elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Mostra de València presenta en estrena absoluta el documental Jalas, que narra la trobada de tres xiquetes palestines separades per murs i check-points

  • La cinta, rodada a Jerusalem, Cisjordània i Haifa per un equip de producció valencià, es projectarà el 29 d'octubre als cines Babel

Tres localitzacions: Jerusalem, Cisjordània i Haifa. Tres personatges: Baraá, Rima i Tasneem. Vivint a no més de 100 quilòmetres de distància entre si, però separades per murs i check-points que dificulten la seua trobada, el camí que recorren aquestes tres xiquetes per a conéixer-se serveix per a mostrar la segregació forçada que pateix la població palestina des de fa més de 70 anys. Aquest és el punt de partida del curtmetratge documental Hales, que la 34 edició de la Mostra de València – Cinema del Mediterrani presentarà en estrena absoluta el pròxim 29 d'octubre. “Aquest documental de producció valenciana dona visibilitat a la profunda discriminació dels palestins a Israel”, apunta Gloria Tello, Regidora de Patrimoni i Recursos Culturals.

La cinta, rodada en l'estiu de 2016 per un equip de producció valencià dirigit per Olga Arias, mostra els diferents paisatges de fons en els quals es desenvolupa la vida de les tres protagonistes. L'afable ciutat costanera de Haifa, en la qual israelianes i palestins viuen junts, però sense mesclar-se. La ciutat sagrada de Jerusalem, ull d'huracà de tensions religioses, militars i civils. El descoratjador camp de refugiats de Deisheh, a Betlem, on viuen amuntegades tres generacions de palestins expulsats de les seues llars. 

Les famílies d'aquestes xiquetes no es coneixen, però comparteixen un trauma comú, transmés d'avis a pares; de mares a filles. Pertanyen a un poble desplaçat i oprimit com a conseqüència de l'ocupació israeliana dels territoris històrics palestins, que va començar en 1948 i encara continua expandint-se, malgrat l'oposició de Nacions Unides, el Tribunal de la Haia i la Cort Internacional de Justícia.

El documental, que ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Europea de Cooperació amb Palestina (ASECOOP), ha sigut desenvolupat a partir d'un guió d'Olga Arias i Marta Moreira. L'equip es completa amb Pepe Ábalos com a realitzador i Ginebra Pastor en la producció tècnica. Els autors de la banda sonora són el grup barceloní Wind Atles i el prestigiós multiinstrumentista valencià Efrén López, especialitzat en músiques antigues del Mediterrani oriental i Orient Mitjà.

Pujar