del Capitulet (de Ciutat Vella), el cap de la Nao de Xàtiva, o el capità Capdevila. Al costat d'ells, la falla recrearà les nombroses expressions idiomàtiques que es basen en este colp de veu, com “tirar-se de cap”, “tindre el cap ple de pardals”, “no te ni peus ni cap” o “no volem cap que no estiga content”, entre d’altres. A més, s'inclouen altres conceptes com el cap i casal, la Nit de cap d’any, o les ‘capacitats diferents’.

La falla tindrà 40 ninots, i unes dimensions de 3 metres d'alt per 3 metres de circumferència. Tal com ha explicat l'autor en el seu projecte, s'empraran materials que, en la combustió, “provoquen una cremà com més neta possible, com a fusta, cartó i poliestiré expandit d'origen ecològic i sostenible”.

La policromia i acabats seran amb pintures a l'aigua i vernís acrílic ecològic. També es preveu facilitar l'accessibilitat de les persones amb discapacitat.

MÉS FOTOS
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 2)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 3)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 4)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 5)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 6)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 7)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 8)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 9)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 10)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 11)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 12)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 13)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 14)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 15)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 16)
València celebrarà les Falles 2025 amb els monuments municipals “Fauna fallera” i “Anem de cap” - (foto 17)
Pujar