Castellano

Protesta dels DJ's valencians: "Estem quebrant perquè ens prohibeixen treballar, ens estan criminalitzant"

Coneguts DJ's protesten a València per la prohibició de poder actuar
Coneguts DJ's protesten a València per la prohibició de poder actuar
  • Lamenten que el veto a la seua activitat és una mesura "absolutament" inversemblant i que no ha estat implantada en cap altra comunitat autònoma

MÉS FOTOS
Protesta dels DJ's valencians: "Estem quebrant perquè ens prohibeixen treballar, ens estan criminalitzant" - (foto 2)
Protesta dels DJ's valencians: "Estem quebrant perquè ens prohibeixen treballar, ens estan criminalitzant" - (foto 3)

"Estan prohibint per decret llei que treballem, sembla que siguem nosaltres els culpables de la pandèmia i amb les ajudes que rebem no ens dóna ni per a la inversió en equips que hem muntat per poder fer sessions en streaming".

És el testimoni de la coneguda DJ Mònica X, dj valenciana que, amb la seva parella, ha participat aquest dijous a la protesta dels discjòqueis a València per denunciar que l'única comunitat en la qual està prohibida la seva actuació és a la Comunitat Valenciana.

Com Mònica es calcula que podria haver uns 2.000 autònoms valencians que es dediquen a aquest sector i que estan ara mateix aturats: "Ens estan donant la mateixa ajuda que a altres autònoms que sí que estan podent treballar, som professionals que paguem els nostres impostos i aquí hi ha una discriminació clara ", lamenta José Conca, també DJ i parella de Mónica X.

La Coordinadora Empresarial d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH), ha volgut mostrar aquesta realitat que viu el col·lectiu professional dels discjòqueis des que la seua activitat va ser prohibida per la resolució de la Generalitat Valenciana del passat 30 de desembre: " És una mesura absolutament inversemblant, sense cap tipus de precedent i que no ha estat implantada en cap altra comunitat autònoma, el que deixa en evidència les decisions de el Govern valencià ", denuncien en un comunicat.

Aquesta protesta s'emmarca en la tercera jornada d'acampada de l'oci nocturn i en aquest cas s'ha llegit un manifest contra la Prohibició dels Disc-jockeys i la Dignificació de la creació musical per part de reconeguts discjòqueis de la Comunitat Valenciana, juntament amb la Associació Espanyola de DJs i Productors (AEDYP).

Les dues organitzacions, han destacat que, des de la prohibició de la seua activitat, per decret, més de 2.000 djs professionals i amateurs han quedat sense cap protecció, més enllà de l'ajuda dels 2.900 euros, aprovats fins ara dins el Pla Parèntesi i subsidi per els autònoms. No obstant això, porten 13 mesos sense treballar i sense poder fer front a les seues quotes d'autònoms, han ressaltat durant l'acte de protesta, en què han llançat discos trencats a terra i a què l'ha seguit una retransmissió de música en directe per streaming , reproduïda a nivell internacional.

A més, critiquen que suposa una veritable estigmatització cap a una activitat artística reconeguda com a creació cultural i que ha jugat un paper molt destacat en els últims 40 anys a la Comunitat Valenciana. Al respecte, han ressaltat que, durant qualsevol any anterior a la pandèmia, la quantitat d'hores equivalents a la feina dels discjòqueis al llarg de totes les seues sessions en tots els locals d'oci de la Comunitat Valenciana, durant un any, equival a escoltar música durant 960.000 hores, és a dir 109 anys, de forma ininterrompuda, i utilitzant 19,2 milions de discos.

És el cas de Marc Konjevic, amb una sala de ball a Torrent des de fa nou anys i tancada des de fa més d'un: "Amb nou treballadors en ERTO, som dos autònoms i tenim tres locals llogats. Els arrendadors estan tenint paciència però a la fi volen cobrar. La situació és catastròfica ". Com Marc, el sector demana que l'estat assumixca la responsabilitat: "Estem quebrant per una ordre de tancament i entenem que se'ns ha de compensar d'alguna manera", lamenta Marc Konjevic.

Pujar