elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València avança en transparència: llum verda al nou reglament de Govern Obert

València avança en transparència: llum verda al nou reglament de Govern Obert
  • El document busca garantir el dret de la ciutadania d'accés a la informació

El Ple de l'Ajuntament de València ha aprovat, amb el suport de Ciutadans i l'abstenció del Partit Popular i Vox, el Reglament de Govern Obert: Transparència, que en paraules de la regidora de Transparència i Govern Obert, Elisa Valía, «permet reconéixer les obligacions de l'equip de govern i concreta com a drets de la ciutadania l'accés a la informació o l'obligació de rendir de comptes per part de les administracions».

Abans d'iniciar-se el debat polític sobre este nou element normatiu, l'Hemicicle ha escoltat la veu de diferents entitats que han volgut participar per diferents raons. En primer lloc, ha intervingut, en nom de la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat de València, María José Broseta, per a recordar que «al moviment veïnal li haguera agradat estar present des de l'inici en l'elaboració d'este reglament, perquè l'objectiu del document és que la ciutadania puga participar en l'hora de decidir quina ciutat vol tindre».

Després de les paraules de Broseta, que també ha agraït l'aprovació d'ests reglament, «del qual estarem pendents per a comprovar l'execució de tots els nostres drets i obligacions», ha intervingut, com a portaveu de l'Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), Emilia Bolinches, qui ha explicat que el nou reglament «pot ser un referent per a tota Espanya», i ha recordat «la responsabilitat que tenen els ajuntaments de ser transparents», per la qual cosa ha sol·licitat «una publicació activa d'informació, i rendició de comptes».

També ha fet ús del torn de paraula cedit a la ciutadania l'Associació Mesura. El seu representant, José Manuel Felici ha proposat que «es digitalitzen les dades amb un treball conjunt que pot exercir els responsables de les delegacions d'Innovació i Canvi Climàtic, entre altres, per a desenvolupar un programa pilot que després es puga aplicar a la resta de delegacions municipals». Així mateix, i en nom de la Fundació per la Justícia, la seua directora, Ana María Fuertes, ha exposat que «la transparència activa és necessària per a reduir la corrupció i generar major confiança entre la ciutadania», i ha apostat «per processos de sensibilització i d'adopció de més recursos per a la transparència».

El regidor de Ciutadans Narcís Estellés ha assegurat «que els textos del reglament no estan actualitzats.» Per això, ha aclarit, «presentarem quantes reclamacions facen falta i demanem el compromís del govern per a aplicar quantes acotacions de millora siguen necessàries».

Per part seua, la regidora del Partit Popular María José Ferrer ha indicat que el reglament «compta amb normes que no són clares, i, de fet, incompleix acords vigents del Ple com, per exemple, que la realització de contractes menors es publicarà immediatament». «A més, este document manca d'estudi econòmic, no disposa de valoració de personal i ni detalls de quan es posarà en marxa, ni del cost. Posposa la transparència i tanca la possibilitat de participar».

La regidora de Participació, Elisa Valía, ha explicat que «hui és un dia important per a la qualitat democràtica de la ciutat, suposa un pas important per a la ciutadania, per a dotar-la de drets i demanar-los que els exercisquen amb moltes més garanties». «És una de les normatives més avançades d'Espanya i introdueix mecanismes per a avançar en la transparència i bon govern. Este reglament és bo per a la ciutat», ha conclòs.

Pujar