elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El TSJCV declara procedent l'acomiadament de la directiva de l'EMT després del frau dels 4 milions

El TSJCV declara procedent l'acomiadament de la directiva de l'EMT després del frau dels 4 milions

  La Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha declarat procedent l'acomiadament disciplinari de l'anterior directora de negociat de l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de València, CZR, acordat al setembre de 2019 per la entitat després de patir una estafa informàtica, el famós frau de l'EMT que va costar més de 4 milions d'euros.

  La sentència, notificada aquest dimecres a les parts, estima així el recurs de suplicación interposat per la mercantil pública i revoca la resolució dictada en primera instància per un jutjat del Social que donava la raó a la directiva i declarava la improcedència del seu cessament.

  La Sala considera que la conducta seguida per la treballadora al facilitar als presumptes estafadors sengles documents signats per dos superiors jeràrquics, que eren apoderats de la societat, "constitueix una greu transgressió de la bona fe contractual que ha ocasionat a més un perjudici substancial per a la empresa demandada".

  Igualment "s'ha compromès la reputació d'altres treballadors" afegeixen les magistrades en referència a l'aleshores gerent ia la directora de Gestió de la EMT-, "que es van veure involucrats sense el seu coneixement en l'estafa patida per l'empresa, a través de la utilització fraudulenta de les seues firmes".

  Per a la Sala, el fet que la C.Z.R. no confirmara amb els seus superiors el coneixement que aquests tenien de l'Oferta Pública d'Accions (OPA) de l'EMT per adquirir una empresa xinesa, que van simular en els seus correus electrònics els presumptes estafadors, "evidencia una manca absoluta de criteri i una greu negligència en el compliment de les seues obligacions laborals, amb la consegüent pèrdua de confiança de l'empresa demandada".

  "L'actora, que és directora de Negociat d'Administració de l'empresa demandada i no una mera administrativa, no va haver de donar crèdit a l'OPA (...), sense realitzar abans unes mínimes comprovacions amb els seus superiors jeràrquics", estableix la sentència, que pot ser recorreguda en cassació davant del Tribunal Suprem per a la unificació de doctrina.

  D'altra banda, el lliurament dels documents signats pels apoderats de la societat tampoc resultava necessària per a "la suposada OPA" i "no tenia tota justificació", abunda la resolució judicial.

  Segons el Tribunal, aquesta actuació implica una transgressió de la bona fe contractual i un abús de confiança en l'acompliment de la feina tipificada en l'article 54.2 de l'Estatut dels Treballadors i que està qualificada com una falta molt greu pel Laudo d'Obligat Compliment que estableix el règim de faltes i sancions en l'EMT.

  La Sala del Social de l'Alt Tribunal Valencià conclou que la sanció d'acomiadament és per tant "proporcionada" a la gravetat d'aquest incompliment contractual.

  No obstant això, s'aprecia també un motiu justificat per declarar la procedència de l'acomiadament en el fet que la treballadora ocultara a l'empresa, en el marc de la investigació interna del frau, que havia enviat els documents abans esmentats, que van ser "els que es van utilitzar per falsificar les signatures i incorporar-les a la cartes de pagament que es van cursar juntament amb les ordres de transferència".

  Pujar