elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València programa una setmana d’activitats en línia per la Nit de les Investigadores-Mednight 2020

La Universitat de València programa una setmana d’activitats en línia per la Nit de les Investigadores-Mednight 2020
  • Diàlegs de ciència on set investigadores de la Universitat de València (UV) compartiran la seua experiència professional; vídeos i tallers en línia; una conferència de Dolors Corella sobre òmiques i salut

Mednight 2020 és un projecte on participen els principals centres d’investigació i universitats valencians i murcians i que pretén visibilitzar la figura de la dona en la recerca i acostar la ciència a la societat, i que ha organitzat més de cent activitats.

Així, aquest dilluns s’han estrenat virtualment els vídeos de tres tallers divulgatius. Prepara el teu propi slime, una experiència que consisteix a fabricar slime a partir d’elements comuns de la vida diària; Preparació de nanopartícules luminescents, elaborades mitjançant una tècnica ràpida i senzilla amb lligands orgànics; i MOF, materials porosos per salvar el planeta, consistent a obtindre aquests materials d’aplicació en biomedicina i implicacions mediambientals.

Visual Mednight, un projecte de divulgació que acostarà les troballes científiques de les universitats de Múrcia i de València, s’estrenarà dimarts 24. A través d’infografies, a mode de píndoles científiques atractives, es parlarà d’història i patrimoni, vida i salut, mar i contaminació, geografia i biodiversitat, i dieta i salut.

A més, dimecres 25 s’estrenarà el vídeo Com fem per saber la toxicitat cel·lular, d’Anna Juan, professora de Toxicologia de la Universitat de València, on analitzarà la viabilitat cel·lular amb l’assaig amb MTT.

Dijous dia 26 a les 18.30 hores, Diàlegs de ciència: Investigadores en la UV serà una activitat a través de la plataforma Blackboard on participaran set dones científiques. Són Anabel Forte (Departament d’Estadística i Investigació Operativa); Ana Isabel Marrades, directora de la Càtedra d’Economia Feminista de la UV; Lucía Hipólito (Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia); Pilar Serra (Fisioteràpia); Mónica Bolufer (Historia Moderna), Amparo Alonso-Saiz (Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal); i Carmen Bevià (Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universitat d’Alacant), secretària autonòmica d’Universitats i Investigació de la Generalitat Valenciana.

Pel matí de dijous, a les 10.30 hores, les unitats de cultura científica de les universitats de València i Politècnica de Cartagena presentaran VR Cinema Experience, una activitat virtual per donar a conèixer la realitat virtual des d’un punt de vista immersiu. L’acte, dins dels espais Futur i també Científiques Pioneres, reivindica el cinema virtual com una forma de fer partícip al públic en la divulgació. Divendres 27, de 9 a 12 hores, hi haurà una altre lliurament d’aquesta activitat.

Dolors Corella, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UV i Premi Rei Jaume I a la investigació mèdica 2018, pronunciarà una conferència divendres dia 27 a les 19 hores: Òmiques i salut, una relació cada vegada més important.

Actes passats

Són diversos els actes organitzats per la Universitat de València en el marc de la Nit Mediterrània de les Investigadores-Mednight 2020 que han passat.

Així, aquest divendres 20 va cloure la Setmana de la Ciència de Gandia, organitzada per les universitats de València i Politècnica de València i el CEIC Alfons el Vell, en la qual han tingut lloc diverses conferències. Entre d’altres, de Lucía Hipólito (Anima’t, dona, que no és per a tant!: efecte del dolor sobre el consum de drogues); Fernando Ballesteros (Habitabilitat de l’Univers) o Isabel Cordero (Observatorios de ondas gravitacionales: tecnologia punta para una ciencia fascinante).

La conversa I jo què faig? Com evitar la culpa climàtica i passar a l’acció, de l’ambientòleg Andreu Escrivà, i feta en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània també ha sigut una de les activitats de la Mednight 2020 per la UV. Igualment, la conferència Explorant el planeta del menjar, de Pere Puigdoménech, guanyador del XXV Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General», i realitzada en el marc de les jornades sobre els Premis Literaris «Ciutat d’Alzira» d’enguany.

La Mednight naix com a fruit de la col·laboració d’un consorci de 12 entitats: Universitat de València, Universitat de Múrcia, Universitat Politècnica de Cartagena, Universitat d’Alacant, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I, Fundació Fisabio, Fundació Séneca – Agència de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, INCLIVA i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, amb la coordinació del Caleidoscopio i amb el patrocini de la Generalitat Valenciana a través de la Fundació de la CV per al Foment d’Estudis Superiors (FFES). Aquest és el primer esdeveniment que reuneix un consorci que engloba aquestes institucions d’investigació de la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana sota el segell d’esdeveniment associat a la Nit Europea dels Investigadors.

Pujar