Castellano

El Port de València construirà una estació fotovoltaica de 40.000 m²

El Port de València construirà una estació fotovoltaica de 40.000 m²
  • La central generarà el 10% de l'energia total que consumeix anualment el Port de València i s'instal·larà en la part superior de la sitja d'automòbils de Grimaldi

L'Autoritat Portuària de València ha adjudicat a Grupotec la redacció de l'informe d'enginyeria per a la construcció d'una central fotovoltaica en la part superior de la sitja d'automòbils de Grimaldi en el port de València. L'informe, que haurà d'estar presentat durant el mes de maig, haurà de permetre optimitzar este espai de 40.000 m² per a la instal·lació d'una central de 6 MW de potència. Este informe s'està desenvolupant en col·laboració amb Grimaldi per a compatibilitzar el desenvolupament de l'energia fotovoltaica juntament amb el normal rendiment de la sitja per al trànsit d'automòbils.

Així mateix, este informe també contemplarà la construcció d'una altra central de 0,5 MW de potència que se situarà en una superfície de 300 m² situada entre el dic Príncep Felip i el Club Nàutic de València. Amb estes dues noves centrals, l’APV podrà produir el 10% de tota l'energia que anualment consumeix el port de València.

Igualment, l'informe d'enginyeria que està desenvolupant Grupotec preveu la construcció d'una altra central fotovoltaica en el port de Gandia. Es tracta d'una instal·lació de 2 MW que se situarà en la part superior de l'accés sud i que convertirà al recinte de la Safor en el primer port d'Europa a ser autosuficient energèticament amb energia renovable.

Una vegada es reba l'informe per part de l’APV, s'elaboraran els plecs per a traure a licitació la construcció de les tres instal·lacions indicades anteriorment.

Avançant cap a l'autosuficiència energètica

Estos projectes formen part de l'objectiu marcat per Valenciaport per a aconseguir l'autosuficiència energètica entre 2025 i 2030. Per a això, s'escometran inversions per a impulsar les energies renovables provinents de l'hidrogen, fotovoltaica i eòlica. En concret, l’APV té previst presentar a Conselleria un projecte per a la instal·lació d'una planta eòlica que generaria en una primera fase entre 12 i 16 MW. Amb un cost estimat d'entre 13 i 18 milions d'euros, la instal·lació tindria una producció anual de 27.000 MWh en la seua primera fase, segons les estimacions amb les quals treballa l’APV.

Així mateix, projectes com l'H2PORTS han permés demostrar la viabilitat de l'ús de l'hidrogen en instal·lacions portuàries, concretament en les terminals de contenidors de MSC i Grimaldi del port de València.

Un port ecològic i eficient

Valenciaport lidera dos projectes europeus que permetran accelerar la connexió de portacontenidors, ferris i creuers a la xarxa elèctrica una vegada estiguen atracats en el port. Dos projectes que contemplen una inversió total de 16,8 milions d'euros i completen el full de ruta de l’APV per a ser el primer port del Mediterrani i d'Europa a aconseguir les zero emissions en 2030. Un “ambiciós” objectiu que com ha subratllat e repetides ocasions el president de l’APV Aurelio Martínez “s'anticipa a la fulla dels ports europeus -fixada en 2050- i que consolidarà al port de València com a referent a nivell mundial en matèria de sostenibilitat i medi ambient”.

El primer projecte denominat “EALING d'eliminació de gasos OPS” (Onshore Power Supply), compta amb una inversió de 8,5 milions d'euros i s'activarà per a donar plena funcionalitat a la futura subestació elèctrica, una vegada obtinga el vistiplau de la Generalitat. Esta infraestructura ja va ser aprovada per la Conselleria d'Economia i està a l'espera d'obtindre l'autorització de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. L'objectiu és eliminar totes les emissions de gasos i fums dels vaixells en el moll. Per a això, al costat de la subestació es requereix d'inversions per a adaptar atracades, homogeneïtzar sistemes de connexions entre embarcacions i ports.

Les adaptacions de molls i terminals de Valenciaport podrien estar llestes per a entrar en funcionament al juny de 2023, i permetran la connexió simultània a la xarxa elèctrica – en el port de València – de fins a 6 portacontenidors, 4 ferries i dos creuers.

El segon projecte EALING, compta amb un pressupost de 7.3 milions d'euros. Esta liderat també per Valenciaport, i compta amb la participació de fins a 22 ports europeus de 9 països membres de la UE. Esta iniciativa permetrà l'harmonització del marc regulador i garantirà la compatibilitat del port al vaixell per mitjà de la posada en marxa d'estudis tècnics.

Un port de referència

L'Autoritat Portuària de València s'ha erigit com a referent europeu en gestió ambiental en l'àmbit portuari. En este sentit, disposa de les certificacions mediambientals més exigents com el certificat mediambiental europeu de ports PERS (Port Environmental Review System), l'ISO 14001 i el Certificat Europeu de Gestió i Auditoria Mediambiental EMAS III (Eco-Management and Audit Scheme), la certificació més prestigiosa en l'àmbit europeu. A més, l’APV també disposa de la certificació ISO 50001 de Gestió Energètica.

Pujar