elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat presenta dos estudis sobre l’estudiantat gitano

  La Universitat de València commemora el Dia Internacional del Poble Gitano amb una jornada a la Facultat de Ciències Socials, que se celebrarà dimecres 24 d’abril. En la jornada es presentaran i debatran dos estudis sobre l’estudiantat gitano en la Universitat de València.

  La Universitat de València presentarà els treballs a les 17:30 hores en la sala d’actes de la Facultat de Ciències Socials. El primer fa una diagnosi sobre diversitats LGBT i etnoculturals entre l'estudiantat de la Universitat de València, i va ser editat per PUV en 2021. El segon és el titulat ‘Entre la invisibilidad y el empoderamiento. El alumnado gitano de la Universitat de València. Aproximación cualitativa a su realidad’ (Publicacions de la Càtedra de Cultura Gitana, 2023), dels autors Elena Mut Montalvà, Francisco Torres Pérez, Yaiza Pérez Alonso i Jordi Giner Monfort. En l’acte es projectarà també un dels dos curts documentals “Referents. El debat”, que avança en els debats que va obrir el documental “Referents. L’efecte multiplicador”, un projecte audiovisual impulsat des de la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d’Alacant presentat a la Universitat de València amb motiu de la celebració d’aquest dia l’any 2022.

  S’hi debatrà sobre les barreres que troben les i els estudiants gitanos en el seu dia a dia des de l'escola a la universitat. En la jornada intervindran representants de l’estudiantat gitano de la Universitat que han participat en l’estudi.

  L’acte, que inaugurarà Sylvia Martínez, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la Universitat de València, en companyia de Stephane Soriano, director general de Diversitat de la Generalitat Valenciana, i Elena Mut, degana de la facultat i autora de l’estudi, tindrà lloc el 24 d’abril a les 17:30 h en la sala d’actes de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. Cal inscripció prèvia a través del correu electrònic diversitats@uv.es

  Amb motiu d’aquesta celebració, dins de la programació de Cultura als campus, hi ha prevista també l’organització d’una conferència-debat sobre la història, cultura i llengua del poble gitano a Espanya, en què participaran Donatella Donato, professora ajudant doctora del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València; Santiago Vicente Llavata, professor titular del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València, i Emilia Heredia Pisa, activista del col·lectiu Las Ganchilleras Luchadoras del barri del Cabanyal. Aquesta conferència-debat, que tindrà lloc el dimecres 10 d’abril a les 12:00 h a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, ofereix un espai de reflexió sobre la valoració cultural de la història i de la llengua romaní a Espanya. Més informació ací.

  El 8 d’abril és el Dia Internacional del Poble Gitano, que recorda el Primer Congrés Mundial Romaní de Londres en 1971, i que va culminar amb la institució de la bandera i l'himne representatius del poble gitano. Aquest dia va ser instaurat per a donar a conèixer la realitat i la història d'aquest poble i reivindicar la cultura gitana.

  Pujar