elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El trencadís de Gaudí, protagonista de l'última exposició del Museu Nacional de Ceràmica

El trencadís de Gaudí, protagonista de l'última exposició del Museu Nacional de Ceràmica

    El Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’, a València, pertanyent al Ministeri de Cultura i Esport, obri demà al públic l'exposició Gaudí & trencadís, que aprofundeix en l'origen i l'evolució de la tècnica del trencadís, característica de l'obra de l'arquitecte Antoni Gaudí (1852-1926).

    La mostra exhibeix 53 obres, de les quals 33 són originals (quatre peces procedeixen dels fons del Museu Nacional de Ceràmica), a més de 20 reproduccions de detalls musivos realitzades per la restauradora Montse Agüero. S'exposen també diversos materials que intervenen en la tècnica i elaboració del trencadís.

    Organitzada pel museu valencià juntament amb World Monuments Fund, l'exposició romandrà oberta al públic des de demà fins al pròxim 31 de gener. Compta amb el patrocini d'American Express i la col·laboració del Ajuntament de València, el Pla Cabanyal-Canyamelar i GRACMON, Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny *Contemporanis de la Universitat de Barcelona. El projecte, dirigit per Pablo Longoria, director de WMF a Espanya està comissariat per Mireia *Freixa i Marta Saliné.

    Els secrets d'una tècnica

    L'exposició s'articula en dues parts. La primera explora els llaços del trencadís amb els mosaics antics. Gaudí va usar en la seua obra diverses tipologies de mosaic característiques del Modernisme: romà, venecià, petri, ceràmic i trencadís. Aquestes tècniques es diferenciaven d'altres de caràcter industrial com el gres i el taulell hidràulic.

    La segona part analitza l'evolució del trencadís seguint la seua presència en diferents obres de l'arquitecte, partint de la Torre Güell, primera construcció on va aplicar aquesta tècnica decorativa.

    En el seu pas per València, l'exposició dedica un apartat especial a la tradició musiva en aquesta ciutat. El trencadís, molt present en la capital del Túria, decora edificis tan emblemàtics com l'estació del Nord i revist un caràcter especialment popular en el seu ús en les façanes d'habitatges del barri del *Cabanyal.

    Pujar