elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Oceanogràfic solta vint taurons criats després de ser arreplegats per pescadors

El Oceanogràfic suelta veinte tiburones por primera vez en España
El Oceanogràfic suelta veinte tiburones por primera vez en España
  • La Fundació Oceanogràfic converteix el descarte de pesca en un recurs per a la conservació animal

MÉS FOTOS
L'Oceanogràfic solta vint taurons criats després de ser arreplegats per pescadors - (foto 2)
L'Oceanogràfic solta vint taurons criats després de ser arreplegats per pescadors - (foto 3)
L'Oceanogràfic solta vint taurons criats després de ser arreplegats per pescadors - (foto 4)
L'Oceanogràfic solta vint taurons criats després de ser arreplegats per pescadors - (foto 5)

Hui hem assistit a la mostra viva de com la col·laboració ciutadana, la recerca i la conservació del medi ambient poden derivar-se en desenllaços extraordinaris. Per primera vegada a Espanya, l'Oceanogràfic de València ha soltat vint exemplars joves del tauró pintarroja, criats en les seues instal·lacions a partir d'ous recuperats en descartes pesquers de València i Xàbia.

"Gràcies a la bona voluntat dels pescadors hem aconseguit obtenir els ous i els hem estat monitoritzant constantment", ha explicat el biòleg de la Fundació Oceanogràfic i pare de projecte, Pablo García. Un seguiment de mesos en els quals s'ha mesurat la qualitat de l'aigua, la seua temperatura així com la presència de patògens.

Després de l'eclosió dels ous, hui es tanca un cicle amb la solta dels taurons: "A partir d'ara aquests xicotets aniran mar endins, al talús. No podem mesurar la seua esperança de vida ja que es tracta d'un projecte pilot", ha aclarit García.

Açò sí, servirà per a marcar la senda de treballs futurs d'aquest tipus. En aquest cas s'ha treballat amb una espècie que no estava en perill d'extinció però, vist el resultat positiu, el següent pas serà treballar amb espècies que es troben en perill d'extinció.

I aquest projecte marca, també, una fita en la recerca i conservació d'animals marins. Pablo García ha explicat que els animals han sigut alliberats en una zona similar a l'empleada per les femelles per a les seues posades, amb la finalitat de que els taurons cresquen en el seu mitjà natural.

García ha assenyalat que "la fi última del projecte és aconseguir convertir un descarte de pesca en un recurs, en algo valuós que ens permeta dur a terme una profunda labor educativa i investigadora, mentre s'aconsegueix la conservació d'aquests increïbles animals".

L'acció forma part del projecte de recerca i conservació de la Fundació Oceanogràfic. Per a la seua engegada ha sigut necessària la col·laboració de l'àrea de Conservació de la Fundació Oceanogràfic amb la Associació LAMNA per a l´Estudi de Elasmobranquis de la Comunitat Valenciana, de la Direcció general de Pesca de la Generalitat Valenciana i l'aportació dels pescadors del vaixell Cap Prim Segón de Xàbia i El Pausep de València, gràcies als quals s'ha disposat d'ous de dues espècies de taurons.

Els grans perjudicats

 

Les poblacions de taurons i ratlles pateixen un gran declivi a nivell mundial per la destrucció del seu hàbitat i la pressió pesquera. En el Mediterrani, de les 89 espècies trobades, el 52% té algun tipus de problema de conservació. Per desgràcia no existeixen dades fiables sobre el total d'individus pescats ja que se sol confondre amb altres espècies, o moltes vegades no són declarats.

L'objectiu d'aquest projecte és poder treballar amb aquest tipus d'espècies per a afavorir la seua conservació. Iniciativa que, des de la regidoria de Benestar Animal, es recolza i posa en valor: "És molt important fer campanyes i fomentar el caràcter pedagògic i conscienciador d'aquest tipus de projectes", ha explicat Glòria Tello, regidora de Benestar Animal, en la presentació del treball.

També recolza el projecte la Marina de València, que porta tres anys col·laborant amb l'Oceanogràfic perquè puga arreplegar en les seues aigües diferents espècies que després habiten en els aquaris del centre marí.

Pujar