elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La startup Valua revoluciona el gremi dels artistes fallers més enllà de les Falles

La startup Valua revoluciona el gremi dels artistes fallers més enllà de les Falles
  • Aquesta startup de Col·lab està digitalitzant un sector tradicional com el gremi artesà d'artistes fallers

El projecte emprenedor Valua, que forma part de l'acceleradora pública Col·lab del centre d'innovació Las Naves, ha desenvolupat solucions creatives en forma de figura o ninot a tota mena de clients, donant visibilitat i obrint noves línies de negoci al sector dels artistes fallers.

Xavi Serra, un dels fundadors de Valua, explica que “la nostra idea de negoci sorgeix en ple confinament, en el context de la cancel·lació de les Falles de València. Els artistes fallers sempre han fet treballs fora de les Falles. Per exemple, escenaris per a pel·lícules com Lawrence d'Aràbia, tenen segell de prestigiosos artistes fallers”.

En aquest context, se'ls va ocórrer que podrien llançar una campanya per a ajudar als artistes fallers. Així tothom tindria l'oportunitat de col·laborar interessant-se per un ninot i donant treball als artistes en aqueixos moments tan complicats. D'ací sorgeix la iniciativa #RegalaunNinot que va nàixer de manera espontània sense major pretensió que ajudar al sector, posant a l'artista faller en el centre del projecte. Poc després i en un temps rècord, al costat de Damià Castaño i Lluís Alandete, van muntar la web Regalaunninot.com, amb la col·laboració de 10 artistes fallers que els van ajudar a llançar la plataforma. En eixe moment es va sumar a l'equip Raúl Martínez, artista faller de tercera generació.

Aquest projecte tecnològic ix del cor del món faller, per la qual cosa els seus fundadors tenen un coneixement profund del sector i de tot el seu potencial.

També tenen la capacitat de generar projectes únics, artesanals i d'una relació qualitat-preu excel·lent. Xavi és un apassionat del món faller i a través del blog Malalt de Falles va començar a descobrir i conéixer a moltes persones dins dels tallers fallers, entre ells a Raúl, artista faller amb una creativitat i visió que destaca en el sector. Damià i Lluís, des de Gandia, es van posar en contacte amb Xavi després d'iniciada la campanya en xarxes socials #RegalaunNinot per a proposar-li una idea que tenien al cap. Ràpidament els tres es van posar a treballar en el projecte Regalaunninot.com

Finalment, i donades els avantatges evidents, l'equip es va unir fins a conformar el que hui és Valua juntament amb Regalaunninot.com, un equip de 4 apassionats pel món creatiu dels artistes fallers.

Encàrrecs de França i Holanda

El projecte ha evolucionat cap a un escenari d'internacionalització amb la consecució d'encàrrecs des de països com França i Holanda. En aquest últim país han tancat un acord per a enviar 20 ninots que evoquen als típics masclets amb els colors de la Senyera.

A més han creat una edició limitada de figures d'alta qualitat en col·laboració amb l'artista Carlos Carsí, guanyador de l'últim primer premi de les Falles de València. Aquest mític robot, que és una peça de col·leccionista, ha tingut un gran acolliment i els 10 exemplars disponibles s'han esgotat en només dues setmanes.

També estan treballant amb empreses de fora de la Comunitat Valenciana que volen aprofitar tot el coneixement i bon fer dels artistes fallers en àmbits diferents als tradicionals. Per exemple, han rebut encàrrecs d'empreses de Madrid i Barcelona per a campanyes publicitàries de marques de moda i agències de màrqueting. A més, estan treballant en propostes per a grans marques a nivell internacional, projectes amb alt valor afegit de caràcter turístic i solidari i també estan millorant la usabilitat de la web Regalaunninot.com per a oferir un millor servei als seus clients i aconseguir un bon posicionament en el seu sector.

Xavi Serra destaca la importància del seu pas per Col·lab en el creixement del projecte Valua: “Sens dubte, Col·lab està sent una experiència única i molt enriquidora. Per a nosaltres el més important és el fet d'haver obert les nostres ments a un món ple de possibilitats i nous enfocaments gràcies a tot l'equip de Col·lab, juntament amb les persones mentores.D'altra banda, ens estan ajudant molt a l'hora de focalitzar el nostre projecte, perquè estem treballant en un sector en el qual és molt fàcil dispersar-se”.

Pujar