elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Las Naves presenta com convertir l'Horta i l'Albufera en entorns més resilients enfront del canvi climàtic

Las Naves presenta com convertir l'Horta i l'Albufera en entorns més resilients enfront del canvi climàtic
  • L'objectiu principal del projecte europeu ARCH és la co-creació d'eines per a ajudar les ciutats a protegir el seu patrimoni històric del canvi climàtic

El centre d'innovació Las Naves ha presentat este matí els treballs que es desenvoluparan a València en el marc del projecte europeu ARCH. Un projecte que té com a objectiu co-crear eines per a ajudar les ciutats a protegir el seu patrimoni històric del canvi climàtic.

En una sessió sense públic presencial, l'equip de Las Naves, amb el suport dels socis de Tecnalia, ha presentat ARCH a diversos agents locals convocats online. S'ha fet especial èmfasi en les característiques especials del treball que es desenvoluparà a València en les àrees històriques seleccionades: l'Horta i l'Albufera. El patrimoni cultural de les ciutats, que inclou també aquestes àrees, ha de ser considerat un element clau en el desenvolupament d'estratègies de sostenibilitat urbana.

El regidor d'innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha incidit en què “desafortunadament, eixe patrimoni es troba en perill degut, entre altres factors, a diversos riscos naturals, la freqüència i la intensitat dels quals s'està a més incrementant a causa del canvi climàtic. Per eixe motiu el projecte ARCH pot ajudar-nos a tindre un entorn, com l'Horta i Albufera, més resilient. I amb això aconseguir que València siga una ciutat més saludable i sostenible com ens marquen les nostres Missions València 2030”.

El projecte europeu ARCH pretén millorar la resiliència d'àrees històriques en tota Europa, mitjançant el disseny d'eines que permeten avaluar i millorar aqueixa resiliència del seu patrimoni davant el canvi climàtic i altres desastres. Es desitja així col·laborar en la construcció de comunitats més resilients, eliminant les bretxes que tradicionalment han existit entre àrees de treball com l'adaptació al canvi climàtic, la reducció del risc de desastres i la gestió del patrimoni històric.

Un principi bàsic del projecte és el treball conjunt amb les comunitats i agents locals. La col·laboració entre les diverses parts implicades en la gestió d'aquestes àrees històriques és necessària per a garantir que els riscos derivats del canvi climàtic són correctament avaluats, així com per al desenvolupament i implementació de solucions rellevants.

A nivell local, des de Las Naves es desitja aprofitar el projecte no sols per a millorar la resiliència d'aquestes àrees històriques d'interés agrícola i natural, sinó també per a aprofundir en el coneixement del paper que poden jugar en l'adaptació de la ciutat al canvi climàtic. L'Horta i l'Albufera, juntament amb altres zones verdes o vinculades a l'aigua a la ciutat i el seu entorn, constitueixen la denominada infraestructura verda i blava de la ciutat, que proporciona múltiples serveis a València.

En el marc del projecte es desitja precisament avançar també cap a la valorització, protecció i enfortiment d'aqueixes dues àrees clau de la infraestructura verda i blava periurbana, per a preparar-se davant els impactes derivats del canvi climàtic i d'altres desastres. Altres activitats que es duran a terme a València seran el desenvolupament d'un Pla d'Acció sobre Turisme Responsable, la sistematització i gestió del coneixement local sobre canvi climàtic i agricultura, i el desenvolupament i implementació d'una campanya de conscienciació en relació a l'adaptació al canvi climàtic.

Per al desenvolupament de totes eixes activitats es desitja comptar amb la col·laboració i participació de diversos agents pertanyents a la societat civil, administracions públiques, sector privat i sector acadèmic/investigador. Es desenvoluparan també diverses accions de formació i conscienciació dirigides al públic en general.

Las Naves participa en el projecte europeu ARCH, finançat pel programa H2020 de la Comissió Europea, al costat d'altres 14 socis europeus, incloent a les ciutats de Bratislava, Camerino i Hamburg, i amb la col·laboració estreta de Tecnalia com a soci científic de referència.

Pujar