elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València se suma a l’Any Sorolla

  • La recentment creada Aula d’Arts Visuals organitza la conferència ‘Sorolla i el seu temps’ el pròxim divendres 28 d'abril a les 19 hores a l'Aula de Magna del Centre Cultural de La Nau

El Servei de Cultura Universitària organitza el ‘Cicle Sorolla’ amb motiu de l'efemèride de la mort del pintor Joaquín Sorolla i Bastida (València, 1863 – Cercedilla (Madrid), 1923), en el qual es realitzarà una conferència mensual durant el present any, i que començarà aquest mes d'abril amb l'activitat ‘Sorolla i el seu temps’, a càrrec del catedràtic d'història de l'art de la Universitat de València Rafael Gil Salines.

El cicle pretén mostrar una mirada transversal sobre el gran artista valencià, la seua obra i el seu temps. Per això, els continguts de les conferències seran impartits per especialistes a la Universitat de València que hagen estudiat la figura del pintor valencià. En paraules de la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, “parlem d'un dels pintors valencians més reconeguts tant a nivell nacional com internacionalment, però volem anar més enllà de la seua faceta més popular. Amb aquest cicle volem mostrar una visió de la biografia de Sorolla allunyada de la perspectiva costumista de la platja valenciana i endinsar-nos en la seua faceta més desconeguda”.

Com afirma el catedràtic Rafael Gil, “fins ara s'ha anat abordant l'obra de Joaquín Sorolla fonamentalment des d'una perspectiva mediterraneista, posant l'accent sobre la seua contribució en la plasmació de la llum i el color del Mediterrani”. L'obra de Sorolla com a inici de la pintura moderna a Espanya “va projectar una imatge d'Espanya com a país alegre i vital, fortament contrastada amb la idea que subministrava l'obra d'altres artistes com, per exemple, Ignacio Zuloaga”, assegura Gil.

No obstant això, encara no s'ha mostrat un estudi del moment en què Sorolla va començar els seus estudis acadèmics, els artistes que en aquells dies triomfaven en el marc valencià, sobre els seus mestres i sobre els seus amics. De la mateixa forma, no es coneix cap estudi científic sobre la influència que va exercir l'obra de l'artista valencià, és a dir, sobre els seus deixebles més directes i sobre el corrent que va generar el seu estil, que es coneix en termes artístics com “sorollismo”, i el seu progressiu declivi en el “postsorollismo”.

Per tot això, el ‘Cicle Sorolla’ tractarà d'il·lustrar sobre aquestes perspectives completament noves i necessàries per a entendre i situar la seua obra en el marc de la modernitat, per a comprendre i reconéixer la importància d'un dels pintors valencians més universals.

El ‘Cicle Sorolla’ s'emmarca en les activitats organitzades per l'Aula d’Arts Visuals, la qual sorgeix amb l'objectiu d'abordar aquelles manifestacions culturals i artístiques que es relacionen amb la imatge fixa, com ara la fotografia, la il·lustració, el dibuix, la pintura o el Street art.

Com indica la directora del Servei de Cultura Universitària, Adela Cortijo, l'Aula d’Arts Visuals “cerca establir tant una reflexió ètica i estètica com una lectura social de les imatges en les quals es troba immersa la societat actual”. Igualment, l'Aula proposa un acostament a les arts visuals “des d'una perspectiva formativa, crítica i universitària”, que s'articula a través de diversos tallers, seminaris i cicles formatius vinculats a la programació del Servei de Cultura Universitària i l'àrea d'exposicions, assenyala Adela Cortijo.

Pujar