elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València aprova les conclusions del procés participatiu de Natzaret per a la revisió del PGOU

Imatge d´arxiu
Imatge d´arxiu
  • Sandra Gómez: “La crisi no ha paralitzat l'Ajuntament i continuem treballant per a tirar endavant els projectes fonamentals per als barris

MÉS FOTOS
València aprova les conclusions del procés participatiu de Natzaret per a la revisió del PGOU - (foto 2)
València aprova les conclusions del procés participatiu de Natzaret per a la revisió del PGOU - (foto 3)

La Junta de Govern del passat divendres va aprovar el document de síntesi del procés participatiu dut a terme en el barri de Natzaret. Este document servirà de directriu per a la revisió detallada del PGOU, en la denominada àrea funcional 10. “Com ja vam avanazar esta mateixa setmana amb el Cabanyal-Canyamelar, la crisi no ha paralitzat l'Ajuntament i continuem treballant per a tirar endavant els projectes fonamentals que milloren la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes, especialment, en aquells barris que més ho necessiten”, ha ressaltat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez.

Gómez ha recordat que per a dur a terme el procés de participació es va elaborar un Esborrany del Pla Especial de l'Àrea Funcional 10 basat en la fitxa del Pla Especial de Directrius de Qualitat Urbana i l'Estratègia Integral Participativa del Barri de Natzaret. Sandra Gómez ha posat en valor que este procés “ha permés el diàleg entre l'Ajuntament i els agents implicats amb la programació d'activitats dirigides a facilitar el coneixement del document i les seues propostes”.

En concret, ha constat de tres fases: fase de difusió, fase de tallers i fase de resolució. Ha comptat amb jornades divulgatives, exposicions, difusió en web i mitjans de comunicació, enquestes i taules taller entre altres. En els tallers realitzats, es van preparar alternatives per als cinc àmbits: Integració Parc Desembocadura, Cocoters, Moreres-Natzaret, Entorn del centre de dia, i Àmbit Sud Natzaret-La Punta.

A l'entorn del Parc de Desembocadura va haver-hi unanimitat a mantindre l'ordenació vigent. En el cas de la zona de Cocoters, va eixir triada l'alternativa 2, que aposta per la connexió del front marítim pel pont de drassanes, una reducció de l'impacte barrera entre Natzaret i Cocoters, connexió a través del Carrer Major, recuperació patrimonial de l’estacioneta per a ús dotacional, així com la integració de l'espai públic amb el parc de desembocadura i millora del paisatge urbà.

En el cas de la zona de Moreres-Natzaret, l'alternativa triada reserva una zona per a la construcció d'un nou mercat més gran, mantenint l'actual fins que es construïsca el nou. A més, quan es lleve el mercat actual, la zona serà zona verda, impedint el pas de cotxes ni tramvia (encara que s'adverteix que la decisió d'ampliar o no el traçat de la línia no és municipal). Es crea un eix verd des de Cocoters fins a la punta, i des de la plaça de l'església fins a Moreres.

En la zona de l'entorn del centre de dia, juntament amb la plaça de l'Església i l'entorn al col·legi, conformen un eix Nord-Sud de connexió de les principals dotacions del barri. L'alternativa més votada dóna continuïtat al carrer Estivella, des del carrer Bernabé García fins a Francisco Falcons, i genera una plaça al costat del centre de dia, obrint el carrer en cul de sac existent actualment. Es jerarquitza el trànsit donant prioritat al vianant i s'assenyala expressament la desprotecció dels habitatges al carrer Francisco Falcons. També es millora del paisatge urbà mitjançant la disposició d'edificació residencial que tanque les mitgeres existents.

Finalment, en la part sud Natzaret-La Punta, l'alternativa triada crea tres espais lliures o places al voltant del col·legi. El camí de la Punta es converteix en una zona verda lineal que connecta amb la resta del barri. Es distribueixen els blocs d'habitatge unifamiliar i col·lectiu amb diversitat de règims de propietat (lliure, protegida i social) tant en propietat com en lloguer.

“La revisió prormenoritzada a del PGOU ens permet aplicar les directrius de qualitat urbana aprovades per l'Ajuntament, que han rebut el Premi Nacional d'Urbanisme, i que permeten adaptar els nostres barris a l'urbanisme del segle XXI. Un urbanisme més sostenible, més humà, i que millora la qualitat de vida de tota la ciutadania. I en este procés, la participació ciutadana és fonamental”, ha assegurat Gómez.

Després de l'aprovació d'este document, així com de la resolució favorable d'Informe d’Avaluació Ambiental, Territorial i Estratègica, l'equip redactor incorporarà les seues conclusions en l'elaboració del 'Pla Especial del Área Funcional núm. 10, Natzaret'.

Pujar