elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Patrimoni cataloga 200 objectes de metall trobats en excavacions arqueològiques

Las excavaciones de la Almonia de Valencia cuando estaban al descubierto
Las excavaciones de la Almonia de Valencia cuando estaban al descubierto
  • Entre les troballes hi ha un casc de legionari

  • També s’han localitzat fíbules, sivelles i fal·leres

MÉS FOTOS
Patrimoni cataloga 200 objectes de metall trobats en excavacions arqueològiques - (foto 2)
Patrimoni cataloga 200 objectes de metall trobats en excavacions arqueològiques - (foto 3)
Patrimoni cataloga 200 objectes de metall trobats en excavacions arqueològiques - (foto 4)
Patrimoni cataloga 200 objectes de metall trobats en excavacions arqueològiques - (foto 5)
Patrimoni cataloga 200 objectes de metall trobats en excavacions arqueològiques - (foto 6)
Patrimoni cataloga 200 objectes de metall trobats en excavacions arqueològiques - (foto 7)

 

El Servici de Patrimoni Històric de l’Ajuntament ha analitzat i catalogat 200 objectes de metall trobats en els últims anys en excavacions arqueològiques de la ciutat de València. Els treballs de catalogació dels objectes metàl·lics s’han realitzat en el marc de la beca municipal d’arqueologia 2023-2024. 

Enguany, l’objectiu de la beca d’arqueologia convocada pel Servici de Patrimoni Històric municipal és analitzar i catalogar, per mitjà d’enfocaments metodològics nous, els objectes de metall que, alguna vegada, formaren part de la vida quotidiana dels habitants de la ciutat de València. Així, catalogar els primers objectes d’època romana i visigoda proporciona una visió detallada de la vida quotidiana per mitjà d’una gamma variada d’artefactes metàl·lics de diversa naturalesa com bronze, ferro, coure o plom. Les troballes abasten eines i atifells diversos com indumentària, armament, instrumental mèdic o musical, a més d’objectes relacionats amb activitats econòmiques i comercials. Es tracta només d’un terç del material que serà objecte d’un inventari exhaustiu que abasta fins a l’etapa medieval.

D’entre les peces més destacades es troba un casc originari de la regió italiana de Monteforte que solien emprar els legionaris romans. El casc, del qual només es conserva una part, està elaborat amb bronze i decorat amb gravats i va ser trobat al carrer de Quart juntament amb un pilum o llança. 

A més, s’han catalogat fíbules, sivelles i fal·leres, algunes decorades amb filigranes, que s’usaven en època romana per a subjectar la roba o per a equipar els cavalls.

Entre les troballes catalogades també destaquen elements vinculats al mesurament, com pesos de balança i plomades o instruments musicals com campanes, cascavells, esquelles i cròtals. A més, la beca d’arqueologia centra enguany el seu treball en la producció dels forns metal·lúrgics existents i documentats a la plaça de l’Almoina i a la plaça de Cisneros.

 

 

 

Pujar