elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'IVC presenta a la Filmoteca el cicle 'Defensa del territori'

    L'Institut Valencià de Cultura presenta a La Filmoteca de València el cicle 'Defensa del territori', que s'inaugura dimecres 21 de març, a les 20.00 hores, amb la projecció de la primera part del documental "14 d'octubre de 1957: El dia en què parlaren les pedres" (2008) de Sergi Tarín i Vicent Peris.

    Aquesta primera part del documental serà presentat pel productor, Juli Esteve, que també participa a la taula redona posterior amb Empar Puchades, veïna afectada pel Pla Sud de València; Anaïs Florin, membre de la plataforma "Horta és Futur, no a la ZAL del Port a la Punta", i Joan Olmos, enginyer de camins i professor de la Universitat Politècnica de València.

    '14 d'octubre de 1957: El dia en què parlaren les pedres' (2008) és un documental elaborat amb motiu del cinquanta aniversari de les riuades que inundaren València i els pobles de l'Horta en eixir-se'n el Túria i els barrancs de Torrent i del Carraixet, un desastre que va tindre enormes conseqüències socials, econòmiques, urbanístiques i polítiques.

    La versió completa del documental '14 d'octubre de 1957: El dia en què parlaren les pedres' podrà veure's el dimarts 27 de març a les 18 hores, acompanyada de l'històric curtmetratge 'Biotopo' (1973), que va rodar Carles Mira (1947-1993) sobre el parc natural de l'Albufera, que es projectarà coincidint amb el vint-i-cinc aniversari de la mort del cineasta valencià.

    El cicle es completa amb 'Freightened. El precio real del transporte marítimo' (2016) de Denis Delestrac, un documental que revela els mecanismes i riscos del transport marítim, una indústria submergida en el secretisme, però que és responsable de la distribució de productes i mercaderies a més de 7.000 milions de persones de tot el món.

    Defensa del Territori

    La Filmoteca col·labora amb la plataforma 'Horta és Futur. No a la ZAL del Port a la Punta' en la programació d'un cicle de pel·lícules que busca la reflexió col·lectiva sobre el model territorial desenvolupista hegemònic i posar al centre les veus, vides i històries de les persones que hi ha darrere de cada decisió urbanística.

    El cicle consta de tres blocs: 'Lluites i resistències territorials referents', que es projectarà a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània; 'Lluites i territori des de la perspectiva de gènere', al Col·legi Major Rector Peset, i les sessions de la Filmoteca, que se centraran en les conseqüències ambientals i humanes que suposen els grans desenvolupaments urbanístics de tres aspectes clau de la València Sud: el Port, l'Albufera i el Pla Sud.

    La lletra en la imatge

    La Filmoteca també programa el dimecres 21 de març a les 18 hores, 'Una historia inmortal' (1968) d'Orson Welles, dins del cicle 'La lletra en la imatge'. Organitzada en col·laboració amb la Biblioteca Pública de València, 'La lletra en la imatge' és un projecte amb periodicitat trimestral que analitza les relacions entre una pel·lícula i l'obra literària en què es basa.

    Al març, la pel·lícula triada ha sigut 'Una historia inmortal', en la qual Orson Welles va adaptar el relat homònim d'una de les seues escriptores favorites, la danesa Karen Blixen (1885-1962), que publicava les seues obres sota el pseudònim d'Isak Dinesen.

    Malgrat les limitacions del pressupost i del format televisiu, el resultat és bastant fidel a l'original, encara que Welles va introduir algun canvi en el final i va ambientar la història a Macau en lloc de Canton, un Macau reconstruït en Chinchón, localitat on es va rodar la pel·lícula.

    'Una historia inmortal' serà presentada al públic per José Antonio Hurtado, cap de programació de la Filmoteca. Hurtado també impartirà una conferència el dilluns 26 de març, a les 18.00 hores, a la Biblioteca Pública de València, al voltant de l'adaptació cinematogràfica de Welles sobre el relat de Dinesen.

     

    Pujar