23 d’octubre de 2020 23/10/20

València celebra este dissabte l´any nou xinés

València celebra este dissabte l´any nou xinés - (foto 1)
  • La plaça de l'Ajuntament acull, dissabte 25, els actes centrals

La ciutat de València, que segons les dades del Padró Municipal té una població xinesa de 7.119 persones, celebrarà demà, dissabte 25 de gener, l'Any Nou Xinés, el 4718 del calendari lunar. La plaça de l’Ajuntament serà l'escenari d'algunes de les activitats organitzades amb motiu d'esta celebració (tallers, conferències, actuacions musicals, exhibicions de cal·ligrafia), així com el punt en el qual conclourà la IX Gran Cavalcada de l'Any Nou Xinés que eixirà, a les 18.30 hores, del número 52 del carrer PelaI, per a continuar pel de Xàtiva i Marqués de Sotelo.

El regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, ha presentat hui esta celebració que s'emmarca «en el compromís municipal d'internacionalitzar la societat valenciana». Segons ha explicat, «València és, i sempre ha sigut, una ciutat oberta i dinàmica, un punt de trobada entre les diferents cultures que existixen en el món, i des de l'Ajuntament fomentem l'enriquiment i intercanvi cultural».

Emiliano García, que ha recordat que la població xinesa és la tercera més important a la ciutat de València, únicament superada per Romania (amb 11.247 persones) i Itàlia (amb 8.013 persones), també ha indicat l'«important» auge de turistes procedents d'este país «que decidixen visitar-nos, raons que fan que la Xina ocupe un lloc important en la nostra agenda internacional». De fet, ha concretat, d'acord amb les dades de la Fundació Turisme València, el nombre de pernoctacions de ciutadans xinesos en 2017 va ser de 38.465 (+3,4% respecte a 2016).

«Amb  Xina, compartim una trajectòria històrica com a comerciants i artesans, com a pobles que valoren l'intercanvi entre comunitats, no sols econòmic, sinó també cultural, gastronòmic o artesanal, afavorint així l'enriquiment mutu», ha afegit el regidor.

Per totes estes raons, ha explicat, «per a l'Ajuntament de València és un plaer participar i donar suport a les festes i tradicions dels nostres veïns i veïnes xineses, perquè és la millor manera de retre homenatge a aquell pont de prosperitat econòmica i intercanvi d'idees que va representar la Ruta de la Seda per a la nostra ciutat».

«La participació d'este Ajuntament, així com de la resta d'entitats i associacions que tenen cabuda en esta celebració, és una mostra més de l'afecte que la nostra ciutat professa cap al poble xinés i del nostre compromís d'enfortir els llaços d'amistat i cooperació entre València i la Xina», ha manifestat l'edil, qui ha aprofitat l'ocasió per a recordar que l'Ajuntament destina «esforços per a unir econòmica, cultural i socialment a tots dos territoris». Especialment, ha destacat les fites més recents en este sentit, com ara els agermanaments subscrits amb les ciutats de Guangzhou (2012) i Xengdú (2017), així com la Declaració d'Intencions amb el Municipi de Xian (2016); els convenis de col·laboració signats entre l’Ajuntament i les entitats de Casa Àsia i Institut Confucio; i l'estreta col·laboració amb l'Associació d'Empresaris Xinesos de la Comunitat Valenciana.

En la presentació dels actes organitzats a València per a donar la benvinguda al nou any xinés també han participat el director de l'Institut Confucio, Vicent Andreu, que ha animat a tots els valencians i valencianes a gaudir participant en la festa», i el president de l'Associació d'Empresaris xinesos de Fujian, XChen Xinzhao, responsable de l'organització de la present edició d'esta festa.

HORARIS DE LES CELEBRACIONS ANY NOU XINÉS

Dissabte, 25 de gener de 2020.

10:00h. a 21:00h.

Activitats en la Plaça de l'Ajuntament:

Actuacions culturals xineses.

Calendari personalitzat amb el teu nom en cal·ligrafia xinesa.

Cants i balles tradicions xinesos.

Cal·ligrafia

Exhibició de ceràmica per a cerimònia del te.

Exposició gastronòmica.

18:30h.

IX Gran Cavalcada d'Any Nou Xinés.

Des de carrer Pelai, Xàtiva, Marqués de Sotelo a Plaça de l'Ajuntament.

Ball del Drac i León.

Taitxí i Wushu.

Carrosses i destil·les ètnics.

20:30h.

Focs artificials.

Pujar