elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Localitzats a València més de 1.200 quilos de cocaïna ocults en un contenidor de bananes

Localitzats a València més de 1.200 quilos de cocaïna ocults en un contenidor de bananes
  • La càrrega venia procedent de Sud-amèrica i el primer enviament va arribar al Port de Barcelona entre contenidors que transportaven sacs de cola per a ceràmica

MÉS FOTOS
Localitzats a València més de 1.200 quilos de cocaïna ocults en un contenidor de bananes - (foto 2)

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Direcció d'Antinarcòtics de la Policia Nacional de Colòmbia, el Homeland Security Investigations americà i les autoritats de l'Equador, han intervingut més de 1.200 quilos de cocaïna ocults en tretze contenidors marítims procedents de Sud-amèrica. La investigació ha permés la completa desarticulació d'una organització criminal internacional dedicada al tràfic de cocaïna, i la detenció dels seus set integrants. En el primer enviament, arribat al Port de Barcelona, la droga es trobava en un contenidor que transportava sacs de cola per a ceràmica; tan sols un mes després es va produir un segon enviament, aquesta vegada al Port de València, amb la substància estupefaent amagada en la base d'un contenidor de bananes. Com a resultat dels registres practicats, s'han intervingut més de 80.000 euros en efectiu, 3 vehicles i 9 telèfons mòbils, alguns d'ells amb les comunicacions encriptades.

La investigació es va iniciar al començament del present any gràcies als canals de cooperació internacional en la lluita contra el narcotràfic.

Des d'un primer moment, les perquisicions es van centrar en una organització criminal internacional presumptament dedicada a la introducció de contenidors marítims contaminats amb cocaïna a través dels Ports de Barcelona i València.

Havien creat una xarxa empresarial per a la recepció dels carregaments de cocaïna a Espanya

Després de diverses gestions policials, els agents van identificar una xarxa empresarial creada per l'organització per a la recepció dels carregaments de cocaïna a Espanya, centrant la seua activitat sobre l'empresa principal amb seu a València.

A la fi del passat mes de gener, els investigadors van detectar un primer enviament de tres contenidors, des del Port de Cartagena (Colòmbia) fins al Port de Barcelona, declarant com a mercaderia legal sacs de cola per a ceràmica. Després d'inspeccionar-los, entre la mercaderia d'un dels contenidors van interceptar 1.003 paquets de cocaïna que van llançar un pes brut de 1.124 quilograms. Arran d'aquesta intervenció, l'entramat criminal va canviar l'empresa destinatària dels seus lots de contenidors en els quals ocultava la substancia estupefaent amb l'objectiu d'emmascarar l'arribada d'una nova partida de droga.

A mitjan març, al mateix temps que els agents acreditaven nombroses trobades i reunions dels membres de l'organització encarregats de rebre la droga, van arribar dos nous contenidors procedents de Guayaquil (l'Equador) al Port de València. Finalment, els investigadors van advertir que els contenidors van ser traslladats a una nau -seu de l'empresa controlada per l'entramat- i van observar a part dels seus membres manipulant la base d'un d'ells i traient nombrosos paquets de l'interior de l'estructura. Això va precipitar la detenció de cinc persones i, després d'una inspecció exhaustiva dels dos contenidors, la confiscació de 130 paquets de cocaïna que van llançar un pes brut de 143 quilos. D'altra banda, en la nau es van localitzar diversos vehicles, un dels quals disposava d'un compartiment ocult en la zona posterior de l'habitacle, disposat per al transport de la substància estupefaent.

Intervinguts 1.267 quilos de cocaïna, 80.000 euros en efectiu, 3 vehicles i 9 telèfons mòbils

Els agents van realitzar dos registres, intervenint en el domicili del principal responsable de l'entramat 80.000 euros en efectiu i 9 telèfons mòbils, alguns d'ells amb les comunicacions encriptades.

Amb l'avanç de les perquisicions, es va obrir una nova línia d'investigació sobre les persones que es trobaven darrere de la importació de la mercaderia, encarregades de fer front a les despeses i gestions documentals d'aquesta. D'aquesta manera, a la fi del mes de març, es va detindre a una sisena persona, responsable de l'altra empresa de l'entramat criminal a la qual s'havia desviat la recepció del primer contenidor en el qual es va trobar més d'una tona de cocaïna.

Finalment, a mitjan abril, els agents van detindre a un altre membre de l'organització encarregat d'aconseguir i facilitar el vehicle caleteado per al transport i distribució de la droga, desarticulant per complet l'organització.

Pujar