elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les obres de l'exposició “Elles”, reunides en un catàleg

Les obres de l'exposició “Elles”, reunides en un catàleg
  • La mostra reivindica el paper de la dona en l'evolució de l'art contemporani

MÉS FOTOS
Les obres de l'exposició “Elles”, reunides en un catàleg - (foto 2)
Les obres de l'exposició “Elles”, reunides en un catàleg - (foto 3)

El catàleg, que ha sigut presentat este matí, recull les obres que es mostren en l'exposició col·lectiva “Elles”, que es pot visitar en el Museu de la Ciutat fins al pròxim 5 de març. L'exposició reunix un total de 26 obres realitzades per artistes valencianes des dels anys cinquanta del segle passat fins als nostres dies. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha qualificat la mostra com “molt necessària perquè la discriminació de gènere en el món de l'art ha sigut històricament un fet indiscutible”.

La mostra ha sigut organitzada per la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals en col·laboració amb la Fundació Chirivella Soriano de la Comunitat Valenciana. Amb esta exposició es pretén rescatar de l'oblit la labor de moltes dones, sense l'aportació de les quals, no es pot explicar en la seua integritat el trànsit de l'art contemporani.

Glòria Tello ha reivindicat que “a hores d'ara, les dones han conquerit el seu espai al món de l'art i, de fet, són majoria a les aules universitàries. Però, malgrat això, encara són més els homes que viuen de l'art, encara que la majoria, homes i dones, hagen de lluitar —i molt— per fer-ho. Una situació que cal ajudar a canviar des de les administracions públiques, com estem fent de manera decidida des del govern Joan Ribó, impulsant multitud d’iniciatives culturals com esta exposició”.

La mostra pren com a referència cronològica el que els especialistes consideren com l'inici de la modernitat artística al nostre país, que coincidix amb l'aparició de grups com Parpalló i El Paso, que sí que van tindre representació femenina, i que es prolonga fins a l'actualitat. En este sentit, Manuel Chirivella, president de la Fundació Chirivella Soriano, ha assenyalat que la mostra “vol posar l'accent en la importància que han tingut i tenen moltes dones artistes sense les quals l'art contemporani no es pot explicar ni entendre".

En la presentació del catàleg han pres part també les artistes les obres de les quals es mostren en l'exposició i l'especialista en art contemporani espanyol i feminismes Patricia Mayayo. Entre les línies d'investigació en les quals destaca Mayayo figuren la historiografia de l'art feminista i queer, la història de les dones artistes i les pràctiques artístiques contemporànies.

La col·lectiva inclou obres d'Ana Agudo; Cristina Alabau; Elena Asins; Patricia Bonet; Mónica Buch; Carmen Calvo; Teresa Cebrián; Teresa Cháfer; Carolina Ferrer; Juana Francés; Fuencisla Francés; Jacinta Gil; Menchu Lamas; Equipo Límite; Ángeles Marco; Natividad Navalón; Ana Navarrete; Isabel Oliver; Ana Peters; Rebeca Plana; Marigela Pueyrredon; Concha Ros; Mery Sales; Encarna Sepúlveda; Soledad Sevilla; Rosa Torres i Aurora Valero.

Pujar