elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Nau presenta l'exposició 'Moments ago: de l'infern al paradís'

La Nau presenta l'exposició 'Moments ago: de l'infern al paradís'
    MÉS FOTOS
    La Nau presenta l'exposició 'Moments ago: de l'infern al paradís' - (foto 2)

    'Moments ago: de l'infern al paradís' és el títol de l'últim projecte expositiu produït pel Vicerectorat de Cultura i Esport, i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València.

    Comissariada pel propi artista, Isidre Manils, i Jesús Martínez Clarà l'exposició ens fa obrir els ulls front a algunes de les escenes que ens provoquen horror i ens fan tancar-los. "Ens trasllada d'un moment de turbulències a la trobada des d'una lectura poètica, encara que hi haurà qui optarà per una altra més sociopolítica", ha comentat Jesús Martínez.

    'Moments ago: de l'infern al paradís' naix de la proposta que la Col·lecció Martínez Guerricabeitia va fer a l'artista d'exposar a la tardor a La Nau. Com explica el propi Isidre Manils "a partir de la meua obra de 2003 que ja posseïa la Col·lecció, 'Moments ago' els vaig proposar fer un recorregut de la meua obra a través del temps des d'eixe moment i que fóra una transició per l'infern, el purgatori i finalment el paradís". Així doncs, la mostra està estructurada en tres espais que fan part de tres sèries distintes però vinculades entre sí.

    Jesús Martínez Clarà, comissari de l'exposició, va ser l'encarregat de pensar i donar forma a aquest circuit i fer la selecció de quadres, ja què com afirma Manils "li he deixat triar perquè es tracta d'un bon amic i a més aporta la visió de fora d'algú que et coneix bé. Un mateix no deu de fer la selecció perquè està massa vinculat a l'obra, té poca objectivitat".

    'Moments ago' naix de la mirada pròpia de l'artista a la guerra d'Iraq. Es refereix a aquesta frase que, insistentment, diuen els corresponsals de guerra en les seues retransmissions: "Acaba de passar", mentre mostren les imatges de l'infern. "De fet, la primera peça de la sèrie la vaig començar amb l'inici de la guerra i la darrera la vaig fer quan va arribar al final, o al menys quan em digueren que la guerra havia acabat", ha dit Manils.

    Les obres que s'exposen en el segon espai són de la sèrie 'Palimpsestos', una selecció entre més de dues-centes obres que l'autor va iniciar en 2011 i ha perllongat fins a 2018, realitzades a força de tapar, descobrir i crear imatges superposades que desvetlen i oculten el seu sentit.

    Finalment, el tercer àmbit mostra 'Les portes del paradís' (2015) al costat d'uns dibuixos en gran format que auguren un trànsit cap a un altre lloc, un espai vedat, difícil de traspassar i del que no sabem gens. Manils utilitza el carbó per a descobrir entre les ombres a poc a poc la llum són aquest pas previ a l'obertura de les portes del paradís, inspirades en les del Baptisteri de Florència

    El seu treball parteix d'una mirada cinematogràfica que recupera de la seua infantesa; un imaginari de cel·luloide que plasma cada racó de cada pintura com si es tractara de fotogrames d'una pel·lícula, barrejant bellesa i sinistralitat, ocultació i presència d'una absència. "Igual que al cine es projecten imatges sobre una tela el pintor ha de fer el mateix sobre un llenç", afirma Manils.

    La mostra, que conta amb la col·laboració del banc Santander i Heineken, fa part de les trobades amb la Col·lecció Martínez Guerricabeitia i es completa amb un servei gratuït de visites guiades i d'activitats socieducatives. Serà inaugurada hui dimecres, dia 24, a les 19 hores.

    Col·lecció Martínez Guerricabeitia

    Manils es mostra molt satisfet de fer part d'una col·lecció tan "interesant, personal i singular", d'entre els quals formen part Genovés o Canogar. "Estic molt content de ser-hi", ha expressat l'artista.

    La Martínez Guerricabeitia és una col·lecció d'art compromés com ho és la peça de Manils que fa part de la col·lecció. No obstant això, l'autor afirma que el seu treball és "més bé per al poble pla i no de caire polític". Manils ha comentat: " 'Moments ago' és una peça compromesa, però és rar trobar obres així al meu treball, ho faig de tant en tant". Per la seua banda, el director de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, José Pedro Martínez ha manifestat la satisfacció d'acollir l'obra de l'artista català ja què "comparteix la línia artística i la idiosincràsia de la col·lecció".

    Pujar