elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat demana a la ministra Mónica García mesures per a pal·liar la falta de metges en la Comunitat Valenciana

Sanitat demana a la ministra Mónica García mesures per a pal·liar la falta de metges en la Comunitat Valenciana

    El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha mantingut una reunió amb la ministra de Sanitat, Mónica García, a qui li ha traslladat “la necessitat de posar en marxa els mecanismes necessaris per a pal·liar la falta de professionals en el sistema sanitari, un problema que no sols afecta a la Comunitat Valenciana sinó a tot el territori nacional”.

    Per això, el conseller ha manifestat la bona voluntat, tant per part de la Conselleria com del Ministeri de Sanitat, per a dur a terme solucions conjuntes que permeten fer front a esta problemàtica. De fet, durant la reunió s'ha abordat, a més del problema de la falta de professionals, la necessitat d'incrementar les places MIR i el problema que existix actualment amb les places de difícil cobertura en determinats departaments de salut.

    En este sentit, Marciano Gómez ha assenyalat que, en múltiples ocasions, des de la Comunitat Valenciana hem sol·licitat una ampliació del nombre de residents i un increment de les places de formació sanitària especialitzada.

    Quant a l'augment de les places MIR, es tracta d'una decisió que ha de prendre el Ministeri, però que requerix de la col·laboració de les comunitats autònomes en fer-se càrrec de la formació dels residents i del pressupost. Sobre aquest tema, el conseller de Sanitat ha destacat que la Comunitat Valenciana “està per la labor d'augmentar les places de formació especialitzada, per la qual cosa es posaran en marxa les mesures que siguen necessàries”.

    Actualment, esta mesura resulta imprescindible, ja que el sistema de salut ha de fer front a problemes de jubilació de professionals, a més d'un major nivell d'exigència i de qualitat, “per la qual cosa necessitem formar a un major nombre de professionals per a reforçar l'atenció sanitària, sobretot en àrees com l'Atenció Primària o la Salut Mental”, ha indicat.

    Sintonia amb el pla antitabac

    D'altra banda, Marciano Gómez s'ha referit al nou pla per a fer front al tabaquisme que té previst posar en marxa el Ministeri de Sanitat. Quant a este assumpte, ha recordat que “la Comunitat Valenciana sempre defendrà a ultrança la salut dels ciutadans”.

    Així, l'aposta de la Comunitat Valenciana és desenvolupar un pla, que estiga consensuat amb la resta de comunitats autònomes i que compte amb una dotació econòmica. De fet, “el que volem és millorar la salut dels ciutadans i tendir a una generació sense fum, i això l'hem de fer a través de la promoció d'hàbits saludables i amb mesures de consens.

    D'altra banda, respecte a les llistes d'espera, el conseller de Sanitat s'ha mostrat d'acord amb la necessitat de revisar el Reial decret de 2003, que regix actualment i està obsolet, per la qual cosa valora de manera positiva la creació d'un comité per a la revisió i actualització d'esta normativa com es va acordar en l'últim Consell Interterritorial.

    Així, els dos dirigents han manifestat la seua total sintonia. “No hi ha discrepàncies quan estem parlant de la salut de la nostra població, quan parlem que volem una generació que siga lliure de l'addicció tabàquica, que s'ajude a la gent que vol deixar de fumar i que volem més espais lliures de fum”, ha dit la ministra.

    Mónica García ha recordat que l'SNS és un lloc de cohesió, d'enteniment i de diàleg, i que en un moment polític en el qual hi ha molta crispació i polarització, “quan parlem de temes com la salut dels nostres ciutadans, ens posem d'acord bastant fàcil”.

    En la seua opinió, cal continuar sent avantguardistes en esta matèria de la lluita contra el tabac i s'han posat sobre la taula les primeres mesures per a frenar esta addicció i aconseguir una generació lliure de fum, mesures que tenen evidència científica i que protegixen la salut.

    Nous equips als hospitals

    La ministra de Sanitat, Mónica García, ha visitat el Servici de Radiologia de l'Hospital Clinic de València, on ha ressaltat els 81 milions d'euros invertits en l'a la Comunitat Valenciana, per a renovar 79 equips d'alta tecnologia, en uns 20 hospitals, que permetran que es facen millors diagnòstics per a dur a terme tractaments amb més seguretat i que els professionals puguen treballar millor.

    El conseller ha realitzat estes declaracions després de la seua visita a l'Hospital Clínic, acompanyat per la ministra de Sanitat, per a conéixer el funcionament dels últims equips tecnològics incorporats, en concret els angiógrafos, “que estan permetent millorar la qualitat del diagnòstic dels pacients i la qualitat terapèutica, ja que participen d'una forma molt activa i amb molta sensibilitat en el codi ictus” ha assenyalat.

    Esta inversió del Pla INVEAT ha sigut possible a través de fons transferits pel Ministeri de Sanitat, que procedixen de fons europeus, i estan permetent que es renoven les infraestructures dels hospitals de tot el país. El Pla compta amb un total de 796.100.000 d'euros per a invertir en tecnologia sanitària entre 2021 i 2026.

    Després de la seua visita Mónica García, ha ressaltat la bona sintonia i acord amb el conseller valencià de Sanitat, Marciano Gómez, amb el qual ha mantingut prèviament una reunió. Tots dos, ha dit, compartixen la preocupació per la situació del Sistema Nacional de Salut (SNS) i coincidixen en el diagnòstic i el tractament.

    Per això, després de les successives reunions del Consell Interterritorial del SNS, estan d'acord en la necessitat que comunitats autònomes i Ministeri de Sanitat treballen units “per a tirar avant les iniciatives que tinguen a veure amb la salut de la nostra ciutadania”.

    Pujar