elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La poesia de Marc Granell arriba a la Beneficència de València amb la veu de Vicent Camps i la música de Miquel Pérez Perelló

La poesia de Marc Granell arriba a la Beneficència de València amb la veu de Vicent Camps i la música de Miquel Pérez Perelló
  • L'espectacle, dirigit al públic familiar, tindrà lloc el diumenge 24 d'abril a les 11 i mitja del matí

MÉS FOTOS
La poesia de Marc Granell arriba a la Beneficència de València amb la veu de Vicent Camps i la música de Miquel Pérez Perelló - (foto 2)
La poesia de Marc Granell arriba a la Beneficència de València amb la veu de Vicent Camps i la música de Miquel Pérez Perelló - (foto 3)

El Centre Cultural La Beneficència de València acull el pròxim 24 d'abril a les 11 i mitja del matí una proposta de poesia i música que, sota el títol Marc Granell Recitable, acostarà els versos del poeta valencià al públic familiar a través de la veu de Vicent Camps i la música de Miquel Pérez Perelló.

Marc Granell Recitable naix de l'encàrrec que l'any 2015 va fer Edicions 96 a Vicent Camps i Miquel Pérez Perelló, amb l'objectiu d'editar un llibre de poemes juntament amb un CD en el qual Vicent donaria veu als versos de Marc acompanyats per la música de Miquel, encarregat de “vestir” musicalment cada poema segons la seua temàtica i contingut. Com a resultat, es va editar un acurat treball que recopila més de trenta poemes, seleccionats i recitats per Vicent Camps, acompanyats de música original creada per Pérez Perelló i que es completa amb una entrevista a Marc Granell elaborada per Maria Josep Escrivà.

Concretament els poemes seleccionats (molts dels quals es podran escoltar diumenge 24 en La Beneficència) porten per títol Naixement del dia, Cançó del mariner, Un home feliç, La frontera, Terra d'asfalt-Què passa-Per l'horta, La guerra – La pau, El fem que fem, Les barquetes del Perelló, Vents, L'arbre vell, Mai no se sap, La gran fira, El meu país - Llarg i prim, L'illa, T'has alçat dins de mi, Ara sé amor que la tristesa és no tenir-te, No t'envie avui roses, Dóna'm amor, la mà, Cul de sac-Desig, Vesprada de festa, Els ocupants, George Grosz, Terra lliure, Banderes, Gare du Nord, Cançó de bressol per a despertar consciències, El xiquet soldat i Els poetes.

La guitarra és l'instrument principal que acompanya a tots els poemes i en alguns d'ells compta amb la col·laboració de María Moreno amb el clarinet, la flauta i la percussió. Per a l'autor de les músiques, Miquel Pérez, “posar música als bells poemes de Marc Granell va suposar un procés interessant i creatiu en el qual vaig intentar potenciar l'essència del poema amb la música”.

El mateix Marc Granell ha dit de l'espectacle: «Treballs i dedicació com els que realitza des de fa anys Vicent Camps acompanyat de Miquel Pérez Perelló, fan que la poesia recupere el seu sentit i la seua finalitat, portant-la de nou, a través de la meravella de la seua dicció, de la seua música, a tots. Perquè de tots és i fa falta que ho siga».

L'èxit del format i la intensitat del conjunt ha rebut molt bones crítiques havent-se representat a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, el Palau de la Música de València, i el MuVIM-Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, així com en cases de cultura, biblioteques i certàmens literaris.

Les entrades (que són gratuïtes) per a assistir al concert en La Beneficència es poden reservar en la web del centre cultural des del dimarts abans del concert.

Per als que no puguen acostar-se a València el diumenge 24, tenen la possibilitat de gaudir del mateix programa el dissabte 23 a Albal i el 28 de maig en el claustre del castell de Montesa.

Nascut a València en 1953, el poeta i escriptor Marc Granell va formar part, des dels inicis de la seua carrera, del grup d'autors que va revolucionar la literatura valenciana. La fundació de la revista Cairell es va convertir en una concentració generacional d'escriptors que emmarcaria els primers passos de la generació dels 70 a València. A més de la seua col·laboració amb la revista, ha desenvolupat una intensa activitat com a promotor d'activitats culturals relacionades amb la literatura valenciana. Llarg camí lllarg, Fira Desolada o Versos per a Anna són alguns dels seus llibres. Granell ha rebut el premi Vicent Andrés Estellés, el premi Ausiàs March i en tres ocasions el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians. En 2020 va rebre el premi de les Lletres Valencianes «com a reconeixement al seu talent per a acollir la poesia quan arriba, des de l'amor i el respecte a les paraules».

Estrena a Xàtiva d’El Collar de La Coloma

D'altra banda, després del concert de la Beneficència, el pròxim 16 de juny s'estrenarà a Xàtiva El Collar de la Coloma, una obra basada en aquest llibre que arreplega l'essència de l'amor d'Al Andalus durant la dinastia Omeia, original de l'escriptor àrab Ib Hzam, nascut a Còrdova l'any 994.

L'obra va ser escrita a la ciutat de Xàtiva fa mil anys. Ara, la Biblioteca d'aquesta ciutat ha encarregat a Vicent Camps i Miquel Pérez que dissenyen aquest nou espectacle de música i poesia en el qual els acompanyaran els músics María Moreno Marqués (clarinet, flautes i veu) i Diego López (percussió).

Miquel Pérez Perelló

És un dels guitarristes destacats de la seua generació, músic versàtil que ha aprofundit en la guitarra com a instrument de llarga tradició tant culta com popular. Com a intèrpret de guitarra destaca com a solista i també en grups de cambra amb músics de prestigi internacional.

Comença els seus estudis amb Vicente Ballester a Dénia, la seua ciutat, continuant a Alacant on finalitza la seua carrera de guitarra amb el catedràtic José Tomás, alumne predilecte del mític Andrés Segovia. A Barcelona perfecciona els seus coneixements musicals cursant un postgrau en “L’Escola d’Arts Musicals Luthier”.

Ha realitzat un Màster en Investigació Musical en la VIU (Universitat Internacional de València) així com el “Màster en Interpretació de guitarra clàssica” de la Universitat d'Alacant. Ha actuat tant a Espanya com a França, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Corea i la Xina on ha realitzat master class en diverses ciutats.

La seua inquietud artística ho fa destacar com a compositor-creador en espectacles on també la literatura i les arts plàstiques són protagonistes, així els seus projectes han recorregut gran part dels teatres i auditoris del nostre territori. Ha impartit classes d'història de la música en la Universitat Miguel Hernández així com també en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i Conservatori Superior de Música Salvador Seguí de Castelló.

Entre la seua prolífica discografia figuren Música española para dos guitarras (amb el guitarrista Vicent Ballester), Sinfonía Andalucía de Derek Bourgeois (amb La Armónica de Bunyol), El Llibre de Dénia por Vicent Andrés Estellés, Preludis per a guitarra, Està la vida en tot, Homer l’Odissea, Marc Granell recitable, Lluvia ácida. «Gota a gota», Miguel Hernández, Homenatge a Joaquín Rodrigo. Concierto de Aranjuez (amb l’O.M.A.), Cant d’amor i de mort d’Ausiàs March , Sense meta ni rumb, El dia que me quieras, entre altres.

Vicent Camps

Va estudiar declamació en El Micalet de València. En l'actualitat desenvolupa el seu treball en l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de València i des de fa més de vint anys, es dedica a la narració oral, fonamentalment poesia. Ha recitat en la majoria de poblacions valencianes i molts altres llocs de la resta de l'estat espanyol, en escoles, instituts, biblioteques, cases de cultura, teatres, etc amb programes de poesia recitada d'autors en valencià i castellà per a xiquets, joves i adults. Els seus programes han sigut seleccionats per diverses institucions i programes de la Generalitat Valenciana (Direcció General del Llibre), Diputació de València, Ajuntament de València, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ministeri de Cultura, etc. Ha impartit tallers de poesia recitada i coordinat clubs de lectura poètica per a associacions i alumnat d'Escoles Permanents d'Adults. Esporàdicament ha fet teatre, televisió, rodatge i ràdio. Es considera un obrer de la paraula dita en veu alta, i valora especialment el descobriment de poesia actual i que parle de temes pròxims als més joves.

Pujar