elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La programació del 45é festival Ensems conclou el cap de setmana amb propostes simfòniques i didàctiques

La programació del 45é festival Ensems conclou el cap de setmana amb propostes simfòniques i didàctiques
  • Ensems conclou la seua 45a edició amb set activitats durant el cap de setmana, incloent-hi les propostes pedagògiques del projecte X-Ensems a Castelló i València i cinc concerts

Amb el lema ‘A cau d’orella’, Ensems arriba al 45é aniversari amb una aposta per la reivindicació dels estímuls auditius i 25 activitats en diferents espais de València, Castelló i Alacant del 15 al 24 de setembre
El festival Ensems conclou este cap de setmana la seua 45a edició amb un intens cap de setmana que reunirà set activitats, incloent-hi els concerts simfònics de l'Orquestra de València i la Banda Simfònica Municipal de València i les propostes de Klexos, Syntagma Piano Duo i Plural Ensemble, a més de les activitats pedagògiques del projecte X-Ensems.

Ensems, la convocatòria musical dedicada a les músiques inusuals i l'experimentació sonora, se celebra entre el 15 i el 24 de setembre en diferents recintes i auditoris de València, Castelló i Alacant. El festival Ensems és el més antic en el seu gènere a l’Estat espanyol i se celebra ininterrompudament des de 1978, organitzat per la Conselleria de Cultura i Esport mitjançant l’Institut Valencià de Cultura.

Amb el lema #acaudorella, Ensems oferirà 25 activitats de diferent format, incloent-hi actuacions musicals, trobades professionals i activitats pedagògiques amb la intenció de prendre el pols a la creació sonora contemporània.

La programació

Divendres 22 de setembre, a les 19.30 hores, el grup Klexos estarà al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts amb el programa ‘Cyborg Music’, que pretén, a través de l’experimentació, proposar alternatives a les categories establides dins de certes pràctiques musicals contemporànies.

Dissabte 23 de setembre, a les 18.00 hores, Syntagma Piano Duo posaran en escena a l'Aula Magistral del Palau de les Arts la trilogia per a dos pianos i electrònica de Brigitta Muntendorf. I a les 19.30 hores, a l'Auditori de les Arts, serà el torn de l'Orquestra de València amb Nacho de Paz com a director convidat.

Diumenge 24 de setembre a les 12.00, a l'Auditori del Palau de les Arts, la Banda Simfònica Municipal de València oferirà un concert que inclourà l'estrena absoluta de l'obra encàrrec de l'IVC a Isabel Latorre 'Oído interno. The earthworm also sings’.

Finalment, el 45é festival Ensems conclourà amb el concert de Plural Ensemble amb la soprano Yuko Kakuta, amb un programa que conjuga dos estrenes absolutes de Mercedes Zavala, que expressament preferix deixar la sorpresa per al públic de l’estrena, i de Carlos Bermejo amb una obra del compositor i director Fabián Panisello que dirigirà el concert i un clàssic del segle XX, ‘Arpège’ de Franco Donatoni.

Paral·lelament, divendres 22 al Museu de Belles Arts de Castelló, i dissabte 23 al Centre Cultural la Beneficència de València, tindran lloc dos jornades del projecte pedagògic X-Ensems.

Estrenes i encàrrecs

Amb més de 30 estrenes absolutes i obres que s’interpreten per primera vegada a l’Estat, Ensems continua apostant per oferir una programació de músiques de nova creació que combina la participació de destacades formacions internacionals amb artistes estatals i locals amb la intenció de difondre l’actualitat de la creació sonora contemporània.

En esta edició del festival, l’Institut Valencià de Cultura ha encarregat obra a Àngela Gómez, Isabel Latorre, David Moliner, José Luis Escrivà, Mercedes Zavala, Alicia Díaz de la Fuente i Fran Barajas. La programació de la 45a edició d’Ensems tindrà lloc als espais habituals de València: Palau de les Arts, IVAM, Conservatori Superior de Música i al Centre Cultural 'La Beneficència' de la Diputació de València. A més, enguany es realitzaran també activitats al MACA (Museu d’Art Contemporani d’Alacant) i ADDA (Auditori de la Diputació d’Alacant), l’Espai d’Art Contemporani EACC, el Museu de Belles Arts i Auditori i Palau de Congressos de Castelló.
 
Així mateix, el ja tradicional Ensems simfònic tornarà a comptar amb la participació de les principals formacions simfòniques del nostre territori. D’esta manera, la programació inclourà els concerts de la Banda Simfònica Municipal de València i la Banda Municipal de Castelló, així com de l’Orquestra de València i l’Orquestra ADDA Simfònica, amb Charles-Olivieri Munroe com a director convidat.

Vessant educatiu

Per una altra banda, Ensems continua apostant per l’educació sonora com a element fonamental en el desenvolupament d’audiències i d’aproximació als més joves. Ensems rebrà enguany el col·lectiu mexicà Sono(soro)ridades que realitzaran un projecte que partix de l’ecologia acústica dels llavaners públics a València, com a centres de socialització i reunió de dones i xiquetes, que van propiciar un entramat de relacions aurals. 

El projecte pedagògic X-ENSEMS, que proposa una participació col·laborativa d'acord amb ferramentes proporcionades a xiquetes i xiquets entre 9 i 17 anys, i al descobriment i experimentació sonora, comptarà esta vegada amb els conservatoris professionals de Música de Cullera i Dènia, juntament amb els estudiants de composició del CSMV Marc Alexandre i Mar Caballer. El punt de partida és l’artista Eusebio Sempere, del qual se celebra el centenari del seu naixement, i les escultures 'mòbils', a més del seu entorn Fluxus, amb Actum a València, i Llorenç Barber com a punt de referència, per a construir un projecte amb diferents peces connectades amb la temàtica de la ciutat. 

Les XXXV Trobades de Composició, dirigides al sector professional, comptaran amb la participació de convidats de luxe: Chaya Czernowin, Hèctor Parra, Nacho de Paz, Mercedes Zavala i Alicia Díaz de la Fuente. La VI edició dels Tallers de Creació amb la JOGV i Feedback trio, amb Chaya Czernowin i Hèctor Parra com a mentors. 

Tota la programació de la 45a edició d’Ensems es pot consultar en el web. Tots els espectacles són gratuïts, amb la descàrrega prèvia d’invitació, excepte l’òpera ‘Woman at point zero’ del divendres 15 de setembre i el concert de l’Orquestra de València amb Nacho de Paz del dissabte 23 de setembre.

El festival Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofía, i compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant; Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i The Ernst von Siemens Music Foundation.

Pujar