elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Torna a València un dels seus mercats més antics: la Escuraeta torna a la Plaça de la reina

Torna a València un dels seus mercats més antics: la Escuraeta torna a la Plaça de la reina
  • El mercat tradicional reobri este diumenge amb 21 parades que s’instal·laran al centre d’este espai per a vianants del barri de la Seu

El Mercat de l’Escuraeta, amb 800 anys d’existència, torna a la plaça de la Reina este diumenge, 14 de maig, fins l’11 de juny, després de haver-se suspés en 2020, per la pandèmia, i en 2021 i 2022, per les obres de remodelació de la plaça. En total, seran 21 parades les que se’n col·locaran en l’espai central perquè els i les visitants puguen envoltar-les.

L’Escuraeta té lloc entre la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats i el Corpus, amb la qual cosa les dates varien en cada edició. Enguany estarà en marxa des del 14 de maig fins l’11 de juny, en horari de 9 a 22 hores. Els llocs de venda s’han uniformat mitjançant casetes prefabricades i en ells s’oferixen tot tipus d’estris de fusta o ceràmica valenciana per a la llar i la cuina, així com altre tipus de recipients i productes de terrissa.

Un dels articles que s’hi poden trobar són els xiulets o piulets, atuells de terrissa que s’omplin d’aigua i imiten els pardals en bufar-los, o les campanetes de la Mare de Déu, peces de terrissa cuita o ceràmica amb una creu de fusta o de metall roja que els xiquets i les xiquetes feien sonar tradicionalment durant els dies de mercat i la festivitat del Corpus.

Hi ha documents que situen l’origen d’este mercat, un dels més antics de València, al segle XIV. Es va concebre perquè els artesans novells que volien accedir als gremis exposaren les seues obres.

 

Pujar