elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

28 ‘ultres’ condemnats pels disturbis del 9 d’Octubre de 2017

28 ‘ultres’ condemnats pels disturbis del 9 d’Octubre de 2017

  La Secció Primera de l'Audiència de València ha condemnat a 27 de les 28 acusats d'agredir i amenaçar a manifestants i periodistes el ‘9 d’Octubre’ de 2017, a fi d'impedir de manera violenta i per motius ideològics el normal desenvolupament de la marxa reivindicativa que celebren el Dia de la Comunitat Valenciana partits polítics, sindicats i diverses entitats de l'espectre polític de l'esquerra.

  D'estos 28 encausats -en la seua majoria vinculats a grups d'extrema dreta com l'extinta Peña Yomus, que aglutina a aficionats ultres del València CF-, 26 havien arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia, les acusacions particulars i l'acusació popular, pel qual reconeixien els fets i acceptaven les penes sol·licitades per a ells.

  En virtut d'eixos acords, el Tribunal ha imposat a 23 d'estos reus sengles penes d'un any i cinc mesos de presó per un delicte comés en ocasió de l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques garantits per la Constitució, amb l'agreujant de discriminació ideològica i l'atenuant de reparació del mal.

  Igualment els ha condemnat per cada delicte de lesions comés al pagament d'una multa de 232 euros, així com a mesures de prohibició d'aproximació i comunicació amb les víctimes a les quals van agredir. Les indemnitzacions per al conjunt dels perjudicats a les quals hauran fer front ascendixen en total a més de 47.000 euros.

  Un altre acusat d'este grup va acceptar una pena de cinc mesos de presó per un delicte d'amenaces, un segon es va conformar amb un any de presó per un delicte de coaccions i el tercer el va fer amb el pagament de dos multes per sengles delictes de coaccions i d'amenaces.

  Ja en relació a les dos persones jutjades que no van accedir als acords de conformitat, l'Audiència ha imposat a un d'ells dos anys de presó per un delicte de coaccions amb l'agreujant de discriminació ideològica i una multa com a autor d'un delicte d'amenaces, però ha absolt a l'altre per falta de proves.

  En el cas de l'acusat absolt, els magistrats entenen que no ha quedat acreditat que cometera cap dels delictes que els atribuïen les acusacions, perquè es va comportar durant la manifestació com “un mer observador i narrador dels esdeveniments, fent comentaris del que allí estava succeint, contant el que veia i responent als comentaris que en la xarxa social on retransmetia li anaven fent”.

  La Sala descarta que la seua actuació “tinguera per si sola la capacitat d'impedir o pertorbar el legítim exercici de les llibertats de reunió o manifestació” i assenyala que no consta que escometera verbal o físicament a cap manifestant o que tinguera alguna vinculació amb els acusats que sí que van protagonitzar actes violents.

  La sentència dictada per la Secció Primera de l'Audiència de València, que consta de 222 pàgines i ha sigut notificada este divendres a les parts, pot ser recorreguda en apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

  Pujar