elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ribó reclama unes condicions laborals dignes per a acabar amb la precarietat de milers de valencians

    L'alcalde de València, Joan Ribó, que este matí ha participat en l'acte inaugural del congrés de la Federació d'Indústria de Comissions Obreres del País Valencià, ha assenyalat que unes condicions laborals dignes i estables són el millor camí per a distribuir la riquesa en la nostra societat i acabar amb una situació en què "moltes persones viuen en unes terribles condicions de precarietat, mentre l'1% de la població acumula la mateixa riquesa que el 30% més desfavorit".

    Ribó ha afirmat que l'informe que sobre la situació social de l'Estat espanyol, que hui es presenta, "reflectix que encara que la macroeconomia done xifres aparentment bones, l'economia de les persones va molt malament per a milions de ciutadans i ciutadanes que, o no tenen treball, en alguns casos des de fa molts anys, o tenen un treball tan en precari que estan en el llindar de la pobresa".

    L'alcalde s'ha referit a eixe desequilibri econòmic estructural en el qual "aproximadament l'1% de les persones, els grans adinerats, tenen el mateix que el 30% de la població", per a reclamar la necessitat de distribuir la riquesa d'una manera més justa. "I jo crec que la gran manera de distribuir la riquesa és tindre unes condicions laborals adequades, per la qual cosa la primera tasca dels sindicats és precisament treballar per unes condicions laborals com més estables millor. Estar ací és important, perquè en esta ciutat tenim moltes persones que viuen en unes condicions de terrible precarietat".

    Ribó ha ressaltat la labor de "defensa de la dignitat i els interessos de milers de treballadores i treballadors valencians" que es duu a terme des de la Federació d'Indústria, "una de les federacions més importants i de major creixement dins de CCOO-PV".

    En la seua intervenció, l'alcalde ha donat la benvinguda a València a tots els assistents a este congrés "que arranca amb l'objectiu de sentar les bases per a crear més teixit industrial, més treball digne, més drets i més igualtat salarial. Un congrés per a articular els mecanismes sindicals que ajuden a combatre la precarietat, la desregularització, per a prendre mesures de suport a la integració laboral dels joves, de la plena igualtat entre dones i homes en el mercat laboral, per a combatre qualsevol forma de bretxa social en un sector productiu d'enorme aportació al producte interior brut valencià".

    Ha destacat Ribó la importància i el potencial exportador de sectors productius, integrats en la Federació d'Indústria, com el de l'automoció o l'agroalimentari, "en el qual queda tant per fer per a contribuir a una societat millor, més justa i més sostenible". En eixe sentit, s'ha referit a la contribució que des de l'Ajuntament de València es vol fer enguany, en què la ciutat ha sigut triada per la FAO com a Capital Mundial de l'Alimentació. "Volem promoure noves iniciatives, ecològiques, saludables, dirigides a tots, però especialment a qui més ho necessita".

    Després d'apuntar la necessitat d'enfortir federacions com la d'Indústria de CCOO "per a fer més fortes a milers i milers de treballadores i treballadors valencians", Ribó s'ha referit al vessant solidari del congrés que hui se celebra, "reforçant el compromís amb una causa que tots hem de sentir propera, la del poble Sahrauí i les seues reivindicacions, a les quals se suma el Govern de la Nau".

    REFORÇ DE LA NETEJA EN FALLES

    A preguntes dels periodistes, Ribó ha explicat que enguany s'han reforçat els equips de neteja durant les falles, en previsió d'una major arribada de turistes, tal i com s'ha constatat estos dies.

    "Ha sigut un any en què ha vingut més gent, i no obstant açò s'han vist més les brigades de neteja des de primera hora del matí. Crec que s'ha fet un bon treball. S'ha augmentat la neteja, però també és cert que han augmentat els residus perquè hi ha hagut més gent; i, per tant, ha costat més acabar de netejar la ciutat", ha afirmat Joan Ribó en resposta a la pregunta d'una periodista sobre la neteja durant les festes falleres.

    L'alcalde ha dit que "s'ha d'entendre que si estem en unes Falles amb tanta gent que ha portat tants recursos econòmics a la ciutat, també són més complicades les labors de neteja". Ha posat com a exemple, el fet "que hi ha hagut més urinaris que mai i més neteja que mai, però també més gent que mai".

    L'alcalde apel·la a una reflexió sobre el model festiu, que aposte per l'excel·lència i la difusió de la festa però que, alhora, evite l'excessiva massificació de persones en la ciutat. Ribó ha parlat d'un model singular que no desborde la ciutat, com passa en altres festivitats de l'estat. Per això, segons l'alcalde, cal obrir eixa reflexió, "del tot oportuna en estos moments".

    UNIVERSITAT EUROPEA

    Igualment ha respost a una pregunta sobre la possible ubicació de la Universitat Europea en el Cabanyal, que en la seua opinió és compatible amb destinar la construcció d'habitatges en règim de cooperativa "perquè hi ha espai suficient perquè puguen conviure els dos usos". "Nosaltres ja vam manifestar que ens semblava interessant, però els responsables de la Universitat han de decidir si els interessa les condicions que l'Ajuntament posa, que han de ser transparents i ha de quedar molt clar l'ús universitari".

    Ribó proposa impulsar les cooperatives d'habitatges, "per a evitar la gentrificació en el Cabanyal-Canyamelar i per a potenciar un habitatge com més popular i assequible millor. Perquè la gent que abans comprava no pot comprar ara a causa de la precarietat laboral, i d'altra banda els preus dels lloguers s'estan disparant com a conseqüència de l'aparició d'apartaments turístics. Hem de buscar noves eixides, i les cooperatives poden ser una d'estes, però insistisc que en el Cabanyal hi ha molt d'espai i hi caben la dos possibilitats".

    Sobre este assumpte s'ha manifestat també el regidor Jordi Peris, sobre els termes en què eixos solars han de ser destinats a usos i finalitats educatives, sobre els límits i les formes per a donar ús educatiu a eixe solar, i estem d'acord sobre els termes de la cessió, les condicions, a qui es pot cedir, en quins termes, etc.".

    Peris ha afegit a partir d'eixa postura comuna sobre de quina manera s'ha de donar ús a solars de titularitat pública, "caldrà dialogar amb els actors que estiguen disposats a posar en marxa una iniciativa educativa en eixe espai, però dins d'eixos marges establits i acordats"

    Pujar