elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Observatori Cultural de la Universitat de València analitza el repte del boom de lleis culturals, amb un diàleg entre experts a La Nau

L’Observatori Cultural de la Universitat de València analitza el repte del boom de lleis culturals, amb un diàleg entre experts a La Nau

    L’Observatori Cultural de la Universitat de València posarà sobre la taula el debat entorn a la implementació de les noves lleis culturals, a nivell autonòmic i estatal, en una sessió que, sota el títol ‘Què podem esperar de l’actual boom de lleis culturals?’, protagonitzaran dos experts en dret i polítiques culturals.

    En aquesta taula intervindran, moderats pel director acadèmic de l’Observatori, Raúl Abeledo, Jesús Prieto, catedràtic emèrit de Dret Administratiu i vicepresident de la Fundación Gabeiras para el Derecho y la Cultura (https://fundaciongabeiras.org/), i Tony R. Murphy, doctor en Sociologia de la Cultura i CEO de Culturalink (http://culturalink.net/es/).

    Es tracta d’una activitat presencial que tindrà lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau el pròxim 20 d’abril, a les 18 hores, i l’assistència a la qual requereix inscripció prèvia gratuïta en https://events.fundacio.es/o/35

    El professor Raúl Abeledo mediarà en el diàleg entre els dos experts, els qui tractaran de donar resposta a preguntes, com de quina manera es posen en pràctica les regles contingudes en la Llei de Comunicació Audiovisual o si és suficient l’Estatut de l’Artista per a protegir els treballadors i les treballadores de la cultura.

    I és que, segons assenyalen des de l’Observatori, en les últimes tres legislatures s’han aprovat diverses normatives de summe interés per al sector cultural i creatiu. “Una proliferació legislativa que comporta el complex desafiament de la seua implementació en dos nivells de govern: l’estatal i l’autonòmic. Com afronta aquest desafiament la Comunitat Valenciana i quins altres referents regionals poden resultar d’interés en aquest sentit?”, qüestionen.

    Sobre aquest últim terme, Prieto i Murphy analitzaran críticament aspectes com ara les garanties de la Llei Foral de Drets Culturals de Navarra, el funcionament pràctic de la categorització de béns culturals proposada per la Llei de Patrimoni Cultural Basc o quina utilitat té el nou Sistema Públic de Cultura de Canàries.

    “Mitjançant el diàleg, juntament amb la participació del públic, s’identificaran les qüestions més significatives, les seues possibles respostes i les prioritats polítiques, definint una panoràmica sobre la dimensió del repte que aquestes lleis suposen tant per als governs autonòmics com per a l’Administració central”, apunten.

    Jesús Prieto

    Jesús Prieto de Pedro és doctor en Dret de reconeguda trajectòria. Titular de la Càtedra Andrés Bello de Drets Culturals (Conveni Andrés Bello, Universitat Carles III de Madrid i UNED) i catedràtic emèrit de Dret Administratiu (UNED), va ser director general de Belles Arts, i de Béns Culturals i d’Arxius i Biblioteques per al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Pertany a més d’una desena de comités editorials de diferents revistes i ha escrit mig centenar d’articles i monografies jurídiques sobre Dret de la Cultura. Presideix el comité científic de la Fundación Gabeiras, per a l’impuls del benestar i la justícia social a través de la promoció, protecció i defensa de la cultura, els drets culturals i el patrimoni cultural.

    Tony R. Murphy

    Tony R. Murphy és doctor en Sociologia de la Cultura i CEO de Culturalink. Expert en política cultural i planificació estratègica de la cultura amb més de 25 anys d’experiència professional, ha assessorat i realitzat assistències tècniques per a organitzacions culturals i institucions públiques a nivell local, regional, nacional i internacional. En l’actualitat, el seu treball se centra en les relacions entre cultura, creativitat, innovació i desenvolupament en entorns urbans. Ha sigut coordinador i membre de l’equip d’experts responsables de la redacció de la recentment aprovada Llei del Sistema Públic de Cultura de Canàries.

    Pujar