elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat acull un debat sobre el cinema valencià

  • La jornada se celebra dimecres 24 d’abril al Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

La Càtedra de Prospectiva i Anàlisi de l’Audiovisual de la Universitat de València i el Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana organitzen una jornada acadèmica (dimecres 24 d’abril) sota el títol ‘El nou cinema valencià a debat’. Tres taules redones analitzaran diferents aspectes de la creació i producció cinematogràfica valenciana actual.

La jornada ha estat una iniciativa d’Àlvar Peris-Blanes, professor de comunicació audiovisual a la Universitat de València i membre del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, davant la constatació que no hi ha “una tradició d’estudis acadèmics ni línies d'estudi obertes sobre el cinema valencià”. “L’objectiu és reprendre des de la universitat un conjunt de reflexions i anàlisis que ja s’han plantejat en anteriors ocasions per part d’institucions i professionals”, explica Peris-Blanes. El professor continua: “Bàsicament, volem discutir sobre si existeix el cinema valencià, en la història i en l’actualitat, i si és així, com el podríem definir. En els darrers temps, hi ha una revifada del cinema valencià i en valencià, pel que fa a quantitat i qualitat de les pel·lícules, que ens obliga a reflexionar sobre si és cert que ens trobem davant d’un ‘nou cinema valencià’, com asseguren algunes veus”.

La jornada està adreçada a l’estudiantat i el sector audiovisual i s’hi pot accedir de manera gratuïta mitjançant la inscripció a https://events.fundacio.es/e/2037/el-nou-cinema-valencia-a-debat. La iniciativa compta amb la col·laboració de l’Observatori Cultural de la UV, el Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la UV, l'Aula de Cine de la UV i l'Ajuntament de València.

Activitats de la jornada

Les sessions començaran a les 9:30 hores amb la inauguració per part de José María Vidal, president del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana; Guillermo López García, professor de Periodisme a la UV i coordinador de la Càtedra d’Anàlisi i Prospectiva Audiovisual; i Raúl Albeledo, de l’Observatori Cultural de la Universitat de València.

La primera de les taules redones, moderada per Àlvar Peris-Blanes, respondrà a la pregunta ‘Què és cinema valencià?’ amb la professora d’Història Contemporània de la Universitat de València, Marta García Carrión, qui ha reflexionat sobre el cinema valencià dels inicis i durant el franquisme; el periodista i escriptor Xavier Aliaga, membre del Consell Valencià de Cultura (CAC); i l’actriu Rosana Pastor, també membre del Consell Valencià de Cultura (CAC). Els dos han sigut els impulsors des del CAC d’un recent informe sobre la producció de ficció valenciana.

A continuació, tindrà lloc la taula ‘Fer cinema des de la perifèria’, moderada per Francesc Felipe, amb la participació dels productors de cinema Felipe Lage (Zeitun Films, Galícia) i Ariadna Dot (Lastor Mèdia, Catalunya), els quals traslladaran com ha evolucionat el cinema en els territoris de l’Estat espanyol amb llengua pròpia d’on provenen i des d’on treballen, i quines en serien les seues característiques principals.

Per debatre sobre ‘El cinema valencià que ve’, una taula moderada per Gabi Ochoa, es comptarà amb els directors de cine valencians Jordi Núñez, director de ‘Valenciana’ (2024); Sergi Miralles, director de ‘L’àvia i el foraster’ (2024); i Laura García Andreu, directora de ‘Domingo domingo’ (2023). Professionals que recentment han pogut realitzar les seues òperes primes i són algunes de les veus més representatives d’aquesta nova fornada de creadores i creadors.

Pujar