elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Nit Mediterrània de les Investigadores (Mednight) arranca la seua tercera edició a l'illa grega de Lesbos

La Nit Mediterrània de les Investigadores (Mednight) arranca la seua tercera edició a l'illa grega de Lesbos
  • Entitats de sis països, entre les quals es troben el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), INCLIVA i FISABIO, es reuneixen per a acordar l'estratègia de divulgació de la ciència mediterrània

  • Mednight tindrà lloc el divendres 30 de setembre en més de 400 ciutats europees, entre elles, Lesbos, València, Messina, Istanbul, Alacant, Oriola, Torrevella, Nicòsia i el Caire

 

Una expedició formada per institucions d'Espanya, Itàlia, Grècia, Turquia, Xipre i Bèlgica es reuneix, els dies 7 i 8 d'abril, a l'illa grega de Lesbos per a donar el tret d'eixida a la Nit Mediterrània de les Investigadores o Mednight. El projecte, que va arrancar en 2020 i que celebra enguany la seua tercera edició, ha rebut finançament de la Unió Europea gràcies a la convocatòria European Researchers’ Night, dins de les accions Marie Curie del programa Horitzó Europa. La Mednight va ser valorada amb 14 punts sobre 15 possibles, i va aconseguir 600.000 euros per a les edicions de 2022 i 2023.

El Mediterrani passa per un moment transcendental per als 500 milions de persones que habiten les seues ribes. Mednight pretén generar unitat mediterrània entorn de la ciència, reconeixent problemes comuns, destacant el valor i el suport de la investigació i la tecnologia cap a les principals preocupacions comunes i posant de rellevància la figura de la dona investigadora, especialment en àrees com a “mar i contaminació”, “clima i energies netes”, “dieta i alimentació” i “vida i salut”. Canvi climàtic, contaminació, sobrepesca, desertització, incendis, poques oportunitats per a les persones joves… són els primers d'una llarga llista de problemes compartits, que cap país pot per si sol resoldre ni abordar.

Amb l'objectiu de mostrar l'atractiu i la importància del treball del personal investigador al públic en general, es duran a terme una sèrie d'activitats emmarcades sota el paraigua comú del que des de Mednight denominen "Ciència Mediterrània". Les activitats, que s'inicien en Lesbos, es realitzaran durant diversos mesos i fins al 30 de setembre, data en la qual se celebrarà aquesta festa per la ciència en més de 400 ciutats europees, entre les quals es troben Lesbos, València, Messina, Istanbul, Alacant, Oriola, Torrevella, Nicòsia i el Caire per part de Mednight.

La Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, la Fundació FISABIO i la Fundació INCLIVA, amb el suport de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, seran les encarregades de posar en marxa les activitats a la província de València i replicar-les en diversos municipis com Bunyol, Llíria, Algemesí o Xest, a més d'en hospitals de tota la Comunitat.

Entre aquestes activitats, la Comissió Europea ha destacat la “Selecció Mediterrània de Ciència”, on un jurat internacional triarà a les 11 investigadores i investigadors que hagen destacat per les seues aportacions a la ciència i a la societat mediterrània; l'expedició marina del Toftevaag, on aquest veler de més de 100 anys d'antiguitat recorrerà el Mediterrani des d'abril fins a octubre per a la conservació de tortugues, balenes i dofins i rastrejarà xarxes il·legals, les conegudes com a “cortines de la mort”; i el “Mind the Lab”, una activitat on es realitzen experiments científics en llocs públics com a estacions de tren, ports, platges o parcs. A més, durant el projecte, es gravarà un documental que recollirà la veu dels científics i científiques i els seus treballs de recerca sobre la mar Mediterrània en les diferents àrees de Mednight. Aquestes i altres activitats estaran també presents en més d'un centenar d'escoles al llarg del curs acadèmic.

Mednight reuneix la participació en un consorci de 10 institucions: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Cyprus, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d'Istanbul i l'Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), sota la coordinació de SciCo Grècia.

Pujar